journalen1.jpg (18794 bytes)larsg.jpg (9471 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 34 Nr 7 1999.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Redaktören Kummelby kyrka Seniorbostäder
Ungdomsvåld Sollentunahälsan Hotellkung
 

LEDARE
Fler bostäder kräver bättre infrastruktur
Alla kommuner i stockholmsregionen har under hösten varit inbjudna till samtal med länsstyrelsen för att behandla frågan om tillväxten och bostadssituationen i regionen. Bakgrunden är mycket enkel. Regionen får årligen 15-20.000 nya invånare och bostadsproduktionen klarar på intet sätt den ökade efterfrågan på bostäder.

Läs mer här!Läs mer här

Budget i balans - satsning på skolan
Budgeten för år 2000 är i balans! Majoritetens budgetförslag inriktar sig främst på skolan i form av höjd skolpeng, barnomsorgstaxa, barnomsorgscheck och ersättning till gymnasiet.

Läs mer här!Läs mer här

Försäljningsfrågan ej klar till budget
Frågan om försäljning av Sollentuna Energi AB kan komma att dra ut på tiden.
Det är kontentan av kommunalrådet Christinas Naess (m) svar i fullmäktige den 18 oktober på en enkel fråga av Roland Grip (s).

Läs mer här!Läs mer här

Galleri Aniara flyttar in till Galleri Biblioteket

7aniara.jpg (2379 bytes)

Konstnärinnan Chia Gröndahl blir den sista att ställa ut i nuvarande Galleri Aniara. Rubriken på hennes utställning är "Målat, betong, objekt" och har vernissage den 13 november. Utställningen pågår till den 7/8 december. Sen är det slut i dessa lokaler, något som ett stort antal konstnärer i Sollentuna gått emot.

Läs mer här!Läs mer här

Skratta och må bra - humor är hälsa
Ett skratt förlänger livet, heter det. Men är det verkligen så? Blir man friskare av att höra roligare historier och se Robert Gustafsson på TV?

Läs mer här!Läs mer här

Efter rånvågen i Sollentuna:
Polisen uppmanar ungdomarna att anmäla brotten och vittna
ungdom.jpg (1539 bytes)

De senaste sex månaderna har polisen fått anmälningar om drygt 80 personrån som skett i Sollentuna. Mörkertalet är stort och polisen i Norrviken och Tureberg arbetar nu för att fler ungdomar ska våga anmäla de brott de utsatts för.

Läs mer här!Läs mer här

Åklagarmyndigheten prioriterar ungdomsrånen
Hårdare straff!
- Personrånen mot unga ökar lavinartat, säger Göran Kastlund, åklagare i Sollentuna, och menar att det är en utveckling som på sikt är samhällsfarlig. Han efterlyser krafttag och en hög beredskap från både åklagare, polis och sociala myndigheter. Att nu fängelsestraff utdöms i högre grad än tidigare ser han som en viktig markering från samhällets sida.

Läs mer här!Läs mer här

Sollentuna kommun sa "ja" till kameraövervakning
Med 38 röster mot 22 ( 1 avstod) går Sollentuna kommun på Sollentunahemslinje. Att få sätta upp åtta övervakningskameror i Servicehuset på Malmvägen. Syftet är att minska vandalisering, förhindra glaskrossning, öka tryggheten och personlig säkerhet, minska på vakthållning m m.

Läs mer här!Läs mer här

Ungdomsmottagningen - 25 år
För 25 år sedan startade Sollentuna Ungdomsmottagning på initiativ av politiker. Måndagen den 25 oktober var det dags att fira att det var 25 år sedan portarna öppnades.

Läs mer här!Läs mer här

Familjerådgivningen vill starta en dialog
- Till familjerådgivningen kommer man inte enbart för att skiljas eller lappa ihop ett förhållande. Det finns flera zoner däremellan, säger familjerådgivaren Margareta Törnqvist.

Läs mer här!Läs mer här

Ljusspel med tetraed inleder nytt millenium
Med projektet "Händelser kring ljuset" vill Konstnärsgruppen Edsvik manifestera att vi går in i ett nytt årtusende.
Det blir fyra arrangemang, tre söndagar i december och det fjärde första lördagen in på det nya millenniet. Söndagen den 5 december hålls det första arrangemanget, "Röster i mörker och ljus". Det arrangeras av skulptörerna Ingvar Jörpeland och Ulf Lorensson och medverkande musiker är Per Rundberg, Sofia Lilja och Per Daniel Kaufeldt

Läs mer här!Läs mer här.

Allting går att "mörda med säljande reklam"
Det var en tid då posten kom med brev två gånger om dagen. Numera fylls min brevlåda mest av reklam som jag inte är intresserad av. Något av ett rekord, värt att notera i Guiness rekordbok, inträffade en måndag i slutet på oktober. Då var min brevlåda till bristningsgränsen fylld av ett 20-tal olika reklamprodukter - nästan ett kilo reklam! Totalt 25 ton reklam till Sollentunas alla hushåll. Bara på 1 dag! Jag baxnar inför denna voluminöst stora mängd "desinformation" som pockar på uppmärksamhet.

Läs mer här!Läs mer här

Klubben med både bredd och elit.
På en äng intill Byxtorget, som var namnet på gamla Turebergs torg, samlades ofta ungdomar som bodde i kvarteret Tureby. - Ska vi inte bilda en klubb och spela fotboll, tyckte någon. Sagt och gjort. Man plockade ihop ett fotbollslag, fick tröjor, byxor och en fotboll av en direktör Hermansson i Upplandshem. I en vänskapsmatch mot redan etablerade Norrvikens IS förlorade turebergarna med - 12-0!

Läs mer här!Läs mer här

Kommunala pensionärsrådet: Ansvariga inom landstinget svarade på pensionärernas frågor
Läkarsituationen, färdtjänsten och Löwenströmska sjukhusets verksamhet var några av de ämnen som fanns på dagordningen när kommunala pensionärsrådet mötte ansvariga inom landstinget.

Läs mer här!Läs mer här


UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 1999

Utgivning Annonsmanus
Nr 1 v 7 lör/sön 20/21 februari Tisdag 9 februari
Nr 2 v 11 lör/sön 20/21 mars Tisdag 9 mars
Nr 3 v 16 lör/sön 24/25 april Tisdag 13 april
Nr 4 v 21 lör/sön 29/30 maj Onsdag 12 maj
Nr 5 v 37 lör/sön 18/19 september Tisdag 7 september
Nr 6 v 41 lör/sön 16/17 oktober Tisdag 5 oktober
Nr 7 v 45 lör/sön 13/14 november Tisdag 2 november
Nr 8 v 49 lör/sön 11/12 december Tisdag 30 november
Tidningen delas ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna tors-eller fredagen innan utgivning