journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 3 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Redaktören Nytt ishallsavtal Sollentuna bio rustar för framtiden
Dags för odlarglädje Schackklubben svenska mästare Tre intressanta områden för ny skola i Viby
 

LEDARE
Sollentunaborna är fantastiska!
Engagemanget för våra ungdomar är likt en folkrörelse.

Vi ser det inom idrottsrörelsen, föreningslivet samt hos alla de frivilliga som enskilt ställer upp i olika sammanhang. Vi ser dem vid loppmarknader och lotteriförsäljningar.

Läs mer här!Läs mer här

Centrum i förvandling
Affärscentrum i Sollentuna Centrum ska bli större, ljusare och trevligare.
Just nu är det bara stökigt under ombyggnaden. Men fram till sommaren ska det mesta vara klart, och då med flera nya butiker. Piren/NCC som äger Sollentuna Centrum satsar cirka 30 miljoner kronor för att stå väl rustade inför 2 000-talet.

Läs mer här!Läs mer här

Det våras för trädgårds- och båtfolket!
Trädgårdsodling lär vara den vanligaste fritidssysselsättningen bland vuxna svenskar. Nu röjer villaägarna bort spåren efter den långa vinter vi haft.

Men snart ska också båtägarna ta över vattenvägarna. Det fejas och rustas för fullt på varven och i båtklubbarna.

På Jobs Marin AB på Kolonnvägen har man länge känt av att det är nu båten ska i sjön. Man har almanackan fulltecknad från båtmässan fram till midsommar.

 Läs mer här!Läs mer om Jobs marin här
 Läs mer här!Läs mer om trädgårdsodling  här

Tjejtrampet, största cykelloppet genom Sollentuna
Söndagen den 30 maj är det troligen fler cyklar i farten änbilar i Sollentuna. Då arrangeras det tionde Tjejtrampet och banan går bland annat genom Helenelund, Tureberg, passerar Edsvikens norra ände innan färden går vidare mot Danderyd och slutmålet på Djurgården

Läs mer här!Läs mer här

Peter Lundblad och Sam Bengtsson tar oss långt bortom havet

Sent i maj i fjol gjorde Peter Lundblad och Sam Bengtsson en bejublad livekonsert i S:t Eriks kyrka tillsammans med Sollentuna Gospel. Sedan dess har de två musikerna, som känner varandra sedan snart 25 år tillbaka, gjort omkring ett 25-tal framträdanden runt om i landet med detta material och andra körer.

Läs mer här!Läs mer här

Kommunfullmäktige
80 år

År 1919 kom en ny kommunallag som stadgade att alla kommuner med mer än 1500 invånare skulle ha kommunalfullmäktige. Sollentuna hade vid den tiden nära 4 000 invånare, varför lagen var tillämplig på vår kommun. Tidigare hade Sollentuna sedan 1863 haft kommunalstämma som fattade de viktiga besluten.

Med anledning av att 80 år gått sedan införande av kommunalfullmäktige i Sollentuna kommer detta att manifesteras vid ordinarie fullmäktigesammanträdet den 17 maj.

Läs mer här!Läs mer här

Framtidsverkstaden gav idéer inför framtiden
Tänk er en mötesplats där ungdomar och politiker har exakt lika lång tid på sig att framföra sina åsikter. Tänk er sedan att de samarbetar i hopp om att uppnå samma mål.

Det var precis vad som hände när ett 10-tal ungdomar mötte politiker och representanter från kommunen, polisen, Sollentunahem, islamiskt kulturcentrum och Sollentuna församling i en Framtidsverkstad.

Läs mer här!Läs mer här

Globen - arena som fyllt 10 år skissades av Sollentuna arkitekt
Globen har fyllt tio år. Byggnaden som är 84 meter hög och har en diameter på 110 meter har besökts av påven Johannes Paulus II, Dalai Lama, vår egen kung, rader av artister och band för att inte glömma alla idrottsmän från när och fjärran. Den är världens största sfäriska byggnad. I klart väder kan man se den sticka upp ovan horisonten från de övre våningarna i Sollentunas kommunalhus.

Läs mer här!Läs mer här

Lättläst litteratur på biblioteket
Lättläst litteratur på biblioteket Att ha tillgång till böcker och tidningar upplevs av de allra flesta som en självklarhet, men faktum är att omkring 500 000 svenskar har mycket stora lässvårigheter. För att hjälpa och inspirera en del av dessa människor finns nu en Lättläst-hörna på huvudbiblioteket.

Läs mer här!Läs mer här

Övervakningskameror inget för Malmvägen!
-
Vi behöver inget Orwells 1984 i Sollentuna, säger Lennart Gabrielsson (fp) och vill avslå en framställan från AB Sollentunahem att sätta upp åtta  övervakningskameror i Servicehuset på Malmvägen. Detta för att bevaka sina hyresgäster.

Läs mer här!Läs mer här

Strömma fram på Edsviken med guidad båttur

stromma.jpg (15856 bytes)

I sommar återupptas båttrafiken på Edsviken. Sällskapet "Edsviks vänner" har jobbat för att återföra gamla traditioner från 1860-talet då det fanns livlig båttrafik mellan Stockholm och Sollentuna. Det blir turer under tio helger med en första visningstur redan den 6 maj.

Läs mer här!Läs mer här

Åtta föreställningar på teaterfestivalen
Denna helg, 24-25 april, arrangeras det stor teaterfestival med Sollentunas amatörgrupper i bibliotekshuset, Sollentuna Centrum. Det är nionde gången som kulturkontoret genomför denna festival i samarbete med amatö-r
teatergrupperna.

Läs mer här!Läs mer här

Projekt Fyrklövern ska motverka kriminalitet och drogmissbruk
- Ser du att det går åt fel håll när ungdomarna är 13-14 år blir det väldigt svårt att ändra riktning, säger Thomas Jonsson, en av tre närpoliser som med hjälp av Eldsjälspengar från Landstinget driver projekt Fyrklövern där fyror på Turebergsskolan deltar.

Föräldrar, barn och lärare ska tillsammans med poliserna diskutera värderingar och få lära sig mer om lag och rätt.

Läs mer här!Läs mer här

Ut och leta kontroller med karta och kompass
Turebergs IF orienteringssektion och Rotebro IS arrangerar Naturpasset för de som vill ut i skog och mark med karta och kompass. Skärmar kommer att sitta uppe mellan den 1 maj och 1 oktober.

Läs mer här!Läs mer här


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning