Nr 7, 2004, årgång 39 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Många idéer om Stallbackens framtid

Nu finns planer för att göra om Stallbacken i Sollentuna till ett folkligt kulturcentrum där man inte bara kan njuta av konst utan också av god mat och vackra växter. Förebilderna heter Rosendals trädgårdar, Ulriksdal och Sofiero.
– Vi hoppas att konsthallen ska kunna dra igång redan i vår, säger plan- och fastighetsutskottets ordförande Lennart Gabrielsson (fp).


I vår kanske Stallbacken kan öppna med nya verksamheter för Sollentunaborna.

Idén om Stallbackens förvandling baserar sig på en utredning som konsultföretaget Temaplan gjort. Utgångspunkten för arbetet har varit att Stallbacken ska bli ett ställe med kulturell inriktning som sollentunaborna gärna vill besöka och att det ska fungera ekonomiskt.

Kommunens plan- och fastighetsutskott har nu tagit ett inriktningsbeslut där man bestämt sig för att köra igång arbetet med Stallbackens förändring så snart som möjligt. Föreningen Stallbackens vänner har också tagit del av förslaget på ett möte, och är entusiastiska.

Det finns redan en intressent, Ricardo Donoso från Upplands Väsby konsthall, som gärna vill driva en konsthall i de lokaler Edsvik konst och kultur tidigare använde. I sin ansökan har han föreslagit att man även bland annat skulle kunna ordna konstkurser, workshops, musiktillställningar och teater i lokalerna.

Konsultföretaget Temaplan har konstaterat att svenskar har stort intresse för heminredning och trädgårdsskötsel och därför skulle också någon form av handelsträdgård, kanske med floristkurser eller liknande, kunna passa in på Stallbacken. Kommunen har också fått en intresseanmälan från kockskolan, krögaren Christer Lingström och lokalteves Bo Wanngård om att flytta kockutbildningen på Klasrorestaurangen till Stallbacken. Här skulle man då också kunna ordna matlagningskurser och sända teveprogram om matlagning.
– Jag är övertygad att om vi lyckas blir Stallbacken ett område som sollentunaborna kan känna stolthet över och som får många besökare. Det här är en av stockholmsregionens vackraste platser! Det vore att misshushålla med den om man inte gjorde den tillgänglig.

Enligt Lennart Gabrielsson skulle något kunna hända ganska snart.
– Konsthallens lokaler står redan klara, det gäller bara att hitta någon som driver verksamheten. Vi hoppas komma igång med den under första kvartalet nästa år. För de andra delarna kommer det att ta längre tid eftersom det rör sig om större åtaganden både för kommunen och för dem som eventuellt ska in. Bland annat behöver man bygga om lokalerna så att de passar den verksamhet som ska drivas i dem.

Enligt Lennart Gabrielsson har kommunen pengar att skjuta till för Stallbackens förvandling och drift, åtminstone till den del som berör konstverksamheten.
– Det finns lokaler lediga för verksamheter som kan betraktas som kultur – om de har en egen finansiering, säger Lennart Gabrielsson.

Stallbackens bakgrund
Kommunen tog över Edsbergs slott och Stallbacken på 1950-talet. Konsthallen Edsvik konst och kultur öppnade hösten 1996. Men besökarna, framför allt de från Sollentuna, var för få och ekonomin gick dåligt. 2001 fick kommunen täcka ett underskott på 700 000 kronor. Sedan 2003 har konsthallen legat i malpåse, men öppnades för en helg i mitten av september, då utställningen Friendship lockade över 1000 besökare.
 


Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61