journalen1.jpg (18794 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 37 Nr 2 2002.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Peter Holstad
Chefredaktör
tel 08-57921161
peter.holstad@sollentuna.se
Möjlighet till inflytande undersöks

Unga diskuterade politik i norska Oppegård

Hur väl utnyttjar dagens unga de möjligheter till inflytande som finns? Carin Lenneby Björlin från fritidsnämndens kansli och några sollentunaungdomar diskuterade frågorna vid ett möte med Sollentunas vänorter i norska Oppegård i januari.

Den 18:e januari 2002 reste tre Sollentunatjejer tillsammans med Carin Lenneby Björlin från fritidsnämndens kansli till Oppegård i Norge för att träffa representanter för Sollentunas vänorter Tuusula, Oppegård och Hvidovre. Med på resan var också fritidsledaren Kärstin Jansson från fritidsgården Qben.

Här hölls diskussioner under tre dagar kring ämnen som euron, EU, homosexualitet, rasism och andra politiska frågor.
Snart började ungdomarna i mindre grupper jämföra levnadsvillkor, regler, skolan, sådant som ligger dem närmast om hjärtat. Sara Cristiansson, 15 år, från Häggvik, hamnade i en diskussion med några danskar.

– Det är kul att jämföra med andra länder. Danskarna kan ha fester och visst förekommer det alkohol där, de har ju lägre åldersgräns för sprit, men det blir nästan aldrig bråk. Skulle någon av mina kompisar ha en fest så skulle ryktet spridas på en gång och fast man bara bjudit kanske tio stycken så kommer det 70 personer som bråkar och slår sönder allt man har. Tyvärr ser danskarna oss svenskar mest som fyllon.

Ungdomar anklagas ibland för att vara oengagerade, men de sitter i en jobbig sits. Om man är en skötsam femtonåring har man inte så mycket tid över. Alla lärare lämpar läxor på eleverna och sedan har de kanske en eller två fasta aktiviteter varje vecka, som idrottsträning eller musikspelande. Det blir inte så många timmar över för socialt och politiskt engagemang. Sara känner sig nästan som en skiftarbetare, så lite tid har hon att ägna sig åt familjen och kompisarna. Då känns det skönt att ha en tjejgrupp på fritidsgården Qben, där hon kan diskutera sin situation.

Men det finns ju tillfällen då hon verkligen vill engagera sig.
– Skolan förfaller och behöver rustas upp. Det vore vettigt om vi ungdomar fick vara med och påverka eller bestämma vad de pengar som faktiskt finns används till, säger Sara.

Någon vecka efter hemkomsten är det dags för en summering. Kärstin Jansson från Qben blev glatt överraskad av hur det var på träffen:
– Diskussionerna tycktes aldrig vilja ta slut. Alla som var där hade stort utbyte av varandra. Det här har planterat ett frö av tro på potentialen och de egna möjligheterna hos de här ungdomarna.

Carin är också mycket nöjd.
– Det var oerhört givande att diskutera med ungdomarna. Jag tror också att det var givande för dem att prata med varandra.
Sara har fått nya vänner i vänorterna och ser fram emot en fortsättning.
– Det var spännande att se att det finns möjligheter att påverka, att det finns människor i andra länder som är i en liknande situation och som gör något av det.

Anders Rolfsson

Möjlighet till inflytande undersöks
Carin Lenneby Björlin, Fritidskontoret, undersöker tillsammans med kollegor från våra nordiska vänorter hur väl dagens unga utnyttjar de möjligheter till inflytande som finns. På ett Fyrkantsmöte i juni 2000, där representanter för den politiska ledningen i de fyra vänorterna Sollentuna, Tuusula, Oppegård och Hvidovre träffades, presenterades en rapport om "Ungas levnadsvillkor i förorten". Denna rapport uppmärksammade politikerna på behovet av den nu pågående utredningen.

Under utredningens gång har Carin åkt med arbetsgruppen till Hvidovre för att träffa ungdomar som är engagerade i de ungdomsklubbar som finns där. Hon har tagit emot sina kollegor under ett besök i Sollentuna. Sedan for de till Tuusula, där det finns ett slags ungdomsparlament, i vilket ledamöterna är utsedda genom val. Där bestämdes att den följande träffen i Oppegård skulle sammanföra ungdomar från de fyra vänorterna

Tillbaka till första sidanTillbaka


 

UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 2002

Utgivning
Redaktion:Chefredaktör Peter Holstad,
tel 08-57921161
Eva Nilsson, tel 08-579 210 50
Annonsmanus.
För bokning av annonser under 2002 kontakta:
Peter Holstad, tel 08-579 211 61
eller Eva Nilsson, 08-579 210 50
Klicka här för att se annonspriser och mått, (pdf.fil)
Nr 1 v.9 26 feb v. 7 12 feb
Nr 2 v.13 26 mars v.11 12 mars
Nr 3 v. 17 23 april v. 15 9 april
Nr 4 v.23 4 juni v. 21 21 maj
Nr 5 v.35 27 aug v.33 13 aug
Nr 6 v. 40 1 okt v. 38 17 sept
Nr 7 v. 44 29 okt v. 42 15 okt
Nr 8 v. 48 26 nov v.46 12 nov
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om i Sollentuna