Nr 1, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Folknöje på hal is

Att åka långfärdsskridskor på Norrvikens is är populärare än nånsin. Så fort vädret tillåter är sollentunaborna ute och skrinnar och en solig dag kan det bli trångt på den plogade banan.


Slutet av januari bjöd på perfekta förhållanden för en skridskotur på Norrviken.

Just den här helgen, den sista i januari, har annars varit en sorgens dag för långfärdsskridskoåkningen. Två personer som följt med på tur med Stockholms skridskoseglarklubb drunknade i Mälaren på lördagen. En man jag talar med på Norrvikens is berättar att han egentligen aldrig åker här men med tanke på olyckan dagen innan föredrar han de säkra plogade banorna på Norrviken före isen i Mälaren.

Jessika Gillberg är en ung tjej i trettioårsåldern som står och solar sig strax bredvid ett korvstånd inte så långt från den vik vid Norrvikens idrottsplats där banan börjar.
– Jag har åkt en mil, men min kille åker hela varvet på 14 kilometer så jag står här och väntar på honom, säger Jessika Gillberg.

Det går att åka olika långa sträckor (14, 10, 7,5 och 3,5 kilometer) det finns plogade tvärvägar och skyltar som talar om hur långt man åkt. På Norrvikens idrottsplats är det denna helg plogat så att så många bilar som möjligt ska få plats. Den här söndagen är det är knökfullt redan före klockan tolv.

Korv säljs det både här och var och en bit ut på isen står Sune Mattbäck med sin korvlåda. Han säljer både tjocka och smala grillade korvar och kalla drycker.
– En sån här dag är det bara glada människor som kommer hit och njuter av det fina vädret. En del stoppar en korv i magen och så kan de åka ett varv till, säger Sune Mattbäck.

Många av de som åker bor precis intill Norrviken. Lars Olsén bor på en udde alldeles vid vattnet och har åkt skridskor på Norrvikens is sedan 1976.
– 14 kilometer har jag tänkt köra idag, hälften har jag klarat av, säger Lars Olsén.

Lars Olsén berättar att det förr var ganska få som åkte den plogade banan men att det numer har blivit ett folknöje.
– Folk sitter längs hela stranden och äter matsäck, det har verkligen blivit populärt att komma hit, säger Lars Olsén.

För den som inte har egna skridskor går det att hyra av Sollentuna skridskosällskap för 60 kronor per timme. Den som har egna men vill ha dem slipade kan göra det i ett rött litet hus där det även säljs blåbärssoppa.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61