journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 4 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

 

jerring.jpg (19435 bytes) Vårt 1900-tal dokumenteras på CD av sollentunaföretag

"Förr tog vi oss jorden runt på 80 dagar med Jules Verne. Nu tar vi oss genom ett helt sekel med teknikens hjälp på åtta timmar", säger Owe Eriksson, som producerar "Vårt 1900-tal".

Att kalla Vårt 1900-tal för århundrandets CD är naturligtvis helt korrekt - det är ju århundradets händelser som spelas upp. Men samtidigt är det ett unikt dokument i tal och ton med klassiska radioinspelningar, historiska återblickar, populära röster, oförglömliga melodier.

På tal om röster, så är det några av de mest välkända radio- och TV-rösterna som lotsar oss genom seklet: Hans Villius svarar för historia och samhälle, Bengt Feldreich för områdena teknik, vetenskap, medicin,

Jörgen Cederberg för radio/tv, litteratur, teater, film, Lars Gunnar Björklund för sport, Marika Rennerfelt för musik, mode och kuriosa samt Kaj Karlholms trygga nyhetsröst som ger oss alla telegramnyheter.

I del 1 bjuds vi på morgongymnastik med kapten Bertil Uggla, hur Hitler öppnar de olympiska spelen i Berlin, 1936 och Sven Jerrings berömda referat från det svenska misslyckandet i fotbollsturneringen med orden "Japaner, japaner, japaner"... "Fred i vårt tid" med en segerviss Neville Chamberlain avslutar den första dubbel-CD:n från 1900 till 1938.

I del 2, 1939-1969, som är producerat och utkom i mars, hörs naturligtvis Ulla Billquist röst med "Min soldat någonstans i Sverige", krigets vändpunkter till toner av Lili Marleen, Hägg/Arneepoken med Jerring-referat, Hyland och Snoddas, Ingmar Bergman, Gustav V död, motbokens avskaffande och mycket Povel Ramel för att nu bara nämna några få inslag.

Del 3, 1970-1999 produceras nu och kommer att vara klar till september. Naturliga inslag är kungen och Silvias bröllop, Borg, Stenmark och Pernilla Wiberg, Berlinmurens fall samt katastroferna med Palme-mordet och Estonias undergång. Och annat intressant!

Producent och idékläckare är alltså Owe Eriksson, tidigare reporter vid Sverigs Radio, först i Sundsvall och senare på radiosporten i Stockholm. I 14 år tillhörde han denna redaktion och har producerat många minnesvärda program och reportageserier, t ex om idrotten i Sydafrika och Ingo, om spelmissbruk mm. Åtta olympiska spel hann Owe med. Han var också med i radiosportens grupp som 1984 mottog stora journalistpriset.

Mätt på all idrott hoppade Owe av Sportradion 1992 för att starta eget, framförallt för att göra TV-dokumentärer av olika slag. En stor sak varje år har det blivit. Produktioner för alla tv-kanaler. Dokumentärer om fotbolls-VM i Sverige 1958, Radio Nord, knallar och marknader, Börje Salming och mycket annat. Screen Air Television AB har också andra strängar på sin lyra. Företaget har i flera år producerat informationsvideo för olika företag. Bland kunderna kan nämnas sollentunaföretaget Guldfynd och Comfort-företagen.

Ganska snart kom verksamheten också att omfatta CD-produktion. Den första kom hösten 1995, och var en ljudets motsvarighet till presentalmanackorna för året 1945. Det har hunnit bli 20 stycken sen dess och Owe har täckt in i stort sett 40- och 50-talen. 60-talet står på tur!

- Dessa års-CD gör jag tillsammans med Marika Rennerfelt, känd röst från mängder av program i Sveriges Radio, och Kaj Karlholm, som efter 25 år på Tidningarnas Telegrambyrå blev "Herr TT" med hela svenska folket. Utifrån denna flora av minnesprogram väcktes tanken på att producera hela vårt 1900-tal på tre stycken dubbelCD, ett stort riskprojekt men inte desto mindre lockande och intressant för en radiot som Owe Eriksson. Nu är han i det närmaste klar med detta stora vågspel.

Årsskivorna liksom "Vårt 1900-tal" ingår i Minnesboxen. Allt klipps och redigeras i källarvåningen i villan i Edsviken, dit också alla kända radioröster hittar förr eller senare. De senaste som tillkommer på det tredje bandet är radions morgonpratare Annika Lantz och Annlouise Martin, som sköter miljöfrågorna. Owe Eriksson däremot, som pratat så mycket sport och annat i radio, hörs aldrig själv på banden.

- Med så många fina röster och personligheter behövs inte min stämma, säger han. Jag vill med dessa CD främst ge en stämning och en doft av det 1900-tal som vi nu snart har bakom oss.

Produktion av radio, TV-inspelningar är visserligen en liten bransch i Sollentuna, och Screen Air Television har bara en anställd, som är Owe själv (men sambon Gunilla Paulsrud gör en stor del av pappersarbetet).

Bakom varje produktion finns dessutom engagerade fackmänniskor i mängd och välkända radio - och TV-röster som gör att företaget låter tala om sig i hela vårt avlånga land.

Hallå, hallå, 1900-talet direkt från Sollentuna!

Lars G. Lindström

 

FAKTA

Screen Air Television AB
Adress: Box 2108,
191 02 Sollentuna

Tfn: 08-96 93 30

Producent och VD:
Owe Eriksson

Försäljning:
Görel Hedén, tfn: 08-960082

Webbplats: www.minnesboxen.com

 

Tillbaka till första sidanTillbaka


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning