journalen1.jpg (18794 bytes)Lars G Lindström
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 35 Nr 2 2000.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Egil Broberg och Röda Korset
Två 80-åringar som arbetar för rättvisa och humanitet

Röda Korset i Sollentuna har fyllt 80 år. Det har också Egil Broberg, som varit medlem i sollentunakretsen i 15 år och vid kommande årsmöte får Röda Korsets förtjänstmedalj i silver för sitt helhjärtade engagemang. Egil raggar in sponsorpengar som ingen annan, håller ordning på insamlingsbössorna i kommunen, hjälper till på Kupan och sprider glädje med sin sångröst, som bara blivit bättre med åren.

Egil firade sin 80-årsdag med "Tjo vad det var livat i Holken" i Sollentuna södra scoutkårs egen kårstuga Holken, där ett hundratal gratulanter hyllade honom på högtidsdagen. Därefter åkte han till dottern på Gran Canaria med hustrun Kerstin för välbehövlig "semester" från alla engagemang som fyller hans almanacka. Scoutkåren har varit ett sådant i över 40 år - vid sidan av alla uppdrag inom Röda Korset, kyrkan och kommunen. Egil är medlem i folkpartiet sedan 40 år och har bl a varit ledamot i socialnämnden och försäkringsnämnden. Inom församlingen har han varit ledamot i kyrkorådet och kyrkvärd i Sollentuna kyrka.

Gränslöst engagemang
Med ålderns rätt har Egil trappat ner. Det betyder att han nu "bara" innehar två ordförandeskap - i Letterströmska Livräntefonden och Britt af Klerkes Ungdomsfond - är kassör för Holken och ideell arbetskraft för Röda Korset. Han engagerar sig mycket i fadderverksamheten, sponsringen och bössinsamlingarna. Varje dag går han ned till Kupan vid Bygdevägen för att prata med "mina flickor", som han kallar personalen i secondhandbutiken.

- Jag måste bara hålla igång, säger den vitale 80-åringen, som är gränslös i sitt engagemang och tycker det mesta är roligt. Han hade dock lätt att hålla sig för skratt när tre insamlingsbössor i Helenelund stals nyligen.

- Att stjäla en Röda Kors-bössa är som att stjäla kollekten i kyrkan, säger han allvarligt. Insamlingarna, sponsringen och seconhandförsäljningen i Kuporna ger stora pengar. Egil redovisar stolt hur Sollentuna Röda Kors-krets förra året kunde bidra med över 260 000 kronor till olika behjärtansvärda ändamål. 80 000 kronor vardera gick till barnen i S:t Petersburg och Sibirien i form av matpaket, 60 000 kronor till Röda Korsets katastrofhjälp och 30.000 kronor till Balkan.

- Dessutom gjorde vi en akutinsamling till Turkiet vid jordbävningen, tillägger han.

Uppvuxen i Norge
Egil Broberg är född och uppvuxen i Trondheim. Han kom till Sverige den 17 maj 1940 kl 7.37, det minns han mycket väl. Norge hade blivit ockuperat av tyskarna och Egil som ännu, 20 år gammal, var svensk medborgare lyckades få ett pass och ta sig till Sverige. Han blev visiterad av tyska gränspoliser och tog sig gående över gränsen tillsammans med en dansk resemontör.

Egil sjöng och dansade i Norge, inspirerad av sina teaterspelande föräldrar. Han började redan som 9-åring i Domkyrkans Gosskör i Trondheim. När dagens upplaga av kören var på besök i Sollentuna kyrka för en tid sedan hälsade Egil som kyrkvärd välkommen på äkta "trondermål" och berättade sin norgehistoria.

I det krigsskonade Sverige fick Egil snart jobb på Casino-teatern, där han spelade med legendarer som John "Botte" Botvid och John "Åsa-Nisse" Elfström. Första revyn hette mycket passande "Välkommen åter!" Den första julen tillbringade han med Botte, som varit skomakare innan han började vid teatern. Botte halvsulade Egils slitna skor som julklapp!

Sjunger gärna
Teaterkarriären fick ett abrupt slut för Egil när han spelade Tetaterbåten 1942. I ett dansnummer skulle han lyfta en av balettflickorna högt upp i luften när det knäckte till i ryggen. Än i dag har han kroniskt ont i ryggen och höger fot och han tar sig numera fram i en specialutrustad handikappbil.

- Men sjunger gör jag fortfarande och jag är faktiskt Sollentunas äldsta aktiva artist, berättar Egil, som bär på en gammal dröm om att sätta upp en Sollentunarevy. Han har massor av material skrivet som bara ligger och väntar på att bli framfört.

- Där finns glada påhopp åt både höger och vänster, avslöjar Egil, som fått mycket stoff från den kommunalpolitiska arenan under sina tjugo år som förtroendevald politiker. Han har goda vänner i alla läger, men han drar sig inte för att "sjunga ut" om det han inte gillar.

- Det är för mycket käbbel i politiken, säger Egil. På det lokala planet i en kommun tycker jag man ska fokusera mer på sakfrågorna och inte driva partipolitik så hårt. Framför allt ska man inte göra personliga påhopp i tidningsspalterna.

Utvecklats mycket
En sakfråga som ligger Egil varmt om hjärtat just nu är Röda Korsets lokalproblem. Röda Korset har utvecklats starkt under senare år, både centralt och lokalt i Sollentuna där de senaste 8-10 åren varit något av ett lyft för verksamheten.

Organisatoriskt kommer fler personer att arbeta ute i kretsarna framöver, vilket kräver mer plats. Secondhandförsäljningen som började i liten skala består i dag av två välbesökta butiker (Kupan 1 i Församlingshuset och Kupan 2 på Bygdevägen) som helst skulle vara under samma tak. De lokala aktiviteterna blir bara fler och fler. Sollentunas Röda Kors-krets vill t ex satsa mer på verksamheter för ungdomar. Här finns ett stort opolitiskt samhällsengagemang att ta vara på.

- Så mycket som vi har gjort och kan göra för kommunen tycker jag nog att de kunde sponsra oss med en ändamålsenlig lokal!

Egil Broberg, 80 år, har sjungit ut igen!

Eva Jansson

Tillbaka till första sidanTillbaka


 

UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 2000

Utgivning Annonsmanus
Nr 1   tors 24 februari   9 februari
Nr 2   tors 23 mars   8 mars
Nr 3   tors 27 april   12 april
Nr 4   tors 2 juni   17 maj
Nr 5   tors 21 september   6 september
Nr 6   tors 19 oktober   4 oktober
Nr 7   tors 16 november   2 november
Nr 8   tors 14 december   29 november
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna