Nr 8, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun


För tillfället pågår planeringen av ungdomens hus som har fått bästa tänkbara placering, strax norr om Turebergshuset. Detta är en idé hur byggnaden kan komma att se ut. Byggstart planeras till hösten 2006 och våren 2008 kan huset vara klart.

Spännande satsningar på ungdomar

Femton ungdomar och tv-programmet Roomservice från kanal 5 har under hösten byggt om ungdomsgården Blå rummet på Malmvägen. I vår får tv-publiken se hur det gick till men redan i januari sker invigningen av den nya ungdomsgården.

Kultur- och fritidskontoret och dess chef Kjell Lauri har fått bråda dagar. Sollentuna kommun storsatsar nämligen på ungdomar de närmaste åren. Det största projektet är ett ungdomens hus som ska byggas på parkeringen vid Turebergshuset i Sollentuna centrum. Ett annat projekt är ungdomsgården Blå rummet på Malmvägen 14 som efter höstens uppmärksammade ombyggnad ska invigas i januari. Ytterligare ett projekt är upprustningen av ungdomsgården Galaxen i Edsberg som ska fungera som ett ungdomens hus i väntan på att det nya ungdomshuset blir klart 2008.
– Det är en mycket spännande tid för oss som arbetar på kultur och fritid. Efter många år av stiltje satsar Sollentuna kommun stort på ungdomar, säger Kjell Lauri.

Blå rummet klart
Förra året påbörjades planeringen av ungdomslokaler i Servicehuset på Malmvägen. I projektarbetet deltog bland annat ungdomar, boende i området samt personal från kultur- och fritidskontoret och från bostadsbolaget Sollentunahem. Några engagerade ungdomar från Malmvägen kontaktade Sollentunahems styrelse för att höra om bolaget var intresserade av ett teveprojekt. Produktionsbolaget Jarowskij hade länge letat efter ett bra projekt för att göra en ny omgång av programserien Roomservice, som sänds i Kanal 5.

Resultatet blev att 15 arbetslösa ungdomar under hösten var med och byggde om ungdomsgården med hjälp av programledarna och hantverkarna Mattias Särnholm och Johnnie Krigström. Nu när jobbet är klart har de flesta av ungdomarna som deltog fått praktikplatser på olika byggföretag.

I januari ska Blå rummet invigas. Fritidsverksamheten kommer att bedrivas av Sollentuna kommuns kultur- och fritidsnämnd, som även ansvarar för fritidsverksamheten Röda rummet för yngre ungdomar. I Blå rummet kommer det att finnas kafé, datorer, biljardbord, gym för friskvård med dusch- och omklädningsutrymmen, dj-anläggning med utbildningsmöjligheter, scen med mera. Tanken är att ungdomar som deltar i arbetsmarknadsprojektet på Malmvägen ska jobba med verksamheten.
– Vi kommer att samarbeta med många föreningar. Företagarföreningen, Fryshuset och Lugna gatan, Farsor och morsor på stan, Röda korset, Rotary och olika kultur- och idrottsföreningar kommer att på olika sätt medverka i verksamheten. Även biblioteket och brottsförebyggande rådet ska delta och vi försöker också att få med arbetsförmedlingen på ett hörn, säger Kjell Lauri.


Kjell Lauri är chef för Kultur- och fritidskontoret och ser positivt på att kommunen satsar stort på ungdomar. Foto: Eva Nilsson.

Ungdomens hus planläggs
Just nu pågår en intensiv planering av ett ungdomens hus som ska byggas strax norr om Turebergshuset där det idag ligger en parkeringsplats. Det kan inträffa saker på vägen som förändrar planeringen men om allt går som det är tänkt blir det utställning av planerna i mars-april 2006. Byggstart planeras till hösten 2006 och våren 2008 ska huset vara klart.
Hösten 2004 arrangerade integrations- och demokratinämnden ett demokratiseminarium för ungdomar och politiker. Då framkom önskemål om ett ungdomens hus med ett intressant innehåll. Nu håller dessa idéer på att förverkligas.
– Det här är ungdomarnas förslag. Ungdomens hus har fått den bästa tänkbara platsen. Det är en central och neutral plats med utmärkta kommunikationer och olika former av service i nära anslutning, säger Kjell Lauri.

Han beskriver entusiastiskt innehållet i huset.
– Vi planerar att ha lokaler för kultur och idrott, replokaler, studio, minibibliotek, minibio, teater- och evenemangslokal med mera. Vi planerar också att ha två idrottshallar med läktare.

Enligt kommunalrådet Lennart Gabrielsson finns det ett inriktningsbeslut om att kostnaderna för bygget inte får överskrida 75 miljoner kronor.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61