Nr 8, 2005, årgång 40 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun


Gun Danielsson, Sonia Lunnergård, Johan Karlsson och Margaretha Gerdin sätter kuvert på parkerade bilar i Rotebro centrum. Foto: Peter Holstad.

Töm bilen själv

"Vad har du i bilen? Är det något tjuven kan stjäla? Tag bort det då, för det är bättre att tömma bilen själv!"

Den uppmaningen riktade projektet Tryggt och snyggt i Rotebro till alla som parkerat på pendelparkeringen i Rotebro en förmiddag i oktober. Aktionen syftade till att minska antalet inbrott i parkerade bilar, ett brott som tyvärr är ganska vanligt.

Tillsammans gick de dagvandrande pensionärerna, poliser, Sollentunas brottsförebyggare Anna-Karin Sundén samt Sonia Lunnergård (kd), ordförande i Brottsförebyggande Rådet i Sollentuna, runt bland de parkerade bilarna på infartsparkeringen i Rotebro. De kikade in i varje bil och de antecknade om de kunde se något stöldbegärligt i bilen. Stöldbegärliga föremål kan till exempel vara uttagbara bilstereor, mobiltelefoner eller annat. Tjuvens intresse kan också väckas genom att man har något föremål i bilen som man täcker över med en filt.
– Det är otroligt vad mycket saker folk har i bilarna och vad ostädat det kan vara, sade dagvandrande pensionären Margareta Gerdin.


Med benäget bistånd från ordningsmakten ökar dagvandrarna känslan av trygghet i Rotebro. Foto: Peter Holstad.


Brev på vindrutorna
Efter titten satte gruppen ett brev på vindrutan, så att bilägaren skulle få veta om gruppen sett till något stöldbegärligt i bilen. Den bilägare som inte hade något värdefullt liggande framme i sin bil gratulerades. I bilarna såg gruppen bland annat uttagbara bilstereoapparater, kupévärmare, laddare till mobiltelefonen och ryggsäckar.
– Ett sånt här projekt har också genomförts i Danderyd. Då sänkte man brottsligheten med 70 procent under lång tid, så ett personligt brev hjälper, berättade Johan Karlsson från polisen, som också lovade att aktionen ska upprepas efter en tid så att man kan se om antalet stöldbegärliga prylar i bilarna blivit färre.

I Danderyd var det polisen som vandrade ensamma på parkeringen. I Rotebro deltar givetvis också kommundelens dagvandrande pensionärer. De är totalt 17 stycken och de vandrar regelbundet runt i kommundelen i sina röda jackor. Meningen är inte att pensionärerna ska ingripa om de ser att någon begår ett brott, men de ska finnas ute på stan för att störa eventuella brottslingars planer.
– Vi brukar till exempel gå på infartsparkeringen och vi brukar titta efter krossade rutor. Det är många som är glada att vi går runt här i Rotebro och ser efter det lite grann, säger dagvandrande pensionären Margareta Gerdin.

Pensionärerna har också adopterat varsin busshållplats. De kollar att hållplatsen ser ren och snygg ut, och att det inte finns några trasiga fönsterrutor. I så fall anmäls detta genast.
– Folk vill verkligen engagera sig för en tryggare miljö, det är något som vi bevisat här i Rotebro, säger Anna-Karin Sundén, Sollentunas brottsförebyggare.
 

Foto: Peter Holstad Tryggt och snyggt går vidare till Norrviken/Viby
Den brottsförebyggande verksamheten Tryggt och snyggt i Rotebro kommer snart att gå vidare och utöka verksamheten till Norrviken/Vibyområdet. Kommunens brottsförebyggare förbereder nu en kartläggning av tryggheten och brottsligheten samt vilka förbättringsområden som finns.
– Vi räknar med att börja kartläggningen i början av nästa år. Vi letar också efter nyckelpersoner i området, frivilliga, som kan hjälpa till i arbetet med att öka tryggheten och förebygga brott, säger Sollentuna kommuns brottsförebyggare Anna-Karin Sundén.

Kartläggningen kommer att presenteras för medborgarna i Norrviken/Viby någon gång under våren.
– Då ska vi mobilisera alla goda krafter för att tillsammans göra en bra kommundel ännu bättre.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61