journalen1.jpg (18794 bytes)Peter Holstad
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 36 Nr 8 2001.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Peter Holstad
Chefredaktör
tel 08-57921161
peter.holstad@sollentuna.se

Ledaren:
Våld mot kvinnor kan inte accepteras

Politikerporträttet:
Strävsam kämpe för demokrati

Budget med fokus på barn och ungdomar
Sollentunaborna får oförändrad kommunalskatt, 17,93 procent, nästa år. Sollentuna är en av sex kommuner i Sverige som betalar mest pengar till skatteutjämningssystemet. 2002 räknar man med att nettobetala cirka 240 miljoner kronor (mkr) till andra kommuner. Kommunen lägger därför fram en "skatteutjämningsbudget" som är underfinansierad med 55 mkr 2002.

 Läs mer här!Läs mer här

Kris på Edsvik
Sollentuna kommun vill förändra verksamheten vid Stallbacken och Edsviks konsthall. Utställningarna har under de fem år verksamheten pågått visat samtidskonst av hög klass vilket lockat hit många utsocknes konstintresserade men sollentunaborna själva har däremot inte visat så stort intresse.

– Problemet är att för få sollentunabor besöker Edsvik, det är ändå vi som betalar den största delen av verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl.

 Läs mer här!Läs mer här

Vad gör vi för att värna en levande demokrati?

I årtionden har våra riksdagspartiers företrädare sett det som självklart att de är representanter för partier som ansluter sig till demokratiska värderingar. Uppenbarligen börjar våra partiledare bli tveksamma till demokratin i Sverige eftersom det självklara i vårt land – att ett parti är demokratiskt - behöver understrykas i snart sagt vartenda politiskt anförande. Eller är det för att partierna brister i sin förmåga att tala om vad de står för, och vilket samhälle de eftersträvar. Kanske är de till och med osäkra. Skillnaderna mellan våra partier har ju blivit ytterst marginella. Det är i samband med val som tillgjorda bombastiska inlägg försöker markerara olika politiska värderingar.

Läs mer här!Läs mer här

 

Mässan bygger högt?
Planerna för mässområdet väster om järnvägen går in i sin andra fas och medborgarnas möjlighet att påverka kan ske på flera olika sätt.

En webplats på Sollentunas hemsida är en av de möjligheter som kommuninvånarna har att tycka till om den planerade skyskrapan vid mässans huvudentré. Ja, skyskrapa och skyskrapa. Tjänstemän som sköter planprocessen föredrar i stället det neutrala begreppet "ett högt hus", speciellt som höjden på huset inte är beslutad än. Men möjligheten finns att det blir upp mot 200 meter högt- definitivt en skyskrapa enligt min mening- och därför är båda begreppen motiverade.

 Läs mer här!Läs mer här

Så vill partierna satsa 2002
Kommunfullmäktiges maratonsammanträde den 19 november om nästa års budget pågick i 13 timmar. Mötet inleddes med partigruppledarnas anföranden som innehöll partiernas hjärtefrågor och prioriterade områden inför nästa år, här kraftigt förkortade.

 Läs mer här!Läs mer här

Rafflande tempo på samhällsbyggnadsmöte

Samhällsbyggnadsnämndens möten är öppna för allmänheten och den 13 november sammanträdde man som vanligt i Turebergsrummet i kommunhuset.

Mötet innehöll 23 förhållandevis tunga ärenden som ledamötena med ordföranden Lennart Gabrielssons (fp) benägna bistånd betade av i raskt tempo.

Läs mer här!Läs mer här

 

 

Ansiktslyftning för sim- och sporthallen
Sollentuna Sim- och Sporthall har gradvis bytt skepnad de senaste åren och fler förändringar är på gång. Verksamheten växer, personalen utvecklas och till sommaren stundar en efterlängtad renovering.

– Det handlar om att må bra när man kommer hit. Det som är roligt är att det här är en anläggning för vanliga människor, säger Peter Eriksson, verksamhetsansvarig för Sollentuna Sim- och Sporthall. Han tar fram den ursprungliga broschyren från 1973, då hallen byggdes, som visar målsättningen man hade från början.

Läs mer här!Läs mer här

Innebandyns popularitet ökar
Innebandy är en sport som vuxit starkt de senaste åren. I Sollentuna finns en ung och renodlad innebandyklubb, Töjnan innebandy, som på bara några år lockat till sig 350 spelare bland barn och ungdomar. Sollentunajournalen har besökt klubben i Turebergsskolan.

Läs mer här!Läs mer här


seriestripnr 8.gif (10835 bytes)

Läs fler nummer av Sollentunajournalen