Nr 3, 2004, årgång 39 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Nya förskolan Gröna Lyktan öppnad med sång och musik


Foto: Ann-Christine Meyerhöffer

  Fredagen den 2 april var en stor dag för stora och små när en ny, privat förskola invigdes på Svalgången i Helenelund. Barn, föräldrar, personal, politiker och andra som gjort verksamheten möjlig samlades för att skåla i Pommac och äta smörgåstårta medan barn- och ungdomsnämndens ordförande, Maria Stockhaus (m) klippte band och barnen sjöng vackra sånger.

 

Läs mer

Från torp till herrgård i Sjöberg

I utkanten av Sollentuna kommun i gränstrakterna mot Danderyd och Täby ligger Sjöberg. En kommundel vars historia kantas av forntida aktivitet, sportstugebebyggelse och torp som i vissa fall först bebotts av torpare för att sedan övertas av Stockholms borgerskap och omvandlas till herrgårdsliknande villor.

Läs mer

Hur ska fler få vård trots ansträngd budget?

Socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden ska se över sina verksamheter i samarbete med kommunstyrelsen och anlitar därför en konsult. Bakgrunden till översynen är nämndernas ansträngda budgetar.

Läs mer

Debatt om golfbana och budgetdirektiv på fullmäktige

Budgetdirektiv, val till styrelser och försäljningen av golfbanan var några av de ärenden som togs upp på fullmäktiges sammanträde den 29 mars.

Läs mer

Trafiksituationen i Viby

Trafiksituationen vid av- och påfarten till Viby från E4 är fortfarande ett problem. Kommunen har diskuterat frågan med Vägverket som hittills sagt nej till de lösningar kommunen presenterat.

Läs mer

I juni går vi till viktigt EU-val

Valet till EU-parlamentet närmar sig med stormsteg. Den 13 juni är det dags att stiga upp ur soffan och gå till valurnorna för att ta vara på sin demokratiska rättighet. I dag är EU-parlamentet det enda folkvalda organet inom EU. Det är den enda möjlighet du som EU-medborgare har att direkt bestämma vem som ska företräda dig.

Läs mer

Sandra praktiserar medan hon söker asyl

Sollentuna kommun ordnar, som första kommun i Sverige, praktikplatser för asylsökande invandrare. Meningen är att flyktingarna ska komma in i samhället på ett bättre sätt.
– Det är kul att praktisera! Jag lär mig svenska samtidigt som jag leker med barn, säger Sandra Meono, praktikant på Rödluvans förskola i Tureberg.

Läs mer

Molly Skarin och Eva Karin Falk blev
Årets företagare

Den 25 mars var det inte bara våffeldag med frasiga våfflor, sylt och vispgrädde. Det var också dags för Näringslivsdagen i nordväxt 2004. Då brukar Sollentuna kommun i samarbete med Företagarna i Sollentuna dela ut utmärkelsen Årets företagare. I år fick Molly Skarin som är chef på Kokalite förskola och skola och Eva Karin Falk som driver Bögs gård dela på priset.

Läs mer

Ungdomsmottagningen fyller 30 år

En av Sveriges äldsta ungdomsmottagningar firade sitt jubileum i början av april. På festen deltog gäster med anknytning till mottagningen, samt Doktor Hint och Syster Ylva, som berättade om Lilla Lustan och hennes väg ut ur Paradiset.

Läs mer

Rekordlåga drogvanor bland Sollentunas ungdomar

Fortfarande röker, dricker och dricker våra ungdomar för mycket, men årets siffror när det gäller drogvanor är de bästa sedan 1997. Det visar den drogvaneundersökning som Jörgen Larsson, sakkunnig på alkohol och drogfrågor, presenterar för sjunde året i rad.

Läs mer

Oskar gillar att träna

– Jag vill träna! Det är roligt, säger Oskar Hamberg, 11 år som går i särskoleklass 1-6D på Rösjöskolan. Han var var bara några år då han började träna enligt den beteendeanalytiska modellen och den långa intensiva inlärningsprocessen har lett till att han gjort stora framsteg när det gäller att kommunicera, läsa och skriva.
– Oskar sprudlar av glädje över att kunna kommunicera med sin omgivning, säger specialpedagog Kerstin Montalto.

Läs mer

Turebergsskolan läggs ned

Turebergsskolan läggs ned. Från och med vårterminens slut tillhör skolans elever andra skolor i kommunen. Senast den 15 maj ska skolans elever få besked om vilken plats de får till hösten.

Läs mer

Snart är vi 60 000 Sollentunabor!

– Sollentunas befolkning ökar med 700 personer om året och 2006 beräknas vi ha passerat 60 000-strecket, säger Eva Carlsson, ansvarig för Sollentunas befolkningsprognos.

Läs mer

Edsbergsparken blir vår- och sommarfin

Nyheter i vår är till exempel nya bänkar att lapa sol på och ett tak till fontänen som förvandlas till regnskydd på sommaren. Och så alla vackra blommor, förstås!

Läs mer

Tjejerna knep bronset!

Det har gått bra i slutspelet för både dam- och herrlaget i Sollentuna volley. Att båda lagen tog sig till semifinal har inte hänt på hänt på tio år. Damlaget slutade som bronsmedaljör. Vilken medalj herrlaget kammar hem är vid denna tidnings pressläggning ännu inte klart.

Läs mer

Konstrondan femårsjubilerar

En helg i början av april öppnade åter konstnärer i Sollentuna sina ateljéer för besökare. Nytt för i år var en samlingsutställning med ett par verk av alla deltagande konstnärer.

Läs mer


Notiser
Bättre koll på budgeten
Handikappguide på kommunens webbplats
Sofielundsskolans om- och tillbyggnad klar i höst
Fred och konflikt på Rudbecksskolan
Landstinget säger upp avtal om rehabilitering för äldre
Kulturskolans dag firas i maj
Mångkulturell fest på Kulturens dag
Klasro skolmuseum firar 200 år
Filmpris till Sollentunaelever
Tänder på i Tegelhagen
Ledare
Torbjörn Rosdahl
Torbjörn Rosdahl
Minska de digitala klyftorna
Läs mer


Politikerporträtt
Anutosha Lundgren

Smörgåsar till de fattiga
Läs mer

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61