Nr 2, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Hustomten - en händig karl som förebygger olyckor i hemmet

För att bland annat minska fallolyckor bland äldre har Sollentuna kommun anlitat en händig karl som kostnadsfritt ska hjälpa äldre personer som saknar hemtjänst med enklare hushållstjänster.

Kalervo Kautonen, även kallad Kavo, är Sollentunas nye hustomte.

Han utgår från äldreboendet Lenalundsgården i Helenelund, som drivs av vårdföretaget Medihem AB.

Kalervo kommer att hjälpa till i hela kommunen men prioriterar äldre som bor i sina egna hem och som inte har hemtjänst.

Kavo kan exempelvis hjälpa till med byte av glödlampor, proppar och batterier, lufta element, sätta upp eller ta ner tavlor och gardiner, täta fönster, hämta saker från källare eller vind, flytta mindre möbler, smörja lås och dörrar samt fästa sladdar och halksäkra mattor.

Däremot kommer han inte att göra saker som att måla, skotta snö, trädgårdsarbete, städning, fönsterputsning eller mangling. Inte heller uppgifter som kräver specialistkompetens som till exempel el- eller vvs-arbeten.

Svetsat isbrytare
Kalervo Kautonen är 68 år. Han kommer ursprungligen från Finland och har jobbat med många olika saker i sitt arbetsliv, bland annat som bagare och försäljare. Han har även hunnit med att svetsa isbrytare. Nu är han pensionerad och bosatt i Gottröra.
– Jag gillar att jobba och vill inte lägga av helt bara för att jag blivit pensionär, säger Kalervo.

Idén med en hustomte finns med i det 21-punktsprogram om framtidens äldreomsorg som vård- och omsorgsnämnden antog i juni förra året. Ett av syftena med en hustomte är att minska antalet fallolyckor bland äldre. Samhällsekonomiskt kan en ”hustomte” spara stora summor. Enligt Räddningsverkets statistik sökte cirka 60 000 äldre personer sjukhusvård för fallskador 2003. I Höganäs kommun har benbrotten minskat med 30 procent (enligt tidningen Kommunaktuellt) sedan starten för fem år sedan. Hustomten i Sollentuna är ett försöksprojekt på sex månader, till att börja med.

För att boka tid med Kalervo, ring måndagar eller tisdagar 076-815 55 80.


Kalervo Kautonen är Sollentunas hustomte.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61