journalen1.jpg (18794 bytes)Lars G Lindström
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 5 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Psykologisk deckare i Sollentuna miljö

deckare.jpg (14200 bytes) Ulf Durling, psykiater, deckarförfattare och sollentunabo, har kommit ut med en ny psykologisk deckare med titeln Vilddjurets tal. (Norstedts förlag). Handlingen är denna gång förlagd till Sollentuna kommun, där intrigen vävs i kommunalhusets korridorer.

Huvudpersoner är den underdånige medarbetaren Stefan Jonsson på Stadsbyggnadskontoret och den maktfullkomlige informationssekreteraren Pontus Odenwall, som till varje pris vill krossa sin veke arbetskamrat. Det kan tilläggas att boken inte är någon nyckelroman utan alla personer är uppdiktade.

Stefan är 29 år och ensamstående. Han lever ett lugnt och stilla liv i ett risigt hus på Brunkebergsåsen i Norrviken, handlar sin mat på Stens ICA och är med i en läsecirkel på Perssons Bokhandel. Han vill att tillvaron ska vara lättfattlig och okomplicerat. På jobbet har han med möda och självövervinnelse lärt sig att hantera de program som finns inmatade på datorn på LMT-avdelningen. Pontus skyggar för kvinnor och avböjer närmanden t o m från den väna och rara Yvonne, distriktsassistent i församlingen. Det enda nöje han unnar sig är att varje år åka på charterresa till Grekland med ett medelålders lantbrukarpar från Lindome.

Pontus är 45 år och Stefans raka motsats. Hans uppgift är att bedriva propaganda för produkten Sollentuna, vilket emellanåt sker med ganska aggressiva försäljningsmetoder. Det gäller ju att dra till sig driftiga och kapitalstarka nyetablerare. Att kampanjen "I love Sollentuna" blev en flopp avsvär han sig allt ansvar för. Själv är Pontus både driftig och kapitalstark med en imponerande konstsamling i femrummaren på Karlavägen. Till jobbet tar han sig på 20 minuter med sin gröna Jaguar. Nåde den som kör om eller snuvar honom på en p-plats på Sollentuna Centrums tak!

Efter hemkomsten från sin senaste charterresa blir Stefan utsatt för ett practical joke av Pontus och några kollegor. Stefans överreaktion får Pontus att ana ugglor i mossen. Killen döljer något! Här har jag min chans att sätta åt honom!

Händelsen blir upptakten till en hetsjakt på bevis. Inte ens Pontus fästmö Martina lyckas hejda honom i hans maniska sökande efter en svag punkt i Stefans förflutna. Hon hjälper honom i hans "forskningsresa" som leder in i själens utmarker, men frågar sig hela tiden vad han är ute efter. Finns det oförätter hon inte känner till? Känner hon alls sin fästman?

Under resans gång framträder nya bilder av alla inblandade. Kusliga familjehemligheter avslöjas och situationen blir alltmer hotfull. Frågan är bara vem som är Jägaren och vem som blir Bytet? Först måste Vilddjuret visa sitt rätta ansikte.

Eva Jansson

FAKTA

Ulf Durling debuterade med pusseldeckarklassikern Gammal ost, 1971. Han anses idag av många som den psykologiska kriminalromanens mästare. Med Lugnet efter stormen, 1983 fick han pris som årets deckarförfattare. Vilddjurets tal är hans trettonde deckare. Under 90-talet har utkommit Synnerliga skäl, 1990, Tills döden förenar oss, 1993 och Komma till skott, 1996.

Ulf Durling är ledamot Deckarakademien och medlem av Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm.

Tillbaka till första sidanTillbaka


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning