Nr 2, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Barn och jämställdhet viktigast för Christina

Sollentunajournalen träffar Christina Nelson Södersten i hennes hem, det enda huset i Häggvik som i stort sett består av ett runt torn. Hon är folkpartist genom ”fadersmjölken” och aktiv småbarnsmamma som brinner för jämställdhet och att fler yngre ska lockas av en roligare politik.

Christina Nelson Södersten i sitt runda kök, direkt efter en springtur. Hon är ledamot i kom-munfullmäktige och i Sollentuna Energi. Hon var ordförande för folkpartiet i Sollentuna till för ett par veckor sedan, då hon valde att släppa den rollen och bli vice ordförande.


Jag är på plats något tidigare än utsatt mötestid och blir visad till köket för att invänta Christina Nelson Södersten. Små fötter trummar i takt med Bamse-tv på övervåningen och en hemtrevlig trädoft tyder på ett relativt nyrenoverat kök. Här är köket verkligen husets hjärta, eftersom det ligger mitt i det runda huset och är det första rum man kommer till genom korridoren från entrédörren. När Christina Nelson Södersten kommer inspringandes i träningsoverall och imma på glasögonen, efter en löparrunda för att dela ut folkpartiets flygblad, berättar hon.
– När huset byggdes på 50-talet var det ett experimenthus. Det är av betong och har en cylinderform med pannan i mitten, för att sprida värmen så effektivt som möjligt.
Hela ytterväggen i köket är rundad, vilket ger en spännande karaktär med både bänkar och skåp som följer den mjuka, runda linjen, allt smakfullt och modernt inrett i trärent och mörkblått kakel.

Bott i USA och Zimbabwe
Christina är fortfarande andfådd och rödblommig efter springturen och menar att man måste ta tillfället att röra på sig när man kan. Det dröjer inte länge att inse att det är en aktiv och effektiv kvinna vi har framför oss. Som ung var hon utbytesstudent i USA och som nybakad civilekonom arbetade hon som revisor i Zimbabwe. Numera arbetar hon heltid och ägnar minst tre kvällar i veckan åt politiska aktiviteter och att läsa handlingar.
Ett rop på mamma påminner också om hennes mammaroll. Hon rusar kvickt iväg och kommer tillbaka med sonens nytappade tand i handen. Maken Fredrik är bortrest och för tillfället sköter hon ruljangsen själv. Hon erkänner att det är svårt att kombinera jobb och familjeliv med politiken.
– Politiken är inte anpassad för heltidsarbetande småbarnsföräldrar. En av de saker jag kämpar för är att förändra det.

Blev politiker för barnen

Ändå var det när hon blev förälder som hon blev politiskt aktiv på allvar, först som ersättare i SSP (Sollentuna Service Produktion) och sedan i Sollentunas barn- och ungdomsnämnd. Som nyinflyttad var det ett bra sätt att komma in i Sollentuna och som nybliven mamma brann hon och brinner fortfarande för frågor som berör hennes barn. Hon ville vara med och påverka och ha inflytande, lära sig hur politiken fungerar och träffa människor, som hon kanske annars inte träffar.
En sak som slagit henne är att de flesta politiker är äldre. Hon tycker att de har mycket att ge men arbetar för att politiken även ska anpassas till yngre människor.
– En av de saker jag är mest stolt över är min roll som ordförande för folkpartiet i Sollentuna. Jag ordnade ett antal aktiviteter som även lockade lite yngre politiker.

Pappa folkpartist
Folkpartist var hon nog redan från början, kanske mycket tack vare pappa som var kommunpolitiker i Ludvika.
– Jag kommer från en familj som är engagerad i det mesta inom ideell föreningsverksamhet. På skolan var jag elevrådsordförande och som tonåring gick jag med i folkpartiets ungdomsförbund. Att det blev just folkpartiet beror nog på att de drev solidaritetsfrågan med en procent av BNP i bistånd.

Jämställdhet och kvinnofrågor
Numera är det, förutom barn- och ungdomsfrågorna, jämställdhetsfrågorna som engagerar henne mest och som hon driver inför nästa val.
– Jag är absolut en feminist. Jag är med i Birgitta Olssons nätverk Felira (feminist liberal radikal) och har bildat ett nätverk inom folkpartiet Sollentuna, för att vi ska stötta varandra att ta för oss, ta uppdrag och bli lite kaxigare och våga. Jag hoppas att jag kan representera och inspirera andra kvinnor genom att vara engagerad inom mansdominerade områden. Jag är till exempel den enda kvinnan i styrelsen för Sollentuna Energi. Jag vill ha fler kvinnor på viktiga poster och lika löner för män och kvinnor.

Runt vardagsrum
Innan vi avslutar intervjun visar Christina Nelson Södersten vardagsrummet, som likt en jättestor fågelholk med träpanel och stora växter som trivs i ljuset från takfönstren, sträcker sig över hela den runda våningen ovanför köket. Barnen kurar under en filt i soffan framför TV:n. De håller på att somna och Bamse är snart slut. Nu är det dags för deras stund med mamma och vi säger god natt och tackar för intervjun.  

Om Christina Nelson Södersten
Födelseår: 1965
Familj: maken Fredrik (som bland annat är ersättare i bygg- och tekniknämnden) och två barn, Carl 7 år och Karin 5 år.
Född och uppvuxen i Ludvika.
Flyttade till Sollentuna, Häggvik 1997, efter att ha bott i Stockholm sedan 1990.
Det bästa med Sollentuna är att kommunen har småstadens men också storstadens fördelar.
Det sämsta med Sollentuna är bullret, men också alla dessa köer, i affären, i trafiken, till tåget, till simskolan och barnomsorgen, typiskt för kranskommunerna till Stockholm.
Arbetar heltid som projektledare på Nordeas huvudkontors ekonomiavdelning och driver olika IT-projekt, just nu för att installera ett nytt ekonomisystem.
Fritiden ägnas mycket till träning, åtminstone tre till fem gånger i veckan, i form av spinning, löpning och cykelturer utomhus. Med familjen blir det mycket friluftsliv i form av skridskor, slalom och längdskidåkning.
Drivs av önskan att kunna förändra och att den ideologi hon står för ska genomsyra samhället.
Brinner för jämställdhet, barn- och ungdomsfrågor och ekonomifrågor.
Om fem år är livet ganska likadant som det är idag. Jag bor kvar här, jobbar på Nordea med nya projekt och kandiderar för nästa mandatperiod. Och så springer jag milen ännu snabbare!

 

Hur ser våra politiker på den demokratiska utvecklingen i Sollentuna kommun?

Hur ska vi utveckla demokratin i framtiden?

Sollentunajournalen ber Christina Nelson Södersten berätta hur hon förhåller sig till den framtida demokratin.

Hur ska vi utveckla demokratin i Sollentuna?

- Politiken måste bli mer intressant och roligare. Den måste beröra människor och bli mer lättillgänglig. Vi måste sprida att det finns möjligheter att fatta beslut och tycka till. Den självständighet som kommunerna haft gentemot rikspolitiken försvinner mer och mer genom riksbeslut som till exempel maxtaxan och vi måste se till att bevara den självständighet vi fortfarande har.

Vad kan vi göra för att hålla valdeltagandet högt?
- Om vi gör politiken mer intressant och lättillgänglig så att folk blir berörda tror jag att vi även får folk att rösta i större utsträckning.

Hur ska vi utveckla ungdomarnas engagemang?
- Vi behöver nya arbetsformer och nya sätt att debattera, till exempel via nätet. Jag tror på politiska nätverkare och att vi engagerar referenspersoner, som får tycka till, som vi gör i skolfrågor. Vi måste också synliggöra oss bland unga i frågor som berör dem. Så måste vi hitta nya former att kommunicera på ungdomars sätt. Inom folkpartiet testar vi nu till exempel att skicka kallelser till möten och sprida aktuella frågor via SMS till partiets medlemmar. Vi måste bli bättre på att lyssna på ungdomar, kanske genom en ungdomsriksdag. Jag tycker att vi ska fortsätta etablera partier men jobba bredare, så kanske vi också får fler som kan tänka sig att sitta med i kommunfullmäktige.

Hur kan vi använda Internet i demokratins tjänst?
- Jag tror verkligen på nätet. Här finns det många möjligheter, inte bara de traditionella hemsidorna. Jag skulle vilja ha olika aktiviteter, som till exempel möjligheter att skriva inlägg, debattera och tycka till om saker och ting.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61