journalen1.jpg (18794 bytes)Lars G Lindström
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 35 Nr 2 2000.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

De ser till att tusentals kan åka långfärdsskridskor

När vårsolen börjar värma upp natur och sinnen är det dags att stoppa in långfärdsskridskorna i förrådet. Men innan man gör det kan det vara läge att skänka Hans Dahl, Freddie Cristvall och Lars Karlsson en tacksamhetens tanke. Utan dem hade det inte blivit någon isbana på Norrviken.

Människor har praktiskt taget vallfärdat till Norrviken för att åka skridskor under den gångna vintersäsongen. Från Sollentuna Skridskosällskap uppskattar man att så många som 15 000 personer kan ha befunnit sig samtidigt på isen vissa dagar.

- Säsongen började tidigt i år. Till jul förra året var vi igång, säger Freddie Cristvall.

Det är nu andra säsongen som han, Hans och Lars ansvarar för isen vilket kräver en hel del kunskap. Förutom lokalkännedom om Norrviken krävs förståelse för olika sorters istyper och noggrannhet vid mätningar.

- Det lättaste fordonet går ut på 10 cm kärnis och vi är av förståeliga skäl väldigt noga innan vi går ut, säger Hans Dahl.

Får uppskattning
När Hans är ute och plogar på isen är det ett ständigt hejande från de som åker förbi.

- Det här jobbet ger mig mycket uppskattning vilket såklart är roligt, säger han och berättar om tillfällen när han haft ett pärlband av åkare efter sig på den nyplogade banan.

- Min belöning är att få se alla människor som väljer att komma hit, fortsätter han.

Det är inte bara på helgerna som isbanan är välbesökt. Även på vardagarna kommer en strid ström av motionssugna.

- En del åker en sväng före jobbet, andra arbetar skift och utnyttjar tiden, berättar Freddie Cristvall.

22 minusgrader
Hans, för det är han som tillsammans med Lars är de som utför plogningen, brukar gå upp så tidigt som fem för att hinna ploga innan de första entusiasterna kommer.

- En gång var det 22 minusgrader när jag var ute. Det var kallt kan jag tala om, säger han och ler.

Ett varv med plogbil på stora banan tar ca 30 minuter, men det räcker inte med en gång utan det behövs sju varv innan isbanan är plogad i full bredd.

- Att hyvla snö på hela banan är ett dagsverke. När allt är hyvlat ska snön transporteras bort, säger Hans och tillägger att de använder sig av ett specialtillverkat redskap som hyvlar isen, det vill säga skär bort ojämnheter.

Vädrets makter
Vädrets makter rår som bekant ingen på och detsamma gäller situationen på Norrviken. Eftersom snö gör att isen inte kan växa sig tjockare måste den bort så fort som möjligt.

- Det har hänt att snön har frusit snabbt och när isen inte bär fordonen har vi bara fått stå och se på, säger Freddie Cristvall.

De vill framhålla att det är inte Sollentuna kommun som sköter isbanan på Edsviken utan det gör Sollentuna Scoutkår och Danderyds kommun.

Till våren ska de ha ett erfarenhetsutbyte i Fjällnora, Uppsala. Det är viktigt att förmedla kunskap, inte minst ur säkerhetssynpunkt.

Om de åker långfärdsskridskor själva?

- Nej, det räcker med att se till så att andra kan åka, säger Hans och Freddie nickar instämmande.

Nille Kristiansson

 

Fakta
Totalt finns det fyra slingor på Norrviken: 3,5 km, 7 km, 1 mil och 1,4 mil. Kommunen har tre fordon som används till arbetet med isbanan: fyrhjulig motorcykel, plogbil samt så kallad "iller" (bandvagn).

Röster om isbanan:

Fredrik Berglund, hängiven långfärdsskridskoåkare sedan 1960-talet: - Banan är en fantastisk tillgång och det faktum att den både plogas och hyvlas gör den extra bra. Under säsong åker jag nästan dagligen och deltar alltid i Sollentunaloppet, hittills har det blivit 21 gånger. Jag har lärt mina söner åka skridskor på Norrvikens is.

Tove Granholm, Sollentuna Skridskosällskap: - Även folk som inte har iskunskap känner sig trygga här. Det är inte enbart på helgerna som det är folk på banan. Många kommer från andra orter och det är en hel del skolor som har idrottsdagar här. Det här är en motionssport som kan utövas av alla åldrar.

Tillbaka till första sidanTillbaka


 

UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 2000

Utgivning Annonsmanus
Nr 1   tors 24 februari   9 februari
Nr 2   tors 23 mars   8 mars
Nr 3   tors 27 april   12 april
Nr 4   tors 2 juni   17 maj
Nr 5   tors 21 september   6 september
Nr 6   tors 19 oktober   4 oktober
Nr 7   tors 16 november   2 november
Nr 8   tors 14 december   29 november
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna