Årgång 38 Nr 1 2003.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion

Peter Holstad
Chefredaktör
tel 08-57921161

peter.holstad@sollentuna.se

Fastighetsmäklande sollentunabo

Anders Kolmodin, 60 år nu i mars, började efter ett långt och brokigt arbetsliv ägna sig åt fastighetsmäkleri för femton år sedan. Det är något han inte ångrar. Idag har han en egen framgångsrik mäklarbyrå och sitter sedan fem år tillbaka i mäklarsamfundets huvudstyrelse.

 

– När jag 1962 tittade på bostad i Tureberg hade jag tidigare bara besökt Sollentuna med cykel och då Rösjön via Danderyd, säger Anders Kolmodin.

I vitblå skjorta, lite grått vid tinningarna, men smärt och sportig sitter Anders tillbakalutad i en engelsk skinnfåtölj i hemmet på Vallmovägen i Edsviken. Birgitta, hans andra hustru, föddes här på 40-talet. Det är ingen stor villa men ger ändå intryck av ett visst välstånd.

Det har blivit några flyttar inom kommunen sedan den första bostaden på Töjnavägen. Hus i Vaxmora, hyreslägenhet på Stupvägen, eget byggt hus på Anhaltsvägen och nu ett funkishus i Edsviken har gjort att lokalkännedomen ökat genom åren jämfört med den där dagen 1962 då Uppsalavägen och Tureberg ännu var oskrivna blad för Anders. Sedan 80-talets slut har Anders Kolmodin dessutom förmedlat fastigheter i Sollentuna vilket ytterligare finslipat förmågan att hitta i kommunen.

Han är annars född på Södermalm och första jobbet som femtonåring efter folkskolan var som vaktmästarbiträde på Kooperativa Förbundet vid Slussen.

– På den tiden var det vanliga att folk gick folkskola och sedan började jobba. Jag hade rätt många olika jobb. Bland annat ett på en mekanisk verkstad där jag fick utlopp för min förmåga att meka. Ett par år jobbade jag också på en bevakningsfirma och det första uppdraget var som uniformerad vakt på Åhléns varuhus vid Skanstull. Lärorika år som gav mycket när det gällde förmågan att bedöma folk.

Sålde kontorsmaterial

Så småningom halkade Anders in på försäljarbanan, mest med kontorsmaterial men på slutet var det skrivare till stora datorer som gällde.

– En anledning till att jag slutade var att jag fick en omöjlig uppgift av säljchefen. Jag skulle kontakta mina kunder varje dag. Jag hade stora kunder men de var bara fyra stycken, så det hade varit löjligt att kontakta dem så ofta. Då insåg jag att det var dags att se sig om efter ett annat yrke.

Efter en kurs i fastighetsmäkleri blev det jobb på en större mäklarbyrå i city och 1993 startade Anders en egen firma med Sollentuna som arbetsområde.

– Det bästa med mäklarrollen är när både köpare och säljare blir nöjda, vilket de oftast blir. Man delar andras glädje så att säga. Mitt favoritobjekt att förmedla är ett orört äldre hus som en god ägare kan förvalta och göra något bra av.

För att exemplifiera berättar Anders en historia om hur han förmedlade ett par ärvda fastigheter som ägdes av två bröder. Den brodern som först ville sälja sin fastighet hade ett kulturminnesmärkt hus på sin tomt och det hade använts som familjens sommarställe. Den som köpte det hörde av sig till Anders strax efter köpet och ville försäkra sig om att bli kontaktad om den andre broderns fastighet skulle bli till salu, en angränsande sjötomt. Två år senare ringde den andre brodern och ville sälja sin sjöfastighet. Han bodde i Sydamerika och tyckte inte det var någon vits att behålla tomten när släkthuset var sålt. Ett pris bestämdes där budgivningen kunde börja, sedan lades det ut på Internet. Köparen av den första fastigheten kontaktades och meddelades att sjöfastigheten var till salu. Han ringde strax upp igen och sa att han ville undvika budgivning och ville veta vilket pris säljaren begärde. Säljaren blev väldigt osäker eftersom tomten var attraktiv och en budgivning vet man ju inte var den slutar. På Anders inrådan bestämdes en köpeskilling som båda accepterade och det blev en affär med lyckligt slut för bägge parter. I dag står det kulturminnesmärkta huset kvar som förr och på sjöfastigheten är en modern villa byggd.

Med i Sveriges Mäklarsamfunds styrelse

Anders Kolmodin ger ett trevligt och kunnigt intryck, en klar fördel om man ska lyckas i hans bransch. Men det är inte bara kunderna som uppskattar dessa hans egenskaper. 1994 blev han tillfrågad av Mäklarsamfundets Stockholmskrets om han ville bli ansvarig för deras marknadsföring och två år senare blev han invald i Sveriges Mäklarsamfunds styrelse. Ett uppdrag som har givit en viss inblick och möjlighet att påverka den förändring som yrket undergått de senaste tio åren.

– Det har ju kommit nya lagar de senaste decennierna som reglerar verksamheten. Och fastighetsmäklare kan man numer utbilda sig till på högskolor runt om i landet på en tvåårig linje. En utbildning som troligen snart blir treårig.

– Det finns oseriösa fastighetsmäklare och det som gjorts med förbättrad utbildning och nya lagar ser jag bara som något positivt för fastighetsmäklaryrket.

I nästan alla rättstvister som gäller fastighetsaffärer är parterna köparen respektive säljaren. Ibland kan en tvist mellan dem ta lång tid och i vissa fall slutar den i rättssalen. Ett problem under processen före en eventuell rättegång är att fastighetsmäklaren har att stödja både köparen och säljaren eftersom de bägge varit hans kunder. En situation som Anders Kolmodin tycker hör till den mer märkliga sidan av yrket. Vid ett par tillfällen har han även varit med på rättegångar, men då i rollen som vittne.

– Men visst har det även funnits kunder som varit missnöjda med mitt arbete och som till och med velat få till en rättslig prövning. Det har dock aldrig gått så långt eftersom de inte haft tillräckligt på fötterna.

– Att ha varit tydlig och klar från första kontakten med kunden är väsentligt i sådana lägen. För mig är det också mycket viktigt att kunna möta mina kunder i Sollentuna Centrum och hälsa på dem med gott samvete.

Släkt med Israel Kolmodin

Att bo och arbeta i samma kommun och dessutom ha gjort det i många år gör att de bekanta ansiktena är många. Och många är de som undrat över om Anders Kolmodin är släkt med den Israel Kolmodin som på 1600-talet skrev en av de mest kända svenska visorna "Den blomstertid nu kommer".

– Jovisst är det en anfader. Släkten är väl dokumenterad ända tillbaka till slutet av 1500-talet då namnet Kolmodin togs av två bröder som läste till präster i Uppsala men som kom från församlingen Koldemo i Arbrå socken. Det är många i släkten som varit präster under dessa dryga 400 år och de senaste århundradena har det även funnits många militärer i släkten. En av min pappas morbröder var chef för kustartilleriet. Själv arbetade Anders som servitör och hovmästare på bland annat Operakällaren, så man kan säga att ödets lott faller olika.

Att döma av tallriksunderläggen på bordet framför mig med motiv med segelkryssare från sekelskiftet och en del väggprydnader med havsanknytning tycks havet ha spelat en viss roll i Anders liv.

– Ett tag kring 1980 försökte jag etablera mig som importör och försäljare av engelska segelbåtar. Av en ödets nyck slog räntekrisen till i den vevan och jag blev inte segelbåtsförsäljare. Däremot seglade jag rätt mycket och deltog i några mindre tävlingar.

Seglingsintresset började när de två (av tre) äldsta pojkarna i det första äktenskapet lärde sig segla i Edsvikens Segelsällskaps seglarskola på 70-talet.

Intresse för jakt

– Nu för tiden är det jakt och att ströva kring i skog och mark som är det stora fritidsintresset.

Men den idrott som i många år slukade all Anders Kolmodins fritid var löpning. En idrott han fastnade för under militärtjänsten på I 1, som då låg i Sörentorp.

Det hela utvecklades till en livsstil som under många år innebar träning sex dagar i veckan och ständiga maratontävlingar.

Ute skiner solen på ett vackert Sollentuna i vinterskrud. Det är lördag, en dag som för de flesta är en ledig dag. För fastighetsmäklare finns inga fasta arbetstider. Just lördagar och söndagar är det många visningar och en del av fastighetsmäklarbyråns kontorsarbete sköter dessutom Anders och hans fru hemma.

– Jag gillar mitt jobb och ett par år till ska jag nog arbeta. Sedan får jag se, avslutar Anders Kolmodin.

 

 

Tillbaka


 Utgivningsplan för Sollentunajournalen 2003

Utgivning
Redaktion:
Chefredaktör Peter Holstad, tel 08-579 211 61
Eva Nilsson, tel 08-579 210 50
 
Annonsmanus.
För bokning av annonser under 2003 kontakta:
Peter Holstad, tel 08-579 211 61
Eva Nilsson, tel 08-579 210 50
Annonspriser och mått
Nr 1 v 9 25 feb v 7 10 feb
Nr 2 v 14 1 apr v 12 17 mars
Nr 3 v 19 6 maj v 17 22 april
Nr 4 v 24 10 juni v 22 26 maj
Nr 5 v 35 26 aug v 33 11 aug
Nr 6 v 39 23 sep v 37 8 sep
Nr 7 v 44 28 okt v 42 13 okt
Nr 8 v 48 25 nov v 46 10 nov
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om i Sollentuna.