journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 4 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Välkommen till slottsparken och cafét i Brygghuset

Vem har inte någon gång drömt om att vända på klacken i livet? Att lämna det man håller på med och istället syssla med något som man länge gått och drömt om.

Det gjorde Carina Mirmiran, som lämnade ett säkert jobb på IBM för att förverkliga sin dröm att öppna en caférörelse. Men inte vilket parkcafé som helst utan just det som hon driver, Brygghuset i Edsbergsparken. Det var i början av 90-talet. Brygghuset stod tomt och hon tyckte att det behövdes ett café i parken.

- Så jag kontaktade kommunen för att få hyra huset, berättar Carina. Det visade sig besvärligare än hon kunnat ana. Först fick hon ett "ja" och sen ett "nej" på grund av att hon saknade branschvana. I bara ilskan startade Carina då en caférörelse i Täby. Där gick det bra utan branscherfarenhet. Men Carina trivdes aldrig i Täby och eftersom Brygghuset fortsatte att stå tomt tog hon förnyad kontakt. Denna gång skulle det gå bättre. - För mig var det rätt plats och vid rätt tillfälle i livet att sadla om, säger hon. Brygghuset har anor från 1600-talet som tvättstuga (brygghus) till Edsbergs slott. Som sådan fungerande den länge. Den byggdes om 1946 till bostad för operasångaren greve Magnus Rudbeck. Under den tiden besöktes byggnaden av många av storstadens mycket kända sångare och artister. Därefter bodde en tid kommunens stadsträdgårdsmästare Bror Börjesson i huset. Till stor del är det hans förtjänst att parken blivit sollentunabornas mest älskade plats att vistas i.

Byggnaden är väldig charmig invändigt. Det tycker alla som letar sig hit. Stort är det inte, men som det heter finns det hjärterum finns det stjärterum.

- Jag har plats för cirka 40 gäster inomhus och på terrassen utomhus finns det gott om plats. Där sitter man gärna i solgasset och smakar av Carinas läckerheter, t ex kolapaj med valnötter eller äppelpaj med grädde. Hon bakar allt själv och ibland har hon hjälp av dottern Nadja. Men här bjuds också läckra soppor, sallader och mycket annat gott. Numera har hon fullständiga rättigheter.

Går det då att leva på att driva caférörelse?
- Utan arrangemang och tillställningar av olika slag skulle det inte löna sig, säger Carina. Hon arrangerar fester för dop och bröllop, födelsedagar och representation och hon ordnar med konferenser och mysiga vis- och kulturaftnar.

Listan över artister som gästat Brygghuset kan göras mycket lång, t ex Dramatenskådespelarna Gunilla Nyroos och Christina Adolpsson, Anitha Wall tillsammans med Berndt Egerbladh, en ofta kär gäst i stugan. Detsamma gäller nästbon/ grannen Peter Lundblad.

Det senaste nya är ett antal berättarcaféer som hållits under våren i samregi med kulturkontoret. Carina har också tagit initiativ att låta lokala amatörkonstnärer ställa ut sina verk i lokalerna. Vid vårt besök är det Chritina Holst som har ett femtontal tavlor på väggarna.
- Detta är bra för mig också, då jag får lite konstnärlig variation.

Nu hoppas Carina på en långt bättre sommar än den katastrofsommar som var i fjol, då många fina dagar och kvällar regnade bort. Det är inte bra för förtjänsten.

Text och foto:

Lars G. Lindström

 

FAKTA

Caféts öppettider:
Juni -aug: 11-20
Sep-apr: lörd-sönd 11-18

När det är kvällsunderhållning öppnar cafét kl 18 och uppträdandet startar som regel kl 19.30.

Program på försommaren:

10/6 Silverdalskören

- dirigent Bengt Särndahl

15/6 Berndt Egerbladh spelar och berättar.

Carina Mirmiran bjuder in till ett besök i Brygghuset.

Tillbaka till första sidanTillbaka


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning