Nr 6, 2004, årgång 39 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Vad åt du till frukost i morse?

Eleverna i Rösjöskolans frukostklubb lär sig att äta rätt på morgonen.
Och utbildningen ger resultat.
– Vi äter nyttigare frukost än tidigare. Man mår bättre och orkar med hela skoldagen, säger sjundeklassarna Kawoos Rouhani och Charlie Olsson.

Skolsköterskan och kostrådgivaren Marianne Schultz startade Frukostklubben på Rösjöskolan för tre år sedan.
– Jag hade jobbat länge med företagshälsovård och tänkte att även barn behövde lära sig mer om förebyggande hälsovård, säger hon.


Marianne Schultz

Mellanstadieeleverna Kevin, Dennis, Ellen och Erika gillar Frukostklubben.

I samma veva kom de första larmrapporterna om att svenska barn äter fel, sitter allt mer stilla och blir allt fetare. Marianne Schultz, som är sköterska även i Danderyds kommun, menar att hon sett antalet överviktiga barn öka under de senaste åren. För att minska risken för övervikt och för att barnen ska må bättre och klara av skolarbetet på ett bra sätt är det bland annat viktigt att äta en bra frukost.
– Idag är det mycket vanligt att barnen har huvudvärk eller känner stress. Det kan bero på att de inte äter frukost, eller äter för dåligt. Målet med Frukostklubben är att barnen ska känna att det gör skillnad om man äter frukost eller inte.
Deltagarna, som väljs ut av sina klassföreståndare, växlar varje termin. Vissa äter aldrig på morgonen, andra äter mest onyttigt medan ytterligare andra äter sunt.
– En blandad grupp stimulerar till diskussioner och barnen lär av varandra, säger Marianne.
Idag har nio elever samlats i skolsköterskans rum. Marianne frågar vart och ett av barnen vad de ätit till frukost och de andra får kommentera om frukosten var bra eller mindre bra ur näringssynpunkt.
Marianne berättar om de byggstenar en bra frukost ska bestå av och hon talar om de viktiga delar i maten som ger oss energi, nämligen kolhydrater, proteiner och fett.

Pratar om sockerfällor
Eleverna är intresserade och berättar gärna om vad de själva och kompisarna äter. Man pratar om sockerfällor som läsk och oboy. Marianne råder barnen att titta på matens innehållsförteckning. Eleverna får smaka på fullkornsbröd och vitt bröd toppat med philadelphiaost och lite skivade grönsaker.
– Supergott, säger Nicholas.
Sjundeklassarna Kawoss Rouhani och Charlie Olsson deltog i Frukostklubben på mellanstadiet, något som fortfarande har effekt.
– Förut åt jag ganska dålig frukost men nu stiger jag upp tidigare och ställer fram åt mig och lillasyster, berättar Kawoss.
– Marianne är en bra lärare. Man får säga sin åsikt och vi fick prova olika sorters mat.
– Vi fick bra råd också, t.ex. att ett glas juice på morgonen sätter fart på aptiten, säger Charlie.
Marianne Schultz drömmer om att sprida Frukostklubben vidare.
– Jag vill att Sollentuna ska bli känt som en hälsokommun, säger hon.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61