Nr 8, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Fullmäktiges ålderman har arbetat politiskt i 37 år

Sollentunajournalen träffar moderaten och kommunfullmäktigeledamoten Inger Flodin en kväll hemma i hennes villa strax intill Sollentuna sjukhus. Välkomnande lampor lyser upp i höstmörkret redan på vägen in från brevlådan. Huset är varmt och smakfullt inrett med en mix av gamla och nya möbler och många tavlor i harmoniska färger, de flesta målade av maken Kjell Flodin, som för tillfället är ”förpassad” till ateljén.

Inger Flodin läser gärna böcker, för tillfället Mats Svegfors ”Dag Hammarsköld, den förste moderne svensken”.


Strax ovanför deras hus ligger ett sekelskifteshus med utsikt över Sollentuna Centrum.
– Till det huset flyttade vi 1963, samma dag som Kennedy dog, berättar Inger Flodin. Vårt radhus i Blackeberg kändes för trångt med fyra barn. Och det här läget var centralt, jag skulle inte kunna tänka mig att bo någon annanstans i Sollentuna. 1979 styckade vi av tomten och byggde det här huset. Vi var på gång att sälja det gamla huset då vår äldste son med fru sa att de ville köpa det, så de bor där nu.
Trots att alla barn flyttat hemifrån för länge sedan, tycker de att de fortfarande har ett stort behov av huset, eftersom barn och barnbarn så ofta kommer på besök. Alla utom äldste sonen har flyttat från Stockholm och bor ”i Norrland, Örebro och Norrköping.”

Visste ingenting om politik
Det var 1968, några år efter att de blivit Sollentunabor, som Inger Flodin började arbeta politiskt.
– Det var på grund av sjukhuset. När vi skulle flytta hit sa man att parkområdet inte skulle bebyggas. Det tillhörde Nytorps herrgård. Så hann vi inte ens flytta in förrän de började diskutera med landstinget och så såldes hela området till landstinget. Jag hade aldrig sysslat med politik tidigare, men undrade hur sjutton man kunde göra så. Jag började en kurs i kommunalpolitik på Medborgarskolan och någon fick nys om det och frågade mig om jag ville sitta som ersättare i dåvarande hälsoskyddsnämnden. Jag tyckte det lät intressant och sedan var det kört.
Det var inte några svårigheter att välja parti. Hon har alltid röstat moderat.
– När jag började rösta var Jarl Hjalmarson partiledare och jag tyckte att han var så bra att jag blev moderat.

Många politiska uppdrag
Under sin 37-åriga politiska karriär (vilket innebär att hon är den som varit politiskt aktiv längst i kommunen och är fullmäktiges ålderman) har hon bland annat suttit i socialnämnden, fastighetsnämnden och kulturnämnden.
Idag är hon ersättare i plan- och fastighetsutskottet och kommunstyrelsen, vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, ordförande i valnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.
– Det råkade visst bli lite mycket, kommenterar hon med ett leende. Det var väl inte tänkt så från början men de frågade och jag sa ja.

Maken läste läxor med barnen
Man kan fråga sig hur hon hunnit med att arbeta heltid och engagera sig politiskt samtidigt som hon hade fyra barn att fostra.
– Jag gjorde det praktiska här hemma, men barnens pappa har suttit och läst läxor med dem, medan hans fru varit ute och fladdrat, säger hon och skrattar.
Denna dam motsvarar långtifrån sin egen ålderskategori. Elegant är ett bra ord för att beskriva henne. Hon är långsträckt, smidig och snabb, både i rörelse och i tanke. Hon är nyfiken, intresserad, intelligent och verbal, samtidigt som hon är ödmjuk och prestigelös. Hon nämner också själv att hon är och alltid varit serviceminded.

Hon tror alla åldrar behövs inom politiken och ser att hon själv representerar de äldre och kan tillföra sin erfarenhet.
– Den viktigaste frågan för mig är att de äldre får möjlighet att bo bra. Att man får hemtjänst och sedan kanske en anpassning med hiss och borttagna trösklar, för att sedan kanske flytta till ett äldreboende. Vi håller nu på att titta på olika alternativ för det. Och i våras gjorde vi en upphandling av sju hemtjänstentreprenörer, bland annat en finsktalande, så att de gamla kan välja själva vilken hemtjänst de vill ha.

En annan viktig fråga är Sollentuna Centrum.
– Det har jag länge tyckt är viktigt och nu äntligen får vi planera centrum. Jag tycker det vore väldigt, väldigt bra om de byggde något slags seniorboende i centrum, så att de äldre har nära till affärer och kommunikationer. Dessutom vill hon gärna nämna stallbacken.
– Jag vill ha lite mer kultur. Det är det här med bibliotekarien i mig. Jag önskar att vi hade råd att göra i ordning den gamla ladugården till exempel. Tänk om vi kunde ha verkstäder och hantverk där, att man till exempel kunde ta med sig sin silverklump och arbeta med den där.

Stolt över tiden i socialnämnden
Det hon är mest stolt över under sin politiska karriär är tiden i socialnämnden.
– Där satt jag i sju år som ordförande och hade mitt hjärta. Alla människor borde sitta med där någon gång, för där kände jag att jag verkligen gjorde nytta.

Och att Inger Flodin även har sitt hjärta hos familjen är det inget tvivel om. När Sollentunajournalen tackar för sig och är på väg ut följer hon med och visar och berättar om väggen med porträtt av barnbarnen, för att sedan tala om för maken att nu är det fritt fram att komma in från ateljén igen.

Om Inger Flodin

Födelseår: 1929
Familj: Gift med Kjell och har fyra barn, Mats, 50 år, Martin 48 år och tvillingarna Erik och Karin, 45 år.
Född och uppvuxen i Stockholm.
Flyttade till Sollentuna och villaområdet intill Sollentuna sjukhus 1963.
Det bästa med Sollentuna är att det är nära till kommunikationer och att det finns mycket valfrihet här.
Det sämsta med Sollentuna är blåsten utanför kommunalhuset och att det är så eländigt på Malmvägen. ”Det är sorgligt när tanken var så god för yrkesarbetande föräldrar som skulle ha restauranger att äta middag på och dagis så nära att barnen kunde gå dit i pyjamas nästan.”
Är pensionär sedan 1994, efter att ha arbetat som bibliotekarie och de senaste 25 åren på TV:s filmarkiv.
Fritiden går framför allt till familjen: ”Jag vill gärna hjälpa dem så mycket jag kan.” Andra intressen är att läsa böcker, pyssla i trädgården, lyssna på klassisk musik och vistas i sommarhuset på Öland.
Drivs av viljan att kunna göra nytta.
Brinner för entreprenörsandan och valfriheten.
Om fem år ”vet jag inte vad jag gör… det kan tänkas att jag fortfarande arbetar med politik. Kanske har jag barnbarnsbarn, men nu för tiden väntar man ju med det…”
Sagt om Inger Flodin: ”En parant dam, mycket kunnig, väldigt trevlig, ärlig och en riktig kompis inom politiken” (enligt AnnMargrethe Ericsson, partikollega, ledamot i kommunfullmäktige och ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden, som även har Inger Flodin som fadder).

Hur ska vi utveckla demokratin i framtiden?

Sollentunajournalen ber Inger Flodin berätta hur hon förhåller sig till den framtida demokratin.

Hur ska vi utveckla demokratin i Sollentuna?
– Jag tror det är viktigt att folk får information tidigt, innan vi fattar beslut. Vi har talat om att ha samråd ute i kommundelarna och jag tror att det är meningen att det ska bli så. Vi måste ta upp saker med folk så att de inte blir överraskade och så att det inte blir missförstånd. Jag tror att det var en miss till exempel att vi inte gick ut med information om Turebergsskolan innan vi la ned den.

Vad kan vi göra för att hålla valdeltagandet högt?
– Idag är vi ute med valstugor, står i centrum och diskuterar och ställer frågor. Allt det där måste vi göra, men dessutom måste vi ut i kommundelarna och ta upp den frågan som är aktuell i just det området. Man måste tänka på den man möter och ta fram argument som passar. Och så måste vi vara ute fredagar och lördagar. Om vardagarna har ingen tid att stanna till.

Hur ska vi utveckla ungdomarnas engagemang?
– Jag vill gärna vara med och jobba för det. Men det är svårt. De riktigt unga pluggar och flyttar härifrån och när de flyttar tillbaka har de skaffat barn och har inte tid. Jag tycker vi måste börja med demokrati på gymnasiet. Skolan måste ge möjligheter till politiskt engagemang. Jag tror inte så mycket på att jag påverkar hemma. Jag tycker inte föräldrar ska pådyvla, men däremot ge möjligheter. Vi gjorde det genom att hela tiden ha två morgontidningar hemma. Inga av våra barn har varit intresserade av politik. Men min äldste son sa plötsligt häromdagen att han nu har tid att engagera sig politiskt, när barnen så gott som flyttat hemifrån - jag trodde faktiskt att han skojade.

Hur kan vi använda Internet i demokratins tjänst?
– Jag är inte så kunnig på det området, men ungdomarna använder ju Internet till de mest konstiga saker, så då är det väl bra att de använder det till något vettigt också. Via partierna borde vi nå ut på Internet. När ungdomarna söker kan de hitta en ingång där.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61