journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 4 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Redaktören Fullmäktige 80 år EU-valet söndag 13 juni
Kvinnojour Näringsliv Millennieskiftet
 

LEDARE

Upprop för ett vackrare Sollentuna

Nu fejas det i trädgårdarna, rabatter och balkongernas blomsterlådor fylls med prunkande blommor. Vi har städdagar i kvarteren, som vi avslutar med korvgrillning, kaffe och hembakad sockerkaka. Kort sagt, vi har kommit till den tid av året när vi äntligen släpper loss i naturen. Det är den tid av året när vi pyntar hela vår omgivning. Med ljuset och värmen i luften kommer också viljan att skapa vackra uterum och öka kontakten med våra närmaste grannar.

Jag skulle vilja föra över denna härliga instinkt att pynta och göra trivsamt på sin egen balkong, i sin trädgård eller i sitt närmaste kvarter till att gälla hela vår kommun. Jag vill starta ett upprop att göra hela Sollentuna ännu vackrare och ännu trivsammare.

Läs mer här!Läs mer här

Vårt 1900-tal på CD

jerring.jpg (19435 bytes)

- Hallå, Hallå, nu kommer vårt 1900-tal!

På en tredubbel-CD i tal och ton producerad av sollentunaföretaget Screen Air Television AB. Produktionsstudion ligger bland stora villor i Edsvikenområdet. Producent, vd och allt i ett är Owe Eriksson med ett tidigare långt förflutet som reporter på Sveriges Radio TV.

Läs mer här!Läs mer här

Välkommen till slottsparken och cafét Brygghuset
Vem har inte någon gång drömt om att vända på klacken i livet? Att lämna det man håller på med och istället syssla med något som man länge gått och drömt om.

Det gjorde Carina Mirmiran, som lämnade ett säkert jobb på IBM för att förverkliga sin dröm att öppna en caférörelse. Men inte vilket parkcafé som helst utan just det som hon driver, Brygghuset i Edsbergsparken. Det var i början av 90-talet. Brygghuset stod tomt och hon tyckte att det behövdes ett café i parken.

 Läs mer här!Läs mer här

 

Peter Mandel ny ordförande i lokala Handelskammaren

Det har varit ordförandeskifte i Handelskammarens sollentunaavdelning. Vice ordföranden Peter Mandel tog över ordförandeklubban efter Jan Olov Sundström på årsmötet den 7 maj i Sollentunamässans lokaler.

Läs mer här

 

Sommar
Välkommen till årets sommarnummer med några tips vad man kan göra i Sollentuna när det är som finast i vår kommun.

Vi rekommenderar gärna ett besök i Edsbergsparken,vår lummiga oas mitt i kommunen. Där finns många besökspunkter. Läs t ex reportaget om Café Brygghuset med historia från 1800-talet. Edsbacka Krog bara ett stenkast därifrån har fått ännu en utmärkelse bland många andra.

Nu är också båtturerna på Edsviken igång med Strömma Kanalbolaget. Edsviks vänner har jobbat för att återföra den fina traditionen från 1860-talet.

Kommer man med båt till nya bryggan är ett besök på Edsvik Konst och Kultur ganska naturligt.

Naturligtvis hoppas vi alla på en fin sommar med mycket sol och bad. Rösjöbadets camping är idylliskt belägen vid det stora grönområdet och Rösjön. Där finns mycket att erbjuda allt ifrån bad till fiske och kanoting. Badar gör du också med fördel i några andra sjöar som i Ravalen, sjön Norrviken, eller vid Strandvägsbadet och i Översjön på Järvafältet. I naturreservatet Järvafältet händer också mycket i sommar. Under juni arrangeras försommarslåtter och Floras trädgård visas. I början på augusti är det dags för lieslåtter vid Naturskolan. Inom området finns både Naturkaféet och Raststugan vid Väsby Gård öppen på söndagar. Vid Bögs gård finns också ett café och där kan man titta på djuren. Slutligen glöm inte att vi har EU-val den söndagen 13 juni. Det har kallats "det glömda valet",

Du kan se till att det inte blir så!

LARS G. LINDSTRÖM
CHEFREDKTÖR

 

Kommunens första språkförskola ska starta på Malmvägen
Till hösten är det tänkt att kommunens första språkförskola ska ta emot barn på Malmvägen. En öppen förskola dit föräldrar kan komma med sina barn startar sin verksamhet samtidigt.

Läs mer här!Läs mer här

Teaterfestivalen
Under två dagar framfördes åtta pjäser av amatörteatergrupper och dramagrupper i Sollentuna. Vid årets teaterfestival. De flesta styckena var improviserade av grupperna själva.

Kulturnämndens ordförande Ingwar Åhman-Eklund invigde festivalen genom att låta alla grupper knyta ihop sidenband till ett enda långt band som räckte över hela scenen.

Läs mer här!Läs mer här

Knökfull på vägarna utan extrapengar

HANSRODL_jpeg.jpg (13398 bytes)

Hans Rode, Vägverket:

Det gnisslar betänkligt i Stockholms län. Men inte av fordonen utan av alla de många bilister som gnisslar mellan tänderna över att sitta i timslånga köer morgon och kväll på Stockholms in-och utfarter.

Läs mer här!Läs mer här

Prästfrun som basar över Sollentunas sopåkare:

Att hantera sopor ska vara ett rent nöje

- Vi ska ge ett rent och snyggt intryck. Både personal och bilar ska vara rena och fräscha liksom miljön runt soptunnorna. Det säger Käthe Setterhall, nybliven driftschef på Ragn-Sells. Hon är ansvarig för sophämtningen i Sollentuna, och ser detta som ett led i arbetet med att motarbeta fördomar och höja sopåkarnas status.

Läs mer här!Läs mer här

Betydligt fler elever storkonsumerar alkohol
Det är betydligt fler elever i Sollentuna som konsumerar stora mängder alkohol jämfört med tidigare år. Detta framgår i den rapport om ungdomars alkohol- och drogvanor som gjorts.

Vad som också är alarmerande är att 77 procent av Sollentuna Fria gymnasiums elever i årskurs 2 har exponerats för narkotika.

Läs mer här!Läs mer här

 

Återinvigt krematorium skonar Silverdalsmiljön
Under två dagar framfördes åtta pjäser av amatörteatergrupper och dramagrupper i Sollentuna. Vid årets teaterfestival. De flesta styckena var improviserade av grupperna själva.

Kulturnämndens ordförande Ingwar Åhman-Eklund invigde festivalen genom att låta alla grupper knyta ihop sidenband till ett enda långt band som räckte över hela scenen.

Läs mer här!Läs mer här

strike.jpg (21751 bytes)

Strike för bowlinghallen
En satsning på nytt scoringsystem, uppfräschade lokaler och discobowling för ungdomar har gett resultat. Sedan förra sommaren har omsättningen i Sollentuna Bowlinghall ökat med ca 40 procent.

Läs mer här!Läs mer här


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning