Nr 8, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommunKjell-Åke Åsberg och Karin Olsson, Sollentuna kulturskola, gillar att spela ihop med kollegor.


Torbjörn Nilsson är orkesterns initiativtagare och dirigent.

– Ett fantastiskt trevligt initiativ, tycker klarinett- och saxofonlärare Anders Ivarsson.

Respons vill fylla ett tomrum i orkesterutbudet

Respons Sinfonietta är en nystartad orkester för musiklärare på kultur- och musikskolor i åtta olika kommuner. Orkestern har redan haft sin första offentliga konsert i Rotebro kyrka, då de framförde verk av Schubert, Dvorak och Ravel. Sollentunajournalen har besökt en av orkesterns repetitioner.

Eftersom jag är lite tidig sätter jag mig för att vänta i den tomma aulan i Vilunda gymnasium i Upplands Väsby. Här ska den nybildade orkestern Respons snart börja sin repetition, men innan dess har jag blivit lovad en pratstund med orkesterns dirigent och initiativtagare Torbjörn Nilsson. Innan han kommer hinner några orkestermedlemmar infinna sig. De hjälps åt att ställa i ordning lokalen innan var och en plockar upp sitt instrument och börjar värma upp.

30 musiker
Respons Sinfonietta består av 30 musiker och utgörs av personal från kultur- och musikskolor från åtta olika kommuner i norrort.
– De kommuner som är med i samarbetet och har flest medlemmar är Sigtuna, där jag arbetar, Sollentuna, Upplands Väsby och Danderyd. Sen har vi även enstaka personer från Solna, Stockholm västerort, Vallentuna och Österåker, förklarar Torbjörn. Länsmusiken i Stockholm bidrar också med vissa udda instrument, som tillexempel horn, fortsätter han.
Respons bildades av flera anledningar. Torbjörn menar att vi lever i en tid då fler människor än någonsin lyssnar till den klassiska musiken. Samtidigt finns det ett stort hål i orkesterutbudet mellan Stockholm och Uppsala.

Fyller tomrummet
– Det här är därför ett sätt att fylla detta tomrum, säger han. Genren behöver det.
Respons har flera syften än så. En stor anledning till att Torbjörn tog initiativet var för att skapa ett forum där musiklärarna kan träffas utanför kommungränserna.
– Tanken är att det ska leda till ett ökat samarbete mellan kommunerna. Eftersom det ännu är så pass nytt är det inget vi har kunnat se än, men det är min förhoppning, säger Torbjörn.
Det här är något som Karin Olsson, fiollärare vid Sollentuna kulturskola håller med om.
– Det är jätteroligt att träffa kollegor från andra kommuner. Det ger mycket inspiration som vi sen kan ta med oss tillbaka till barnen.
Ett tredje syfte med orkestern, och kanske även det viktigaste, är att lärarna själva ska ha möjligheten att musicera, något som inte är så vanligt.

Professionell orkester
– Meningen är att lärarna ska ha möjligheten att spela i en professionell orkester på arbetstid, säger Torbjörn.
Att repetitionerna ligger under arbetstid ser Kjell-Åke Åsberg, även han fiollärare på Sollentuna kulturskola, som en stor fördel.
– Efter en hel arbetsdag är man kanske inte alltid så inspirerad att spela i en orkester, men det här är ju ett fantastiskt trevligt initiativ av Torbjörn, säger han.
Anders Ivarsson, klarinett och saxofonlärare på Sollentuna kulturskola håller med.
– Det är så roligt att få spela för sin egen skull. Jag visste inte först om jag skulle orka, eftersom jag arbetar heltid, men jag bestämde mig för att göra det och jag är jätteglad för det. Alla är här av samma anledning och det är ett jätteroligt initiativ.
Platserna börjar bli fullsatta. Någon tar en ton och sorlet av röster och instrument samlar sig snabbt till en gemensam unison ton. Det är dags att stämma instrumenten. När det är gjort blir det tyst i lokalen och Torbjörn tar till orda och hälsar välkommen. Därefter vänder han sig till mig.
– Hon ska ta lite bilder på oss, så jag hoppas att ni alla har kammat håret och att ni inte har några finnar.
– Det finns väl Photoshop? svarar en man med fiol snabbt.
Så var repetitionen igång. Alla är glada och ivriga att få börja spela.
– Vi börjar med Schuberts symfoni i h-moll, upplyser Torbjörn.
Det börjar bläddras bland notpapper och Torbjörn slår in. Vilken klang – snacka om att jag fick positiv Respons på mina förväntningar!

Vad vill Respons Sinfonietta?
Respons Sinfonietta försöker genom sin existens tillfredställa flera tydliga behov:
  • exponera genren i regionen mellan Stockholm och Uppsala
  • utgöra ett samarbetsforum för regionens pedagoger och rektorer
  • skapa en konkret möjlighet för pedagogerna att musicera i tjänsten, vilket ger än mer "liv" åt den ordinarie undervisningen.
     

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61