Nr 2, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Gillbogårdens pensionärer gillar att surfa på nätet

Sören Nordin flyttade in på äldreboendet Gillbogården förra året och tog med sig sin dator. I samma veva skaffade Gillbogården bredband. Strax därefter flyttade Birgit Ericksson in. Hon tog med sig datorn, hon också, så nu har äldreboendet två uppkopplade pensionärer.

Sören Nordin använder sin dator bland annat för att sköta sin ekonomi.

Det är en trevlig, hemlik miljö på Gillbogården, ett äldreboende med 26 boende. Varje pensionär har sin egen lägenhet, men man kan få hjälp av personalen när man behöver.

Jag har kommit hit för att träffa Sören Nordin, en av de boende på Gillbogården. Sören bjuder mig att sitta vid det runda bordet som står framme vid fönstret i hans lägenhet. Själv sitter Sören i rullstol eftersom han saknar ett av sina ben. Han har ett trevligt leende, är lång och har tjockt vitt hår.

I rummet finns en säng, en sådan där med metallram, som man brukar ha på sjukhus. Resten av rummet är möblerat med Sörens egna möbler. Mitt emot bordet där jag slagit mig ned, står en furubyrå och bredvid den en stor silverfärgad teve.

Datorn vid fönstret
I hörnet intill det stora, ljusa fönstret står datorn på ett litet bord. Bredvid skärmen ligger en jättestor datormus som är färgad i rött, gult och blått.
– Jag är lite stel i händerna, förklarar Sören och håller fram sina nävar.
Han har lite svårt att röra sina händer och att greppa om allt han vill ta i, och därför passar den stora musen bra.

Sören flyttade till Gillbogården från Häggvik i februari förra året. Efter att hustrun gått bort blev det för svårt att klara sig hemma och Sören, som behöver ganska mycket hjälp, känner sig trygg i sitt nya hem.

En av de saker han valde att ta med sig vid flytten var datorn. Sören, som idag är snart 80 år, är en van datoranvändare sedan lång tid tillbaka.
– Innan jag pensionerades arbetade jag som byggnadsingenjör och vi brukade använda dator för att göra ritningar. Vi var tidigt ute med att använda datorer, vi började för nästan 20 år sedan. Så småningom skaffade jag en egen dator hemma, och det har jag aldrig ångrat, säger han och fortsätter.
– Jag hoppas att alla ska få möjlighet att använda en dator. Men det blir ju vardagsmat framöver, när nästa generation pensionärer flyttar in på äldreboendena.

Sören använder sin dator bland annat för att läsa tidningarna.
– Jag prenumererar inte på någon tidning längre, jag läser dem på nätet. Bland annat läser jag Hälsingekuriren, för jag är född i Hälsingland och det är trevligt att se vad som händer hemomkring.

Sören sköter sin ekonomi via Internet, betalar räkningar och gör överföringar av pengar, till exempel. Han använder förstås också e-posten, bland annat för att hålla kontakt med barn och barnbarn. Sammanlagt är han uppkopplad mellan en och två timmar om dagen.
– Ibland så letar jag recept också, och ger dem till Maud i köket här. Det blir hon glad för, säger Sören.

Birgit Ericksson har bott på Gillbogården i bara några månader. I hennes rum står datorn intill sängen på ett stadigt vitt bord, som brorsdottern hjälpt henne att köpa och skruva ihop.
– Jag har använt dator under hela 2000-talet, jag tyckte det var roligt och det låg i tiden. Jag gick några kurser för att komma igång, berättar Birgit.
Jag frågar om bredbandsuppkopplingen hade någon betydelse för att Birgit skulle välja just Gillbogården när hon planerade att flytta från lägenheten i Edsberg.

Isolerad utan datorn
– Nej. Men jag blev väldigt glad när det visade sig att jag kunde ta hit datorn, det är fantastiskt att ha den. Man blir lätt lite isolerad annars.

Birgit har en stilren, silvervit pagefrisyr och är klädd i fleecekofta i en vacker blå färg. Hon andas lite oregelbundet, eftersom hon lider av lungfibros.
– Det är en sjukdom som man inte vet så mycket om, så nästan all den information jag har om sjukdomen har jag fått genom nätet.

Via datorn har Birgit fått kontakt med brevvännen Malte Eriksson i Helsingborg.
– Jag ringde Hjärt- och lungföreningen och frågade om de kände till någon som hade lungfibros, som jag kunde prata med. Jag hade letat ganska länge efter en sådan person. De skickade mig en tidningsartikel som handlade om Malte och jag fick hans adress. Vi har haft kontakt sedan i maj förra året, och jag har stor glädje av att utbyta erfarenheter med honom.

Birgit visar e-postens inkorg, där det finns flera mejl från Malte. Subject: Rapport från läkarbesök, står det på ett av dem.

Sköter bankaffärer
På datorbordet ligger ett digipass, lite större än en vanlig miniräknare. Det är en koddosa som man använder för att göra bankaffärer via Internet.
– Har du sett så stor den är? Den är jättebra! Jag betalar alla mina räkningar via Internet. Skorna jag har på mig har jag nyligen köpt och betalt på nätet. Det är jättepraktiskt att kunna betala direkt från privatkontot, säger Birgit, och visar mig sina nya blå innetofflor.
Att lösa korsord, särskilt Svåra profilen i Svenska Dagbladet på söndagarna, är ett av Birgits stora intressen och hon använder datorn för att söka efter upplysningar. Birgit har sitt fotoalbum i datorn också. Här har hon samlat bilder bland annat från tiden då hon arbetade i USA, i Bel Air i Los Angeles, San Fransisco och New York i början av 1960-talet.

När Birgit slår på ett bildspel syns glada och stämningsfyllda bilder som avbildar trevliga hus med swimmingpool, olika turistmål och förstås Birgit, som ung vacker kvinna.
– Jag lämnade in mina diabilder till fotoaffären och de gav mig en CD så att jag kunde lägga in bilderna i datorn. Det är nog inte många som tänker på att man kan använda den på det sättet också!

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61