Nr 6, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Vänortsspel i Oppegård

Fyra lärare och 20 elever från Sollentuna reste till Oppegård. Nytt för i år var att vänortsspelen förutom friidrottstävlingar även innehöll en kulturdel som i år bjöd på musik- och dramaföreställningar.


Helenelundselever i Oppegård. Foto: Reza Mohseni.

Cirka 50 ungdomar i åldern 11–13 år från Sverige, Finland och Danmark reste till Oppegård den 6 till 9 september. Folket i den norska kommunen öppnade sina hem för dem. De medföljande vuxna fick bo på hotell.
– Vi gläds åt alla som ska komma hit. Det är första gången vänortsspelen även har kultur på programmet. Tidigare har det bara varit idrott, sa Nina Knarvik, rektor på Oppegård kulturskole och en av arrangörerna, innan evenemanget startade.

Vänortsspelen hålls vartannat år i någon av de fyra vänorterna Sollentuna, Hvidovre (Danmark), Tuusula (Finland) och Oppegård. Förra gången, 2003, hölls spelen i Sollentuna. I år var första gången som det även skedde ett kulturellt utbyte under vänortsspelen. Temat för den kulturella delen var unionsupplösningen med Sverige 1905 och att det i år är 100 år sedan Norge blev en självständig stat. Eleverna hade i förväg satt sig in i det historiska skedet samtidigt som de även i tanken hade med sig dagens aktuella konflikter i Tjetjenien och på Sri Lanka. Eleverna dramatiserade tänkta fredliga lösningar efter modellen från 1905. Med temat hoppades arrangörerna att historisk kunskap ska komma till användning i dagens internationella politiska miljö.

Väl omhändertagna
Reza Mohseni, lärare i idrott och hälsa på Helenelundsskolan, var med i Oppegård.
– Barnen blev väl omhändertagna av värdarna och hade roligt och lärde sig mycket under dessa dagar. Tyvärr var idrottstävlingarna inte så bra organiserade. Det saknades funktionärer.

Idrottsgrenarna i vänortsspelen var höjdhopp, längdhopp, 100 meter, kast med liten boll och stafett. Sollentuna och Alma Bjellerup vann guld i damernas längdhopp. Karin Sproge, Petra Näsström, Anna Boström och Alma Bjellerup vann guld i 4 x 100 meter stafett. Katarina Rydlander tog silver i höjdhopp och Jonas Jacobson, Johannes Thorman, Fredrik Leife samt Alexander Strik tog brons i herrstafetten.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61