Nr 7, 2003, årgång 38 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Mannen som formade Sollentunas fritidsliv

Den kände Sollentunaprofilen Sixten Borg fyllde 80 i somras och kan blicka tillbaka på en lång gärning både i den svenska idrottens och Sollentuna kommuns tjänst.

Sixten Borg var fritidschef i Sollentuna under de decennier då den kommunala fritidsverksamheten tillkom och växte. Men han är också känd som "Stadion-Borg", och organisatör av bland annat DN-galan.
Bilden tagen 1962. Foto: Gösta Ask.


1959 inrättade Sollentuna som andra kommun i Sverige (efter Norrköping) en fritidsnämnd. Sixten Borg blev chef för den nya förvaltningen och han stannade på posten ända fram till pensioneringen 1988.

Sixten är från början smålänning. Sollentunabo har han varit sedan 40-talet. Som yngling var han mycket friidrottsintresserad, bland annat som en duktig kortdistanslöpare. Han var också ledare för ett bandylag i Sollentuna. Ledartalangen förde honom till yrket som officer.

– Men jag hoppade av när regementet flyttade till Uppsala, säger Sixten.

De banor, backar, motionsspår och hallar som finns i kommunen tillkom under Sixtens tid som chef. Man kan nämna Väsjöbacken, hockeybanan, Sollentunavallen och den nu 30-årsjubilerande simhallen. Sollentuna golfbana var landets första kommunala golfbana. Pådrivande när det gällde den var kommunalpolitikern Alfred Berglund.

Golfbanan drevs kommunalt i 20 år innan golfklubben köpte den. Den är en av Storstockholms populäraste golfbanor. Badplatserna tillkom också under Sixtens tid, liksom ridhusen. Sixten hade ju turen att leda verksamheten under de år då det fanns pengar till nya satsningar. Osthyvlar och svångremmar var mindre vanliga, i alla fall i kommunalekonomiska sammanhang.

Inte bridge eller golf

– Jag lovade mig själv att inte ägna mig åt bridge eller golf, det skulle ta för mycket tid, säger Sixten, som dock innan Sollentuna fick sin första golfbana brukade åka ut till driving range i Bollstanäs och slå iväg några hinkar med bollar.

Sixten var en drivande chefstjänsteman men hade inte några problem att komma överens med politikerna i fritidsnämnden, säger han.

Sollentuna var tidigt ute med att öppna fritidsgårdar, den första redan 1959.

– På den tiden hade vi fritidsanställd personal, säger Sixten. En del var studerande, andra jobbade i olika yrken. Det var en väldigt bredd vad gällde erfarenheter. Många var verksamma inom frikyrkorna.

Vilken av anläggningarna sätter han personligen störst värde på?

– Allting är viktigt men båtuppläggningsplatsen vid Tegelviken betydde ordnade förhållanden för fritidsbåtarna som tidigare låg längs Strandvägen vid norra Edsviken, säger Sixten.

Även om satsningarna på arenor och andra anläggningar idag inte är så stora så finns ju de gamla kvar även om de i en del fall drivs privat.

– Men de börjar bli slitna, säger Sixten. Turebergs FK ska vara arrangör för SM i friidrott 2006, då måste man förbättra Sollentunavallen.

Sixtens verksamhet som fritidschef i all ära men han är kanske ännu mer känd som mannen som drog igång de stora internationella friidrottsgalorna på Stockholms Stadion. 60-talets juni- och julispel utvidgades så småningom till DN-galan, ett evenemang som fortfarande genomförs årligen. Idén att erbjuda DN att bli sponsor för tävlingarna var Sixtens.

– 1976 noterades publikrekord med 42 000 åskådare under två dagar.

Sixten hann också med att vara distributionsansvarig för Idrottsbladet under några år.

Startade Rösjöloppet

Sixten har under hela sitt liv varit en flitig medlem i Turebergs FK och Turebergs IF. Som medlem i Turebergs FK var han initiativtagare till bland annat Rösjöloppet.

– Det startade 1966. Då hade vi 32 deltagare. Som mest har det varit 12 000 deltagare, det var 1992. Vi har haft olika samarbetsparter bland annat DN och sollentunaföretaget Snickers.

En annan tävling som Sixten är pappa till är Sollentunaloppet, skridskotävlingen på Norrvikens is med både en elit- och motionsklass. Den har genomförts sedan 1972. På sin tid var statsminister Olof Palme en återkommande deltagare.

Även Edsbacka marknad lanserades av Sixten.

– Den har arrangerats varje år sedan 1983 och har blivit en tradition och institution. Marknaden som äger rum tredje söndagen i september betyder mycket för arrangören eftersom den varje år lämnar ett rejält bidrag till verksamheten i Turebergs FK. Förutom engagemanget i Turebergs FK, Turebergs IK och andra idrottsföreningar har han länge varit verksam i Föreningen Nordens lokalavdelning.

Idag har han med ålderns rätt trappat ner. Ett styrelseuppdrag har han kvar, nämligen i Stallbackens Vänner, föreningen som arbetar för att bevara och utveckla den fina miljön runt Edsbergs säteri och Stallbacken.

Idrottsintresset sitter i fortfarande och vardagsrummet i villan i Fågelsången pryds av litografier med idrottsmotiv.

  Sixten Borg 2003. Foto: Lasse Schulze.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61