Nr 8, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun


Eva och Ingvar Olsson kan berätta mycket om hur Sollentuna såg ut förr och hur det förändrats genom åren. De träffades här i ungdomen och har nu varit gifta i 47 år.
Foto: Ann-Christine Meyerhöffer

Arkivens dag alltid välbesökt - tack vare familjen Rudbeck

Tre- till fyrahundra personer besökte Sollentunas Arkivens Dag som i år ägde rum lördagen den 12 november i Turebergshuset.

Arkivens dag bjöd på utställningar, filmvisningar, föredrag, tävlingar och fika på plan 13 och öppet hus i kommunarkivet med två hyllkilometer (!) historiska dokument täckande sex århundraden nere i källaren. Kommunarkivarie Annika Holmberg är lika förvånad varje år att det är ett sådant stort intresse. Själv arbetar hon bland de historiska rikedomarna hela dagarna och tar dem lite för givet.

Just Sollentuna har ett ovanligt välbesökt Arkivens Dag jämfört med andra kommuner. Annika Holmberg tror att det beror på att kommunen har en väldigt fin bildsamling. Stora delar av den skänkte familjen Rudbeck en gång i tiden, för att den skulle stanna inom kommunen och inte hamna i Riksarkivet.
– Jag tror det som lockar mest idag är Inge Ingemarsson. Han är en känd och uppskattad talare. Och så är Arkivens Dag en mötesplats för många som träffar barndomsvänner och skolkamrater här. De tycks aldrig tröttna på att bläddra bland och prata om bilderna.


Annika Holmberg, kommunarkivarie.

Med handskar på i arkivet
Annika Holmbergs kollega Anna-Karin Nilsson tog emot som mest 70 personer samtidigt nere i arkivet.
– Det här är jättekul, kommenterade hon. De flesta ställer frågor om att ta fram saker som jag skriver ner för att kunna ta fram senare. Många vill se kopior, gamla klasskort och köpa böcker. En del försöker också hjälpa oss med att ta fram namn på bröllopspar och jubilarer.

Hon är alltid noggrann med att tvätta händerna varje gång hon kommer in i arkivet efter att ha druckit kaffe, varit på toaletten eller hämtat något. När hon hanterar de riktigt gamla handlingarna måste hon dessutom ha på sig handskar för att inte riskera att de blir förstörda.

Besökarnas egna historier
De flesta av besökarna har sin egen lilla historia och relation till Sollentuna. Ett par, Eva och Ingvar Olsson från Hersby skojar om att de har fossilstämpel och berättar att de kom som ungdomar på 50-talet till Sollentuna och fann varandra här. Ingvar Olsson började jobba på järnvägsstationen samma dag han kom in med tåget från Skåne och minns att han hade svårt att göra sig förstådd med sin breda dialekt. Han hyrde rum i de då nybyggda radhusen på Bagarbyvägen/Kanalvägen. Eva Olsson arbetade bland annat på Frejs blomsterhandel och Ifwers tobak och papper. De hade en kolonilott där busstorget ligger idag.

Jessica och Kent Ekmark från Helenelund var också på plats och sökte efter sina rötter. Han är uppvuxen i Sollentuna och hennes gammelmormor och gammelmorfar bodde här en gång i tiden.
– De hette Johan och Anna Gustavsson och bodde i arbetarbostäderna i Sollentunaholm. Hon var mjölkerska, vet jag. De dog innan jag föddes, men min mamma växte upp hos dem. En kusin till mamma har donerat bilder, som också finns på nätet har jag sett.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61