journalen1.jpg (18794 bytes)
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 37 Nr 2 2002.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Peter Holstad
Chefredaktör
tel 08-57921161
peter.holstad@sollentuna.se

Hästfritids på Överby ridskola

Flickornas bästa kompisar frustar och visar långa vita tänder. Rader av bruna bakar traskar runt i volten. Gårdsplanen är täckt av vatten. Kontoret ryms i en barack mittemot gödselstacken.
Överby Ridskola är ett drömställe för hästfrälsta. Nu har stallet blivit fritidsverksamhet.

Överby Hästsportförening har funnits i cirka 10 år. I stallet finns 23 ridskolehästar och 11 privathästar. Intresset för hästar är stort och föreningen ordnar ridning för alla åldrar. Ryttarna Sara Andersson, 10 år, och Pernilla Georgesson, 8, som hoppat in i boxen för att klappa hästen Cayenne, kommer till stallet ett par gånger i veckan. De rider, men vill också gärna pyssla lite med hästarna. Pernilla är dessutom skötare på hästen Evita.
– Hästar är söta och snälla! säger flickorna, som ridit i tre respektive fyra år.

Varje dag har stallet mellan 40 och 50 besökare. Av dem är ungefär hälften barn som inte tänkt rida men som ändå vill komma till ridskolan. Nu kan den som bara vill hänga i stallet en stund också delta i ridskolans öppna fritidsverksamhet som varit igång i några veckor. På fritids kan barnen äta mellanmål, få hjälp med läxor om det behövs och delta i samlingar.

Här arbetar Lina Höglund som fritidsledare och hennes jobb är att ta hand om de barn som kommer hit varje dag. Lina och barnen har planerat att ge sig ut på lite utflykter, till exempel för att bada i Sydpoolen. Ett antal temakvällar om matlagning och filmvisning är också planerade. Dessutom håller Lina teorilektioner för de barn som rider och hon hjälper flickorna till rätta i stallet.

– Jag visar till exempel hur man sadlar eller tränsar, borstar eller kratsar hovar. Det här är ett härligt jobb för den som är intresserad av barn och hästar, säger hon.
Lina stöttar också ungdomssektionen, där flickor mellan 7 och 25 år ordnar alla möjliga aktiviteter. Nu är till exempel en käpphästtävling på gång.

Ridskolechefen Lena Wiman har sitt kontor i en liten röd barack strax intill ridhuset. Hon är mycket nöjd med att ridskolan skrivit ett avtal med kommunen om att anordna fritidsverksamhet. Egentligen är det inte så mycket som skiljer sig från förr, menar hon, men man har fått pengar till fritidsledaren Linas lön och med hennes hjälp kan man kan erbjuda stallbarn och deras föräldrar en större trygghet än tidigare.

– Vi har alltid haft besök av barn som vill vara i stallet för att gulla med hästarna, sköta om dem och för att träffa kompisar. Tidigare har jag alltid känt ett lite dåligt samvete för att vi inte kunnat ägna de här flickorna så mycket tid och därför känns det jätteskönt att Lina nu kommit, säger Lena Wiman.

Hon berättar att ridskolan under ett par års tid känt behov av mer personalresurser. Eftersom man visste att det fanns andra stall, till exempel i Umeå, som fungerade som fritidsverksamhet vände sig ridskoleföreningen till kommunen och fick efter en tid tillstånd att bedriva öppen fritidsverksamhet.

– Hit är alla som gillar hästar välkomna när de vill. Men eftersom det är en öppen fritidsverksamhet är barnen inte inskrivna här så det krävs att de är någorlunda stora och kan ta ett visst ansvar. Yngre än sju år bör man nog inte vara.
– Vi är idag en medelstor ridskola och har inte möjligheter att expandera så mycket mer. Men vi vill gärna vidga verksamheten för fritidsbarn. Bättre att barnen hänger här än att de är ute och hittar på dåligheter, säger Lena Wiman.

Eva Nilsson

Tillbaka till första sidanTillbaka


 

UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 2002

Utgivning
Redaktion:Chefredaktör Peter Holstad,
tel 08-57921161
Eva Nilsson, tel 08-579 210 50
Annonsmanus.
För bokning av annonser under 2002 kontakta:
Peter Holstad, tel 08-579 211 61
eller Eva Nilsson, 08-579 210 50
Klicka här för att se annonspriser och mått, (pdf.fil)
Nr 1 v.9 26 feb v. 7 12 feb
Nr 2 v.13 26 mars v.11 12 mars
Nr 3 v. 17 23 april v. 15 9 april
Nr 4 v.23 4 juni v. 21 21 maj
Nr 5 v.35 27 aug v.33 13 aug
Nr 6 v. 40 1 okt v. 38 17 sept
Nr 7 v. 44 29 okt v. 42 15 okt
Nr 8 v. 48 26 nov v.46 12 nov
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om i Sollentuna