Nr 1, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Nyinvigning av Edsviks konsthall

Partierna i plan- och fastighetsutskottet var eniga om att låta Ricardo Donoso driva Edsviks konsthall. Den andra april blir det återinvigning med tre utställningar.

– Stallbacken är en av stockholmsområdets vackraste platser. Jag hoppas att det ska bli fullt av aktiviteter som lockar till sig besökare från både Sollentuna och andra ställen, säger kommunalrådet Lennart Gabrielsson (fp), ordförande i plan- och fastighetsutskottet.

Ricardo Donoso vet vad det innebär att leda konstverksamhet. Han har med framgång drivit Väsby konsthall sedan starten 1995 och han är även ledare för konsthallen i Infra City i Upplands Väsby.


Edsvik har potential anser Ricardo Donoso.
 

Edsvik ska stå på tre ben i framtiden; konst, mat och trädgård, om allt går enligt politikernas planer. Foto: Eva Nilsson.

Helena Seinius på Helenas kafé och catering söker ny lokal. Foto: Peter Holstad.


Utställningsprogram klart
Utställningsprogrammet är i princip klart för året. Vid invigningen visas tre utställningar. På övervåningen kommer den mexikanska utställningen Corpus att kunna beskådas. Corpus är en utställning med sex av Mexikos bästa, nu levande, konstnärer som visar måleri, videokonst och objekt. Utställningen kommer närmast från Göteborg.

På nedervåningen blir det utställningar av nobelpristagaren i litteratur, Günter Grass, som gjort grafik och akvarell om den danske författaren H C Andersen, i samband med dennes 200-årsjubiléum. Dessutom ställer en romsk fotograf ut sina verk.

I maj möter tio chilenska samtida konstnärer tio svenska dito. Under juni, juli, augusti blir det sommarsalong med måleri, grafik, foto och installationer. I september blir det svensk samtidsgrafik av ett 20-tal konstnärer. Under resten av året finns litauisk samtidskonst och en julsalong med Sollentunakonstnärer med på programmet.

Utredningsföretaget Temaplan föreslog i höstas att Stallbacken förutom konst även ska stå på två andra ben, nämligen mat och trädgård. Hur dessa ben ska bli är ännu inte beslutat.
– Intresset för konsten har vuxit de senaste åren. Edsviks konsthall ska bli en mötesplats som bygger broar och engagerar många människor. Jag vill ha ett brett spektrum av konstuttryck, inte bara konceptkonst. Vi kommer att ha kurser, temakvällar, musik, kafé och restaurang. Det kommer att finnas något för alla, säger Ricardo Donoso.

Tyvärr måste Helena Seinius från Helenas kafé och catering maka på sig när Ricardo Donoso tar över. Helena kan eventuellt fortsätta sin cateringverksamhet i köket på Edsbergs slott men hur det blir med den saken är ännu inte bestämt.
– Jag hoppas hitta en bra lokal någonstans i Sollentuna, men ännu så länge är jag husvill, säger Helena Seinius.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61