journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 2 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Redaktören Två nya detaljplaner Bonuspeng till elever
Kunskapslyftet i nya lokaler Helenelunds C förnyas Medlingsprojektet
 

LEDARE
Kommunerna behövs!
Kommunförbundet gav för några månader sedan ut en långtidsutredning om kommunernas behov och resurser fram till år 2010. Där ställs i ett avsnitt frågan: "Varför kommuner?".

Läs mer här!Läs mer här

Ny kommunsekreterare!
Eva Assarsson är ny kommunsekreterare i Sollentuna kommun

Läs mer här!Läs mer här

Två nya bostadsområden - Norra Falkberget och Landsnora Kvarndamm
I dessa dagar hamras och spikas det flitigt på Norra Falkberget, där nya villor växer upp som svampar mitt i skogen. Just nu är det lite Klondyke-stämning över området, med påkostade villor i mycket skilda stilar mitt bland gamla sommarstugor, byggskjul och jordhögar.

Läs mer här!Läs mer här

Operasångerskan som höjer sin röst för kulturen

opera.jpg (10348 bytes)
Som 3-åring låg hon inkrupen under radion och sjöng med i "Old man river" för mamma och som 5-åring hade hon en given plats i flickkören hemma i Drammen. Redan då kände Hanne Kirkerud att hon skulle bli operasångerska. Efter skolan utbildade hon sig, flyttade till Sverige, träffade maken Jostein och kom till Sollentuna

Läs mer här!Läs mer här

Fridshyddans trädgård - ett blomstrande företag
En trädgårdsstad borde naturligtvis ha ett trädgårdsmästeri. Ett sådant har saknats i Sollentuna, när Fridshyddans handelsträdgård upphörde med verksamheten i början på 90-talet.
- Fel, säger trädgårdsmästare Bertil Johansson, vi har aldrig upphört utan bara varit vilande. Till påsk öppnas Fridshyddans Trädgård på nytt i ett nybyggt växthus och med butik på samma plats där den alltid legat sedan 1909.

Läs mer här!Läs mer här

Ungdomar behöver bra och säkra lokaler
Ungdomar.
Barn och ungdomar, föreningslivet och vuxna - alla har de behov av bra mötesplatser och samlingslokaler. Men situationen i Sollentuna har förvärrats med nedläggningen av ett tiotal fritidsgårdar, Folkets hus och nu också Galaxen i Edsbergs Centrum.

Läs mer här!Läs mer här

Barn i behov av särskilt stöd får 3 miljoner
Kommunfullmäktige har beviljat barn-och ungdomsnämnden 3 miljoner kronor i tilläggsanslag för barn i behov av särskilt stöd

Läs mer här!Läs mer här

Bonuspeng till duktiga skolor

Douglas Lithborn Douglas Lithborn (m)
Vi vill pröva nya vägar för att stimulera utvecklingen i skolorna och få eleverna att förbättra sina studieresultat. Det säger barn-och ungdomsnämndens ordförande Douglas Lithborn (m) i en kommentar till förslaget att införa ett bonus- och premiesystem i Sollentunas skolor.

Läs mer här!Läs mer här

Intresset på topp för Kunskapslyftet
Med traditionsenlig bandavklippning och hälsningsanförande invigdes Kunskapslyftets lokaler med "öppet hus" på Tingsvägen 19 den 24 februari i "Försäkringskassans hus". Här har dock undervisning pågått sedan november i fjol, då verksamhten flyttade ur kommunalhuset, där det var svårt att skapa en "öppen mottagning"

Läs mer här!Läs mer här

Medlingsprojekt hjälper gärningsman och brottsoffer att gå vidare

polis.jpg (9068 bytes)
I kommunen startar nu medling mellan brottsoffer och gärningsman. - För gärningsmannen handlar det till stor del om att komma till insikt om vad brottet inneburit för den drabbade. För brottsoffret kan medlingen bli ett tillfälle att ställa frågor kring brottet, vilket kan hjälpa han eller henne att bearbeta det som hänt. För båda parter ska förhoppningsvis medlingen hjälpa dem att gå vidare i sina liv, säger Sigrid Strid Hellström, projektledare

Läs mer här!Läs mer här

Virus orsakade magsjuka på daghem
Det var med största sannolikhet ett så kallat calicvirus som gjorde att 170 barn och vuxna på 14 förskolor och fritidshem blev magsjuka nyligen. Varifrån viruset kommer är ännu inte klarlagt

Läs mer här!Läs mer här

Äldreboendet på plats i Helenelund

helenelund.jpg (9136 bytes)
Nu kommer det nya äldreboendet i Helenelund på plats. Det levereras på lastbil från Sandsjöfors i färdiga byggelement med rördragningar, tapeter och målning, kakelplattoroch allt som ska finnas

 

Läs mer här!Läs mer här

Deras intresse för konst och konsthantverk förenar
Kvinnor från 11 länder går utbildning på Malmvägen.
- Den här utbildningen öppnar kanaler som jag inte haft tid att utveckla förrän nu.
Rosa Vidal är en av 15 kvinnor som går en ettårig utbildning i konst och hantverk på Malmvägen 18. Målet med utbildningen är att kvinnorna ska hitta vägar att försörja sig själv eller välja att söka till högre konstnärlig utbildning.

Läs mer här!Läs mer här

5 frågor
Till Britta Leijon, statsråd i justitiedepartementet med ansvar för bl a demokratifrågorna. Bor i Sjöberg, Sollentuna, med barnen Sra och Pelle.

Läs mer här!Läs mer här

Framtiden är inte vad den en gång varit
1989 var arbetslösheten i Sverige i det närmaste obefintlig.Kommunerna ordnade kön av företag som ville investera. Sen förändrades scenen dramatiskt. Stenhårda krav på uppfinningsrikedom och nytänkande ställdes på kommunledningarna.

Läs mer här!Läs mer här

Full fart i Väsjöbacken under sportlovsveckan
Väsjöbacken har erbjudit lediga skolungdomaren riktigt bra backe undeer hela sportlovsveckan. Det kan tyckas märkligt med tanke på den ombytlighet som det varit i vädret med såväl tung snö som regn och dimma. Men också en och annan bra dag.

Läs mer här!Läs mer här


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning