Nr 6, 2004, årgång 39 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Anna vill att ungdomar, vuxna och olika kulturer ska mötas

Sollentunajournalen möter Sollentunacenterns ordförande Anna von Essen i Turebergshusets entré. Hon rusar in med håret och kappan på svaj och ser lite stressad ut. Hon kommer direkt från en lunch och ska strax ta emot barnen, när exmaken ska på möte. Då blir det en glass i centrum innan exmaken hämtar upp barnen igen och Anna von Essen kan fortsätta arbeta.

Det är få kvinnor som engagerar sig politiskt medan barnen är små. Partikamraten Carina Lundgren kommenterar att hon beundrar Anna von Essen för att ta ansvar, inte bara för familjen, utan också i ett bredare sammanhang.
– Politik är roligt, menar Anna von Essen.
Själv utstrålar hon mängder av energi med sina bruna ögon och sitt mörka, svallande hår.
– Allting är ju politik och man kan påverka mer än vad man tror.

Mycket politik redan hemma
Utöver ordförandeposten i centerpartiet är hon ordförande i kultur- och fritidsnämnden och nämndeman i tingsrätten. Politik har aldrig varit främmande för henne. Hennes pappa Wilhelm von Essen har länge varit politiskt aktiv i Sollentuna.
– Det var alltid politiska diskussioner hemma vid köksbordet. Min bror drog åt vänster och min pappa åt mitten. Jag tyckte alltid att det var intressant.
Men först när hon fick egna barn började hon att engagera sig på allvar.

Integrationen är viktigast

Anna von Essen blev adopterad från Iran när hon var tre månader och trots att hon vuxit upp i en bra familj och känner sig älskad menar hon att hon alltid upplevt ett slags utanförskap.

Hon tror att hennes adoptionsbakgrund har påverkat hela hennes politiska engagemang och det är just integrationen som hon ser som viktigast. Hon menar att eftersom vi lever i ett mångkulturellt samhälle gäller det att få olika kulturer att mötas, helst redan som barn. Hennes främsta mål just nu är ett kulturcentrum, där olika kulturer, barn, ungdomar och vuxna har möjlighet att mötas.
– Det skulle vara ett levande ställe, en samlingsplats där människor möts på ett naturligt sätt. Här kunde det till exempel finnas konsthall vägg i vägg med keramikutbildning och möjligheter att måla, kanske en restaurang och café, spånar hon.


När Anna von Essen säger sitt svenska, adliga namn på telefon förväntar sig folk alltid en lång, blond, svensk tjej. Och när hon sedan visar sig blir de alldeles ställda av att mötas av en kort, mörk person. Hon har verkligen fått jobba med att vara stolt över sitt namn i kombination med sitt utseende.

Vad ska vi prioritera i framtiden?

Anna von Essen berättar att kommunpolitikerna håller på att diskutera detta förslag. Tyvärr är det så som med de flesta idéer just nu; pengarna tryter. Hur tycker hon att vi ska prioritera över huvud taget i framtiden, när andelen äldre blir större och större och andelen yngre, förvärvsarbetade blir mindre och mindre?
– Vi måste satsa på barnen och ungdomarna, svarar hon utan betänketid. Det är ju de som ska ta över och förvalta det vi lämnar över. Jag tror det är viktigt att fånga upp dem i låga åldrar, då de är som mest lättpåverkade. Skolan har en viktig roll här. Och kulturen. Tänk om vi kunde låta ungdomarna själva bygga upp ett ungdomens hus?
Vad vi ska skära ned på är en svårare fråga och Anna von Essen får fundera en stund, medan hon drar handen genom det tjocka håret:
– Det måste bli vi vuxna som får sge avkall, säger hon till slut. Jag tror inte att du slutar spela tennis om avgiften höjs lite. Sedan tror jag att vi får tänka om över huvud taget. Vi måste till exempel effektivisera de lokaler vi har. Nu jobbar vi med att flytta in fritidsgårdarna till skolorna. Musikskolans musikklasser kanske också kan hålla till på skolorna. Vi måste liksom samutnyttja skolan med fritiden och kulturen.
Och så måste hon rusa vidare för att få ihop sin vardag, som verkar väldigt späckad, men som hon själv valt. Skulle hon ha mer fritid skulle hon bara ta på sig något mer inom politiken, menar hon. Det är ju så roligt och ger henne så mycket.

Om Anna von Essen

Födelseår: 1963
Familj: En dotter på tio år och en son på sju år.
Kom till Sollentuna från Iran som adoptivbarn när hon var tre månader.
Det bästa med Sollentuna är att vi fortfarande har naturen nära och att det är så centralt.
Arbetar halvtid som vårdare på Strandgården äldreboende och drygt halvtid inom politiken.
På fritiden promenerar hon gärna, går på bio, tittar på konst, shower och uppträdanden där barnen är med.
Drivs av viljan att förändra sådant som hon tycker är fel.
Brinner för ungdomar, äldre, kultur och integration.
Om fem år "är jag lyxhustru på Bahamas (skratt), nej jag skulle bli tokig, om fem år hoppas jag att jag kan engagera mig i politiken helt och fullt".
Sagt om Anna von Essen: "Engagerad, social, ansvarstagande, trevlig och livfull" (enligt Carina Lundgren, centerpartist och ersättare i Sollentuna kommunstyrelse).

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61