journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 1 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

 

Edsbacka krog med Sveriges bästa mat

Åter har Edsbacka krog fått en hedersbevisning till dess tidigare många fina utmärkelser. Inte så att restaurangen fått sin andra stjärna i den europeiska matbibeln Guide Michelin - den är nog inte långt borta - utan Edsbacka har utsetts till Sveriges bästa krog av tidningen Gourmet, en mycket ansedd mattidning bland landets restauratörer.

Edsbacka krog toppar listan över Sveriges 199 bästa "bord" före tidigare giganter som Franska matsalen på Grand Hotel, Fredsgatan 12, Gässlingen och Den gyllene Freden. Längre ner i listan återfinns t ex Operakällarens matsal och inneställen som Bon Lloc, 28+ i Göteborg, Villa Källhagen och Wedholms Fisk, båda dessa i Stockholm.

SollentunaJournalen har träffat en mediapressad Christer Lingström en lördagseftermiddag på krogen för att något prata om den nya utmärkelsen, hur det är att driva restauration som företag i dagens Sverige och hör i Sollentuna. Vad betyder det att ligga högst på Sveriges restauranglista?

- Bortsett från att jag åter står mitt i rampljuset, så är det både en ära och förenat med ett stort ansvar.

Få bygger så målmedvetet och envist upp sin restaurang som Christer Lingström på Edsbacka. Här har skett ständiga förbättringar och ombyggnader sedan krogen återuppväcktes ur sin törnrosasömn på valborgsmässoafton 1983. På väggen i entrén hänger en kopia på ett kungligt privilegiebrev som visar att här inrättades ett värdshus redan på drottnings Kristinas tid den 22 december 1626. Nog finns det gamla anor!

Några milstolpar på vägen till dagens framgång år 1994 då paviljongen och vinkällaen kom till, 1996 då det nya köket invigdes. På det mera personliga planet kan man nämna åren 1986 då Christer Lingström korades till Årets Kock, 1992 då han fick sin första stjärna i Guide Michelin. Därefter har det haglat utmärkelser och hedersbetygelser över krogen och Christer personligen fram till nu med utmärkelsen Sveriges bästa restaurang.

Detta överträffas dock av en annan händelse, nämligen att Edsbacka fr o m 1 januari i år väljs in som medlem i Traditions & Qualité, en sammanslutning av världens 80 bästa krogar.

Edsbacka gör entré i Les Grandes Tables du Monde tillsammans med den världsberömda Chicagokrogen Charlie Trotter och världsgiganten bland kockar Jöel Robuchon som öppnat en ny restaurang i Tokyo.

- Det är jättestort, säger Christer. Som en följd av detta har han blivit inbjudan på middag hos spanska kungafamiljen. Vem lagar maten då mån tro?

Den självklare fältherren i köket är förstås Christer själv, även om han är beroende av goda medarbetare. Han har numera en skicklig c-chef i köket i Håkan Thor, en nyckelperson för viner och övrig drycker i Christina Bergh och en ambitiös festvåningschef i Magnus Johansson. Dessutom är Mattias Edlund anställd som vd för krogen. Christer Lingström förfogar över en av Sveriges skickligaste köksbrigader.

- Det ör helt enkelt nödvändigt för att vi ska klara det vi ska vara bäst på "att laga god mat", säger Christer. Det ska inte vara någon skillnad på smak och kvalité när jag är borta på något uppdrag. Kanske för att laga mat i Moskva eller se till några av de övriga restauranger som han också driver: Klasro i Sollentuna, Svenska Gastronomiska institutet, Tre Klövern och Gripsholms värdshus.

- Hjärtat har jag dock hör i Edsbacka, är han noga med att tillägga.

Men Edsbacka måste utvecklas för att överleva. I det framtida planerna finns tankar om en utbyggnad, kanske ett par övernattningsrum och en gammal dröm om att driva en restaurangskola.

- Många tror att vi skär guld med täljknivar bara för att vi ligger i topp. Så är det inte alls, säger han. Utan sidouppdragen skulle verksamheten knappt löna sig. Det är den bistra verkligheten inte bara för Edsbacka utan för de flesta bra restauranger i dagens Sverige.

En av Christer Lingströms starka sidor har alltid varit att lyfta fram bra svenska råvaror och ständigt "slå ett slag" för svensk husmanskost. Det gör han bland annat genom ställa upp och prata om mat i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Liksom medverka till nya intressanta kokböcker.

- Råvaror ska ha den kortaste vägen till vårt kök, men ändå vara av högsta kvalitet, säger han. Därför är jag ofta på besök hos leverantörer för att säkerställa våra leveranser.

Edsbacka har otvivelaktigt ett välrenommerat kök och service av högsta kvalité. Man har också vackra lokaler i den gamla kulturskyddade byggnaden. Paviljongen har ett förstklassigt läge mot Edsbergsparken och Edsviken som skymtar fram mellan träden. Vinkällaren är den äldst bevarade delen av krogen och finns längst ner i byggnaden. Valven hör har anor från 1600-talet då krogen uppfördes. Hör fanns en gång krogens riktiga vinkällare, och den nya iordningställda. Källaren kan man boka för vinprovningar, ta en drink före maten eller kaffe och friandise efter måltiden.

Christer Lingström umgås med utbyggnads- och ombyggnadsplaner för krogen, bl a av entré, kapprum och den sanitära delen.

- Vi vill försöka återskapa byggnadens gamla utseende. Men det förutsätter att vi kan bygga till åt annat håll. Christer Lingström hoppas att den kommunala apparaten ska ställa upp på hans idéer, som han vill presentera så småningom. Det är en förutsättning för att vi ska kunna stå på en ekonomisk stabil grund.

-Jag har ibland svårt för att översätta för folk vad jag är ute efter. Men jag följer min läromästare Tore Wretman som varit "min bibel" under årens lopp, säger den i dag 42-årige mästerkocken. Han var bara 26 år när han startade vågstycket att skapa en restaurang av världsklass utanför Stockholms city. Fortfarande tycker han att det ör lika roligt att gå till jobbet.

Edsbacka krog garanterar alltid något utöver det vanliga!

Lars G. Lindström

FAKTA

Edsbacka krog, anno 1626

Chefskock: Christer Lingström

Vd: Mattias Edlund

Styrelseordförande: Bengt Gyllens

Antal anställda: 16 heltidsanställda

Personalreserv: (vid olika arrangemang) 60-70 personer

Omsättning: 15 miljoner kr

Läge: Edsbergsparken, Sollentunavägen 220

www.edsbacka.se

 

Tillbaka till första sidanTillbaka


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning