journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 4 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Käthe Settervall driftchef på Ragn Sells:

- Var och en måste ta sitt ansvar när
det gäller sopsortering

Att just Käthe Setterhall, 41-årig trebarnsmamma och prästfru, sedan den 22 mars är chef för, som det heter, driftkontoret för fastighetsrenhållningen i Sollentuna, är en lång historia. Den började för 12 år sedan när Käthe av en tillfällighet halkade in på Ragn-Sells.

- Jag tillhör dem som aldrig har haft klart för mig vad jag vill bli när jag blir stor, säger hon med glad uppsyn och utan problem att tala för sig.

- Jag hade jobbat som sjukvårdsbiträde och varit hemma i omgångar med tre barn när jag kände mig trött på att vårda andra. Jag tog en maskinskrivningskurs och gick till arbetsförmedlingen och sa att jag ville ha ett utåtriktat arbete på halvtid.

Hon fick ett par erbjudande och valde jobbet som receptionist på Ragn-Sells. Ganska snabbt fick hon nya uppgifter och efter några år hade hon en arbetsledande funktion på bygg- och industriavdelningen för Stockholm Norra, som bland annat har hand containerhanteringen.

- Av någon anledning har jag alltid, och är fortfarande, väldigt bra på att ta för mig när det gäller nya uppgifter. Och om jag tänker efter är det nog så att jag på alla mina arbetsplatser hamnat i någon form av ledarroll, som handledare eller arbetsledare.

På frågan varför hon tror att hon fick jobbet som driftschef för Sollentuna, säger hon rappt:

- När jag hörde talas om att en ny chef skulle tillsättas, sa jag helt enkelt till en av cheferna att "ge Sollentuna till mig, jag kan det jobbet!". Hon erkänner dock att hon först sa det lite på skoj trots att hon menade allvar - ett typiskt tjejmanér som hon ångrar. Nästa gång ska hon minsann säga ungefär samma sak fast på allvar från början. Sedan drygt två månader är hon alltså chef för 13 sopåkare, sex sopbilar och ansvarig för att alla fastigheter i hela Sollentuna ska få sina sopor hämtade. Knappast ett konventionellt kvinnojobb och långt ifrån prästfruns gamla traditioner med syförening och kyrkkaffe.

- För mig är det viktigt att ha en egen karriär och jag trivs verkligen med det nya jobbet. Det känns också som om killarna är nöjda med att jag är här. Om hon nu själv ska tala om sina ledaregenskaper så vill framhålla att hon är ordningsam, att hon är bra på att leda och fördela arbetet, att hon är bra på att prioritera och ta beslut men att hon också kan erkänna misstag. Hon vill ha delaktighet, är prestigelös, tycker att det handlar om att ge och ta, att en chef likaväl som medarbetare ställer upp och gör en tjänst för en annan. Sedan Käthe började på Ragn-Sells har också den tid hon lägger ner på arbetet blivit allt längre. Halvtiden har förlängts till uppemot 60, 70 timmar i veckan.

- Det beror delvis på att vi nu lägger upp ett nytt datasystem för hela sophanteringen, säger hon och berättar att tekniken blir allt mer avancerad. För de som tror att alla sopor töms i ett samma fack i sopbilarna kan hon tala om följande:

- Den moderna sopbilen är utrustad med en dator som talar om hos vem man tömmer, vilken tunna man just tömmer (den gröna eller bruna) och i vilket fack soporna beroende på innehåll ska tömmas. Det innebär alltså att den som hämtar soporna vet vilka som sorterar och inte?

- Ja, om man har både en grön och en brun tunna, har man ju i avtalet med kommunen sagt att man ska sortera och betalar därmed en lägre avgift. Varje gång soporna hämtas registerar datorn vilka tunnor som töms. Använder man inte den bruna tunnan för sånt som kan komposteras är det faktiskt ett avtalsbrott. Vi kan inte gömma oss längre. Var och en måste ta sitt ansvar när det gäller det sopsortering och särskilt viktigt är det förstås att vi inte slänger batterier, mediciner och annat miljöfarligt avfall. Lika viktigt är det också att inte lägga trasigt glas och vassa föremål i soporna. Tänk er själva att ta en soppåse på ryggen med en trasig glasruta som sticker ut.

Här tror Käthe att det krävs kraftinsatser vad gäller upplysning och kanske också sanktioner mot dem som förorsakar person- och miljöskador. På den fritid som återstår när barnen 13, 16 respektive 19 år och hemmet har fått sitt, är det sång som gäller. Hon sjunger bland annat i kyrkokör, i Edsbergskyrkan, i samma kyrka där hennes man Per är präst sedan 1976.

- Men jag fanns redan där när han kom och det var så vi möttes, säger hon och berättar att hon sjungit i kören sedan 1974.

Käthe är född i Wasa i Finland men kom till Edsberg som 3-åring. Och trofast sollentunabo är hon fortfarande. Från Edsberg flyttade hon till Häggvik där hon nu också bor med familj.

Lillemor Holmgren

Tillbaka till första sidanTillbaka


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning