journalen1.jpg (18794 bytes)Peter Holstad
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 36 Nr 1 2001.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Peter Holstad
Chefredaktör
tel 08-57921161
peter.holstad@sollentuna.se
Redaktören Novellsamling Folkhälsa
 

LEDARE
Vad skulle Sverige varit idag utan sina invandrare?
Den rubriken ser man ibland som tema på seminarier eller konferenser dit makthavare i samhället är inbjudna. Det kan vara makthavare på alla nivåer och inom alla typer av verksamheter som riksdagsledamöter, kommunpolitiker, företagsledare eller journalister. I dessa sammanhang är utgångspunkten ofta forskning som presenteras i form av statistik i diagram och tabeller. Forskningen visar att våra invandrare påverkat det svenska samhället och vår utveckling på många olika sätt. Resultatet av konferensen blir kanske ett kompendium som deltagarna prydligt ställer in i bokhyllan på kontoret.

Läs mer här!Läs mer här

Förslag att sälja ut förskolorna
Sollentunas förskolechefer diskuterar att bilda ett gemensamt nytt bolag som ska driva de kommunala förskolorna i Sollentuna.

Idag drivs cirka 50 procent av förskolorna i kommunal regi vilket innebär att det nya förskolebolaget skulle få en mycket dominerande ställning inom Sollentunas barnomsorg. Drygt 150 miljoner kronor omsätter den kommunala barnomsorgen enligt Lisbeth Boalt, verksamhetschef vid Sollentuna serviceproduktion Förskola/skola.

Läs mer här!Läs mer här

Tjosanhejsan lär ut om barnkonventionen
Kristina Bartley och Maria Haellquist mötte ett kallt och ruggigt Sollentuna en måndagkväll i januari. Med sig i bagaget hade de trollet Tjosanhejsan, lillharen och alla de andra sagofigurerna ur Rumlaskogen. De var inbjudna av hälsoplaneraren i kommunen för att träffa lärare och fritidspedagoger från Trollholmens och Trollbäckens skola.

 Läs mer här!Läs mer här

Med hela världen som marknad
I källaren till ett vanligt hyreshus i Edsberg ligger ett litet men framgångsrikt företag, Rini Ergoteknik AB. Här arbetar åtta personer med att konstruera, tillverka och sälja ergonomiskt anpassade produkter.

 Läs mer här!Läs mer här

Nya arvoden till anställda politiker
Riksdagsmännens löner ska i fortsättningen ligga till grund för anställda politiker i Sollentuna kommun. Det beslutade kommunfullmäktige vid sitt ordinarie möte den 15 januari.

Läs mer här!Läs mer här

Sollentuna klarar kriser
Enligt Öcb är Sollentuna en av Sveriges datasäkraste kommuner.

Solentunaborna kan känna sig trygga. Kommunens datasystem, telefonväxel och vardagliga rutiner kommer sannolikt att fungera även i en kris- eller krigssituation. Det tror i alla fall Öcb, Överstyrelsen för civil beredskap som testat säkerheten i kommunens datanät och telefonväxel.

Läs mer här!Läs mer här

Kulturskolan sprider glädje och tar tillvara talanger
Sollentuna Musikskola är från och med i år utvidgad till kulturskola. Det betyder att undervisningen i dans och drama ligger i samma organisation som den frivilliga musikundervisningen. Det är en allmän trend i landets kommuner, att verksamheterna integreras. På så sätt uppnår man bättre samordning och ett stort samlat utbud.

Läs mer här!Läs mer här

Sveanät har problem med mätavläsning
Vattenfalls nätbolag Sveanät AB, som har sitt huvudkontor på Bygdevägen i Sollentuna, riskerar att få böta minst två miljoner kronor om bolaget inte uppfyller Energimyndighetens krav på att läsa av mätarna hos sina privat- och företagskunder. Rapporteringen skulle redan varit avklarad, men företaget har nu fått anstånd till den 1 mars i år.

 Läs mer här!Läs mer här

Här grävs det för Vallens nya omklädningsrum
Fritidsnämndens ordförande Anki Elken (c) tog den 7 december i fjol första spadtaget för en tillbyggnad av Muntershallen på Sollentunavallen, som SollentunaJournalen skrev om i nummer 7 i fjol.

 Läs mer här!Läs mer här

 

 

Elektronik i kretslopp gav miljöstipendium
Coskun Yakut tog emot Miljö- och hälsoskyddsnämndens miljöstipendium för år 2000 på 20 000 kronor. Pengarna tänker han satsa på att expandera.
– Jag vill bygga upp ett miljöföretag som inriktar sig på elektronikåtervinning i hela Europa, säger en glad Coskun.

Läs mer här!Läs mer här

Religioner under debatt på Rudbecksskolan
–Sa Jesus någonstans i bibeln att han var Guds son?
–Varför får muslimer inte äta fläskkött?
–Hur står det till med jämlikheten i era religioner?
–Varför får inte homosexuella gifta sig?

Läs mer här!Läs mer här

Edsviks konst och kultur motverkar tungsinne
Edsvik konst och kultur visar två utställningar i februari och mars. Den ena är en separatutställning kallad – no title fights – av skulptören Martin sjoberg. Den gestaltar konstnärens slagsmål med sig själv och präglas av konflikt och våld men kan även tolkas som en inre, mental process som visar den omöjliga uppgiften att vinna över sig själv.

Läs mer här!Läs mer här

Kärvt för Lunden i playoffligan
Höstens lag i bandyns division 1 östra, Helenelunds IK, som vann serien skyhögt med 26 poäng före Gustavsberg 19, har stött på oväntad patrull i playoffligans norra grupp. Efter två förluster och bara en seger måste Helenelund i stort sett vinna sina resterande matcher för att ta en av kvalplatserna till elitserien.

Läs mer här!Läs mer här

Bandy på skolschemat
Rudbecksskolan och Helenelunds IK har etablert ett samarbete där skolan erbjuder kvalificerad bandyträning på skoltid. Två gånger i veckan kommer Erik Torhall, som är verksam i Helenelund, att finnas på plats på Sollentunavallens bandyoval för att ta hand om hugande elever.

 Läs mer här!Läs mer här

Kajsa Bergqvist årets friidrottare
Kajsa Bergqvist, Turebergs Friidrottsklubb har korats till Årets friidrottare 2000 enligt tidningen Friidrotts tio-bästa-lista.

Läs mer här!Läs mer här


Svensk kultur och svenska traditioner ska råda på fritidsgården Röda Rummet tyckte en politiker i fritidsnämnden. Markku Huovila jämför svensk kultur med annan kultur.
Markku Huovila är konstnär och humorist och verksam i svenska och finska tidningar som illustratör och serietecknare.
Seriestrip.gif (11065 bytes)