Nr 7, 2003, årgång 38 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Fortkörare fast utanför skolor

För en tid sedan hade polisen riktade fartkontroller utanför skolorna i Norrort. Resultatet är inte upplyftande. Totalt åkte 199 fast för fortkörning i länet och av dessa blev 38 av med körkortet.

Trafikkontrollerna skedde under en vecka. I Sollentuna hade man åtta kontroller. Kontrollerna fanns på Landsnoravägen utanför Rudbecksskolan, på Sollentunavägen utanför Helenelundsskolan och utanför Annero förskola.

– 80 fortkörare fastnade i kontrollerna i Sollentuna, berättar Bengt Svensson, polisinspektör och chef för trafikpolisen i Norrort. Av dessa blev 18 av med körkortet.

Den grövsta hastighetsöverträdelsen var 70 kilometer i timmen på en 30-sträcka utanför Helenelundsskolan.

– Jag blir uppgiven, säger Bengt Svensson. Många som fastnar i våra kontroller hävdar att de inte brukar köra så här fort. Ibland får man också höra ”jag trodde inte att ni skulle stå här” som om skälet till att hålla hastigheten är att inte åka fast.

Förutom fortkörare tog polisen också fyra rattfyllerister. En av dessa hade 2,2 promille i blodet när han fastnade i kontrollen på Landsnoravägen.

En del av dem som åkte fast var föräldrar som körde sina barn till skolan samt personal på väg till skolorna.

Trafikpolisen i Norrort arbetar olika från gång till gång.

– Ofta ringer allmänheten och talar om var de tycker att det går för fort. Vi tar tacksamt emot sådana förslag, säger Bengt Svensson.

Polisen har också fartkontroller där det händer flest olyckor och där det finns många oskyddade trafikanter som vid daghem, skolor och köpcentrum.

I Norrort finns 10 trafikpoliser som i princip genomför en fartkontroll varje dag. Man har också riktade kontroller när polisen koncentrar sig på en viss typ av trafikförseelse. En sådan genomfördes i mitten av oktober när polisen hade intensifierad bilbälteskontroll i hela Sverige.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61