Nr 6, 2004, årgång 39 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Edsbacka - marknad med gamla anor

Söndagen den 19 september var det dags för Edsbacka marknad igen. Det har det varit varje år sedan återinvigningen 1983.

 
Många ville smaka Lene Storheides salami och nybakade bröd.


Stora och små roade sig.

På 1800-talet var marknaden och även Edsbacka krog tvungna att lägga ned sina verksamheter eftersom det blev så mycket fylla och slagsmål. Men innan dess var marknaden en stor och ansedd marknad där det samlades väldigt mycket folk.

Numera är det inte fullt så mycket folk och betydligt lugnare än på 1800-talet, men den brukar locka flera hundra besökare, och så även i år, trots regn och höstrusk. Över hela slottsgården och upp på stallbacken kunde man handla allt från hemmagjord sylt och gediget hantverk till modekläder och skämtartiklar. En del saker här går det inte att få tag på i vanliga affärer. Överallt frestade härliga dofter från korv, brända mandlar kaffe och godis.

Fika på Duvslaget
I till exempel Duvslaget kunde de som ville skydda sig från regnet en stund ta en fika. För dem som ville roa sig på annat sätt fanns ett helt litet nöjesfält med hoppborg, uppblåst rutschkana, karusell, bungytrampare och lotterier. Både stora och små tycktes njuta av festligheterna. Och handlarna som kom från större delen av landet var nöjda med kommersen.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61