Årgång 38 Nr 4 2003.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion

Peter Holstad
Chefredaktör
tel 08-57921161

peter.holstad@sollentuna.se

Eldsjäl med stort
engagemang

Mary Lindkvist har arbetat ideellt för Estland i över elva år. Det är Marys förtjänst att åtskilliga långtradare med skolbänkar, sanitetsporslin, sängar och köksutrustning fraktats över till behövande. Nu har hon belönats med en orden av Estlands president.

Ordet eldsjäl stämmer verkligen in på Mary Lindkvist. Sedan början på 90-talet har hon satsat sina pengar och sin tid på att hjälpa barn, gamla och sjuka i Estland.


Mary har hunnit bli 80 år, men det kan jag inte tro när jag ser henne. Hon tar emot i jeanskjol och en vit ärmlös topp. På hennes vänstra axel har hon låtit tatuera en turkos fjäril.


– Jag gjorde den för att vara uppkäftig. Jag har själv ritat den, berättar Mary stolt.
Sin goda grundkondition har hon behållit från unga år. Mary har varit elitgymnast och har tränat simhopp.

 Sista året i flickskolan undervisade hon tre klasser i gymnastik.


– Numera är jag motionsfri, är inte det ett fint ord, säger Mary och skrattar.

Jag träffar Mary hemma i hennes fräscha tvåa på nära 70 kvadrat i Edsberg.
– Jag har bott i Tureberg till för fem år sedan, då min man gick bort. Då flyttade jag hit. Se dig gärna omkring.


Lägenheten är ljus och välkomnande. I hallen hänger teckningar från estniska barn från golv till tak. På en annan vägg hänger alla diplom och utmärkelser som hon har fått genom åren. Hela lägenheten präglas av Marys resor. I sovrummet hänger en stor matta från Nepal.

Gjort många långresor

– Jag har klättrat i bergen i Nepal. För att komma upp fick man gå fot för fot. Berget stupade brant på båda sidorna. Den sista biten fick jag klättra och klänga med naglarna för att komma upp. Det var alldeles svart för det var tidigt på morgonen. Men när jag fick se solen gå upp över Mount Everest då var det värt allt besvär.


Mary berättar med inlevelse. Hon har varit på Galapagosöarna och Macchu Piccu i Sydamerika, besökt Marocko och Egypten i Afrika och varit i Kina och Thailand. Men bästa resan hittills var ett bröllop i Denver i USA. Under resorna har hon skrivit ner sina upplevelser.
 

Ska ge ut tre böcker

– Jag har skrivklåda till max, säger Mary, som planerar att ge ut tre böcker.
Intresset för det skrivna ordet har gjort att Mary är med i stödföreningarna för Sollentunas två olika författarsällskap.


– Inte kan jag bry mig om att de är osams. Jag handlar i både Konsum och ICA, är medlem i både folkpartiet och kristdemokraterna. Ja, jag är kanske avvikande men då kan jag gå på de program som passar mig. När det gäller politiken har jag alltid varit intresserad. På det här sättet får jag ta del av många politiska handlingar.

Handarbete är ett annat av hennes stora intressen. Det förstår jag när jag går runt i lägenheten.


– Det här är guldbroderi och det här fritt broderi, förklarar Mary och visar handbroderade tavlor. Hon tycker också om att väva och i vardagsrummet hänger hennes gobelänger.
 

En slump att det blev Estland

Engagemanget för Estland började av en slump i början på 90-talet. Hon har ingen släkt eller någon annan anknytning till Estland.
 

– Det var i julveckan 1991. Jag skulle åka till Madagaskar och äntligen få se apor i det vilda. Allt var klart. Jag satt och tittade på tv. Då fick jag se ett inslag på cirka en kvart. Det var bilder på människor i Estland som satt och åt upp sin sättpotatis. Det var det enda de hade att äta!
 

Till Madagaskar kom hon aldrig. Det kändes helt fel när människor hade det så illa ställt bara 45 minuters flygresa från Stockholm.

– Jag är ju både sjuksköterska och född i jungfruns tecken. Du förstår väl själv. Det är ett helsicke att vara det. Jag känner hela tiden att jag måste hjälpa till, förklarar Mary med en menande blick men jag hör på henne att hon inte skulle vilja vara annorlunda.


Mary blev så tagen av det hon såg att hon ringde estniska barnhjälpen och frågade om de hade någon skola för cirka 100 barn som hon skulle kunna stötta. Hon fick tag på socialrådet Aants Tammar som råkade vara på besök i Sverige. Han föreslog sin egen gamla skola Hagudiskolan i Rapla.


– Ha gud i skolan, det lät inte så dumt tyckte jag, säger Mary som är kristen och som alltid bär sitt kors på resorna till Estland.
 

Första hjälpsändningen 1992


Mary frågade väninnor och grannar om de kunde skänka något. Den 2 februari 1992 gick första resan. På den tiden bodde Mary och hennes man i en villa i Tureberg. Hennes man hade Parkinson och blev sämre så de måste sälja huset. De flyttade till en lägenhet på Sofielundsvägen. Pengarna som blev över har under årens lopp gått till Estland.

 
– Min man var med på det. Vi berättade för våra två barn hur vi ville göra. Barnen sa att vi hade gett dem skolor och utbildning och att de nu klarade sig själva. Vi fick göra vad vi ville med våra pengar!


Hur får hon tag på alla saker?


– Folk känner till mig. Jag har bara annonserat en gång. Det var när jag besökt ett ålderdomshem i Estland där jag mötte en dam med avklippta stövlar inomhus.


I annonsen efterlyste Mary sängkläder, filtar och frotté. Allt som allmänheten kunde avvara skulle lämnas på Turebergs torg.


– Den här dagen ösregnade det. Bilen blev proppfull i alla fall! Jag fick åka därifrån när jag inte kunde ta emot mer.
 

Husgeråd, porslin och bestick


Vad står på hennes önskelista om någon skulle vilja hjälpa till?


– Husgeråd, porslin och bestick är det stort behov av. I Estland har man aluminiumbestick. De blir knottriga på insidan. När du äter med dem känns det som du har äggrester kvar på skeden, förklarar Mary.


Annat hon behöver är toalettstolar och handfat.


– Jag kan med lugnt samvete säga att varenda krona som jag får i mina bössor i Sollentunas affärer och övriga penninggåvor jag får in går oavkortat till Estland.

Mary betalar alla transporter


Kostnaderna för att transportera allt med långtradare betalar Mary ur egen ficka. Hon åker till Estland en gång i månaden och lämnar aldrig något vind för våg. Inte en enda pryl! Under åren har hon hunnit forsla dit, skolbänkar, stolar, restaurangkök, sjuksängar, madrasser, kuddar, sängkläder och tandläkarutrustningar.


Hur länge orkar du fortsätta?


– Jag vill se att det jag håller på med blir färdigt innan jag slutar, men det dyker hela tiden upp något nytt, säger Mary.

Mary Lindkvist är uppvuxen i Södertälje. Hon träffade sin man 1943 när hon gick i flickskolan och han på läroverket. Det var jobbet som förde henne till Sollentuna. Hon började sitt yrkesliv hos doktor Ogrin och senare doktor Nikolausson, båda allmänpraktiserande läkare i Sollentuna.

Aktiv i folkpartiet


Hon har varit politiskt aktiv i folkpartiet under många år och suttit i barnavårds-, nykterhets- och socialnämnden. Hon har varit nämndeman i tingsrätten och i Svea Hovrätt samt varit övervakare och god man.


– Den fulaste mening jag vet är att fördriva tiden. Tiden och livet är det finaste man äger. Man ska leva nu sedan kan det vara för sent, förklarar Mary.

Om Mary Lindkvist

Familj: Två vuxna flickor med familjer
Fritidsintressen: Handarbeta, skriva, pyssla om sina krukväxter och kärlekshistorien som tar alldeles för lång tid.
Senast lästa bok: Läser om Juloratoriet av Göran Tunström.
Favoritförfattare: Mary läser allt av Kjell E Genberg som skrivit massor av kriminalböcker.
Senaste sedda film: Grabben i graven bredvid
Konserter hon varit på: Jag följer Rhapsody in Rock konserterna med Robert Wells och Anders Berglund.
Smultronställe i Sollentuna: Edsbergsparken
Utmärkelser för sitt arbete i Estland: Medaljen 5th class orden of the Estonian Red Cross från Estlands president, kristdemokraternas Vitsippspris 1995, 10.000 ur drottning Silvia

 


Tillbaka


 Utgivningsplan för Sollentunajournalen 2003

Utgivning
Redaktion:
Chefredaktör Peter Holstad, tel 08-579 211 61
Eva Nilsson, tel 08-579 210 50
 
Annonsmanus.
För bokning av annonser under 2003 kontakta:
Peter Holstad, tel 08-579 211 61
Eva Nilsson, tel 08-579 210 50
Annonspriser och mått
Nr 1 v 9 25 feb v 7 10 feb
Nr 2 v 14 1 apr v 12 17 mars
Nr 3 v 19 6 maj v 17 22 april
Nr 4 v 24 10 juni v 22 26 maj
Nr 5 v 35 26 aug v 33 11 aug
Nr 6 v 39 23 sep v 37 8 sep
Nr 7 v 44 28 okt v 42 13 okt
Nr 8 v 48 25 nov v 46 10 nov
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om i Sollentuna.