journalen1.jpg (18794 bytes)Lars G Lindström
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 35 Nr 2 2000.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Feststämning när projekt med lättläst litteratur firades

En hel eftermiddag med härlig stämning blev det när projektet som har uppmuntrat läsning av lättlästa böcker firades. Lite över ett på torsdagseftermiddagen den 17 februari var Amorinasalen i huvudbiblioteket fyllt med deltagare och personal från kommunens boenden och dagverksamhet för utvecklingsstörda.

- Det är en glad eftermiddag, sa Iréne Hansson, chef för Sollentuna Hemtjänst med Omsorg, när hon hälsade alla välkomna, och hur hon nu kunde veta det innan allt börjat är en gåta, men faktum är att det blev just så. Mycket tack vare den entusiasm som deltagarna utstrålade, inte minst från scen.

Med färgglada scarves kom dramagruppen Lutfisken upp på scen och underhöll publiken. Ledaren Monika Lundgren såg till att allt flöt och det blev både sång, musik och diktläsning. Programmet hade deltagarna tränat på under två terminer.

Fortsatt läsande
Även om det tvååriga projektet är avslutat är förhoppningen att läsandet av lättläst litteratur ska fortsätta ute i verksamheterna. I dagsläget finns 40 läsombud som brinner för att förmedla läsupplevelser.

- När man läser för sina medmänniskor kommer man underfund med vilken glädje och stimulans läsningen ger, sade Per-Olof Westergren, ordförande i FUB, Föräldraföreningen för utvecklingsstörda barn. Ett uttalande som läsombuden säkert kan skriva under på.

Dagen till ära avgjordes en tävling där alla läsintresserade varit med om att rösta fram den bästa lättläst-boken. Segraren blev "Färdtjänsten kommer. Hit och dit med Lisa" av Mats Forsell (text) och Erja Lempinen.

Bullar för fikasugna
Den som ville kunde ta en fika med stora kanelbullar och annat gott i Tintomararummet, för dagen omgjort till café. Det var Café Nyfiket i Häggvik som stod för ruljangsen. Vid ett bord satt Eivy Frostgard och fem deltagare från "Spettet" som tillhör Sollentuna Dagliga verksamhet. Alla såg ut att trivas och Eivy hoppades att de skulle komma igång med läsandet av böcker.

- Idag läser vi mest tidningar och koncentrerar oss på aktuella händelser, sade hon.

Häggarna showar
Om Häggarnas framträdande var eftermiddagens höjdpunkt ska vi låta vara osagt men helt klart är att det blev ett väldigt ös när gänget satte igång att spela och sjunga. Publiken var med på noterna och det dröjde inte länge innan danssugna hade tagit golvet framför scenen i besittning.

Jovisst blev det en glad eftermiddag!

Nille kristiansson

Tillbaka till första sidanTillbaka


 

UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 2000

Utgivning Annonsmanus
Nr 1   tors 24 februari   9 februari
Nr 2   tors 23 mars   8 mars
Nr 3   tors 27 april   12 april
Nr 4   tors 2 juni   17 maj
Nr 5   tors 21 september   6 september
Nr 6   tors 19 oktober   4 oktober
Nr 7   tors 16 november   2 november
Nr 8   tors 14 december   29 november
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna