Nr 6, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Fest för att fira fräscha och fina biblioteket

Nu är bibliotekets vuxenavdelning renoverad och invigd.
I slutet av september hölls en invigningsfest på huvudbiblioteket i Sollentuna centrum. Här bjöds på såväl rundvandringar som tipspromenader och uppträdanden.
– Det känns underbart att allt är klart, säger bibliotekschefen Kjell Schröder.


Camilla Fransson passade på att låna några böcker under festligheterna. Caspar Carleson kunde visa henne tillrätta i huvudbibliotekets nya placering av bokhyllor.

Det har tagit lång tid att planera för renoveringen. Kjell Schröder och hans personal började redan 2001, men eftersom det var svårt att klara finansieringen kunde man inte sätta igång förrän i maj i år.

Den stora delen i renoveringen är att den gamla mattan på vuxenavdelningens stora öppna golvyta bytts ut. Bibliotekets bokhyllor har arrangerats annorlunda, nu står de i rader, för att de inte ska skymma fönstren. Böckerna har plockats om och gallrats. Personalen har fått en ny disk som är höj- och sänkbar.

Man har också tagit hänsyn till tillgängligheten för funktionshindrade vid renoveringen och en särskild hylla med lättlästa böcker och böcker för personer med nedsatt syn har anordnats. Här finns även en dator för synskadade, utrustad med förstoringsprogrammet Zoom Text.
– Efter 20 år förtjänar allmänheten att få en uppsnyggning av biblioteket. Vi brukar kalla detta för samhällets vardagsrum, här ska man kunna mötas, läsa och prata. Då får miljön inte se risig ut, säger Kjell Schröder.

Antalet besök ökar
Enligt bibliotekschefen ökar antalet besök till biblioteken i hela landet och så även i Sollentuna.
– Vi har sett en markant ökning av antalet besökare. Det är till exempel många vuxenstuderande som kommer hit. Här får de en studieplats i lugn och ro och här finns både kurslitteratur och bredvidläsningsböcker, säger Kjell Schröder.

Under invigningsdagen hade biblioteket ett digert program, som började med att kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna von Essen (c) invigningstalade och klippte bandet som var fäst över trappan upp till den nya vuxenavdelningen. Därefter erbjöds guidade turer av vuxenavdelningen på persiska, svenska och spanska.

Rök från hundra milor
Lars Järnemo och Puch Magnus Olsson från Dan Anderssonsällskapet underhöll med programmet Rök från hundra milor. De sjöng tonsatta dikter av den folkkäre poeten och berättade om hans liv och död.

Bibliotekets personal höll en visning av lättlästa böcker och talböcker och som dagens final kom författaren Ulrika Knutson, känd från teve, för att berätta om sin bok Kvinnor på gränsen till genombrott. Boken handlar om en grupp kvinnor, Fogelstadsgruppen, där bland andra Elin Wägner, Elisabet Tamm och Emilia Fogelklou ingick. Kvinnorna brukade samlas på godset Fogelstad i Julita socken. Tillsammans gav de ut en tidning kallad Tidevarvet, som kom ut med sitt första nummer 1923. Tidningen ville att kvinnor skulle kunna delta i samhällsdebatten på samma villkor som män.

Mellan 60 och 70 personer kom för att lyssna på Ulrika Knutsons uppskattade föredrag, som fick en särskild knorr eftersom en av åhörarna själv haft kontakter med Fogelstadsgruppen.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61