Nr 8, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Moderna femkampare i Viby

Sollentunajournalen har träffat Anna och Cecilia Örneving. Två tonåringar som satsar all sin lediga tid på en sport de brinner för – modern femkamp.

Foto: Per Eklöf

– Min favoritgren är simning, säger 16-åriga Cecilia Örneving.
– Min är ridning, men jag är bäst på löpning, fyller storasyster 18-åriga Anna Örneving i.
Modern femkamp består av grenarna skjutning, fäktning, simning, ridning och löpning och har varit en OS-gren sedan 1912. På herrsidan har Sverige tagit nio individuella guldmedaljer genom åren, senast 1968 av Björn Ferm. Idag finns det bara ett trettiotal aktiva femkampare i hela landet. Två av dem bor i Viby, systrarna Örneving. De tävlade tidigare i triathlon, men för drygt fyra år sedan började de med femkamp.
– Att det är så få som sysslar med sporten tror jag beror på att den är så krävande, den tar så mycket av ens tid, säger Anna.

Foto: Per Eklöf.

Sporta hela veckan
Själv tränar hon en vanlig vecka sex dagar, men är det tävling en helg kan det innebära att hon ägnar sig åt sporten alla veckans dagar. Klubben de bägge systrarna är med heter K1 SoIF och har en lokal vid Ropstens tunnelbanestation där de träffas en gång i veckan och där kan de träna skytte. Träningen är annars utspridd beroende på att de olika tävlingsgrenarna är så pass väsensskilda. Ridning tränar de på K1 på Lidingövägen, Anna åker till Saltsjöbaden och simmar, Cecilia simmar i Upplands Väsby och fäktar gör de på Kungsholmen. Löpträna kan de göra i skogarna vid Viby och i villans bottenvåning kan de träna luftpistolsskytte från ena ändan av köket genom två öppna dörrar mot en måltavla i ett mindre rum.
– Jag tror att vi har en väldigt bra bakgrund för den här sporten, säger Cecilia som hade simning som specialitet redan innan hon började med femkamp.
Anna har gått två år på löpargymnasiet, men slutade för att hennes intresse för femkamp inte var förenligt med skolans specialisering på löpning. Bägge systrarna har följaktligen en bra fysisk grund att stå på och det är teknikgrenar som fäktning och skytte som de måste träna extra på.
– Jag minns den första tävlingen jag deltog i. Hästen jag red var alldeles vild, jag sköt bedrövligt, simmade långsamt, fäktades ännu sämre. Det enda jag var bra på var löpningen, men det var roligt ändå, berättar Anna.

SM-guld
Anna har redan deltagit i ett VM i Tjeckien, i ett EM i Portugal och på hemmaplan har hon vunnit SM för seniorer. År 2008 är det OS i Kina och då tänker hon vara med om allt går som hon önskar.
– Det roligaste av allt är ändå stämningen bland oss som utövar sporten här i Sverige. Vi är som en enda stor familj där de stora lär de små och där vi alla tar hand om varandra, säger Anna.

Femkampstävlingarna arrangeras på olika ställen i Sverige och den klubb som håller i tävlingen ordnar då en kamratmiddag. Ett trevligt sätt att kombinera tävling med social gemenskap.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61