Nr 1, 2004, årgång 39 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Fullt ös i Väsjöbacken

3500 åskådare hade sökt sig till Väsjöbacken i Sollentuna för att se när Sveriges elit på snowboard och skidor tävlade i Big Air den 7 februari.

 Åkningen som de 43 tävlande bjöd på i Red Bull Big Air var av toppklass. Stämningen bland publiken liksom musiken i ljudanläggningen var hög. Big air innebär att åkarna hoppar med snowboard eller skidor och gör olika trick i luften innan de landar. Bäst av alla körde Jonas Carlsson från Strängnäs på snowboard och Emil Fors från Nora på skidor. De bägge vinnarna är nu garanterade en plats i den stora finalen i Åre 26-27 mars.
 

Vinnaren i snowboard, Jonas Carlson flankerad av Klas Halvarsson och Andreas Mannberg. Foto: Per Sandberg.

Tävlingen pågick i mörker. Här hoppar Erik Brolenius. Foto: Per Sandberg.


Banan i Väsjöbacken inleddes med ett big jump. Hoppet hade en platå på drygt 14 meter. Hela banan avslutas med ytterliggare ett stort hopp, hög Quarter pipe. Domarna bedömer svårighetsgraden på tricken, höjd, landning och stilen i hoppen.

Nästa stopp på Red Bull Big Air går i Levi i Finland den 20 februari. I Sverige körs nästa tävling i Sälen under sportlovsveckan den 27 februari.

Tävlingen i Väsjöbacken var den andra i raden av Red Bull Big Air Qualifiers. Den första avgjordes i Sundsvall 31 januari – 1 februari. Hela tävlingen består av 5 nordiska kvaltävlingar. Allt avslutas med finalen i Åre, då med de bästa proffsen från hela världen och nu kan man alltså inkludera vinnarna från Väsjöbacken - Jonas Carlsson och Emil Fors.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61