Nr 1, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

En dag med kommundirektören

Sollentunajournalen kommer att presentera några av kommunens medarbetare i kommande nummer. Vi startar med Ulf Bergh, Sollentunas kommundirektör. Vad gör egentligen en kommundirektör?

Ulf Bergh började som kommundirektör i Sollentuna den 1 maj 2002. I kommunens personaltidning Sollentunasvepet beskrev han sig då som en coach i ett lag och som disciplinerad när det gäller budget och ekonomi. Det var snart fyra år sedan och många arbetsdagar har gått sedan dess. Vi fick vara med under en av dagarna.


Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl och Ulf Bergh (till höger).

Onsdagen den 18 januari 2006

6.15 Ulf Bergh kliver upp, sträcker på sig och är redo för en ny dag. Han sätter på sig svarta byxor och en ljusblå, nästintill vit skjorta med en svart väst och en beigeskimrande sidenslips. Allt är måttpassat och välstruket. Han är mån om sin klädsel och har gärna traditionell kostym och slips, samtidigt som han utstrålar ungdomlighet med sitt något längre hår som lockar sig i nacken.

Han går ner i köket och kokar kaffe, som han tar upp till frun Birgitta, som gärna ligger kvar och drar sig. Han själv dricker inte så mycket kaffe utan tar en tallrik filmjölk medan han bläddrar igenom en av morgontidningarna.

6.50 Sätter på sig en grå kavaj, en rock, välputsade svarta skor och går till bussen.
– Att åka kommunalt är ett gissel, muttrar han, men har ändå gått över till det sedan trängselskatten infördes.

Han försöker utnyttja tiden med att läsa den andra dagstidningen. Det blir lite splittrat. Han måste byta flera gånger under resan som tar mellan en och en och en halv timme innan han slutligen ”landar” med pendeltåget vid Sollentuna station.

8.00 Hiss upp i Turebergshuset, till våning 11. Han hälsar och småpratar med dem han möter på vägen in på sitt kontor.

Han sitter tillsammans med den övriga kommunledningen, ungefär 50 personer. För att utnyttja ytan så effektivt som möjligt har en ombyggnation av kommunledningskontoret just avslutats. Resultatet blev fem öppna kontorslandskap med öppet lunchrum/cafeteria och kök i mitten.

Själv sitter han i ett eget rum, vägg i vägg med sin sekreterare Pernilla Miljeteig. På andra sidan om henne sitter kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl.

Ulfs rum är relativt litet med ett höj- och sänkbart, välstädat skrivbord, en liten sittgrupp och några tavlor, de flesta med anknytning till Sollentuna. En stor karta över kommunen och utsikten bort mot Norrviken påminner om vilken stor – och vacker - kommun Sollentuna är.

Börjar med dagens agenda
8.10 Slår på datorn och läser mailen för att se om det är något han måste ta itu med redan under dagen. Skriver en agenda utifrån det och de aktiviteter han har inplanerade sedan tidigare. Idag är han på kontoret större delen av dagen och har mest interna möten. Annars brukar det vara fler möten med personer utifrån.
– Jag försöker ha mötena här för att vara tillgänglig så mycket som möjligt. Till hösten ska jag ut lite mer, bland annat på en turné bland våra verksamheter. Det gjorde jag när jag började min tjänst här, ett jättejobb, men väldigt givande och uppskattat.

9.00 Förmöte med kommunjuristen och kansli- och arkivenhetens chef Ingegärd Bornelind inför ett större möte beträffande hur plan- och fastighetsenheten ska omorganiseras.
– Hon är bra på att formulera förslag och kan dessutom de juridiska bitarna, kommenterar han.

Han vill gärna diskutera olika personers placeringar med flera och få olika personers synpunkter. Till det stora mötet vill han ha en enkel organisationsskiss, som kan användas som diskussionsunderlag.

9.28 Gunilla Zetterlund från personalenheten sticker in huvudet för att be om ett spontant möte. Ulf ber henne komma tillbaka klockan tio i tio.

9.50 Gunilla Zetterlund har en fråga kring gruppindelningen inför en kompetensutvecklingsanalys, som Sollentuna kommun fått Mål 3-pengar för via EU.
Ulf lyssnar uppmärksamt på vad Gunilla Zetterlund har att säga. Han är mjuk, inkännande och visar engagemang i alla typer av frågor.
– Jag försöker att aldrig antyda vad som är mer eller mindre viktigt. Jag respekterar var och ens bedömning. Det är upp till den som kommer till mig att bedöma om frågan är tillräckligt viktig.

Vill ha effektiva möten
10.00 Möte i ett intilliggande litet konferensrum med den externe managementkonsulten Howard Ross, kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl och chefsekonom Tony Malmborg kring möjligheterna att utveckla kommunens servicedel. Ulf avbryter ett par gånger när han tycker att diskussionerna glider från ämnet. Han eftersträvar effektiva möten utan sidospår.

När mötet är över drar Howard Ross med sig Ulf ut i korridoren för en kort avstämning på tu man hand.

11.32 Dags för lunch. Det är lång kö i restaurangen på plan 12 i Turebergshuset och Ulf passar på att fråga och stämma av saker med dem som finns omkring. Beställer wokad tandorikyckling med ris, vatten och en kopp kaffe. Han brukar oftast sitta med folket från kommunledningen.

12.14 Tillbaka på kontoret för ny genomgång av mail och post. Bläddrar igenom Expressen och Aftonbladet.

12.48 Anna-Karin Sundén från Brottsförebyggande rådet kommer förbi och berättar bland annat att hon och en kollega varit ute och ”fältat” i helgen, det vill säga kollat var ungdomarna håller hus och om det är några bråk och stökigheter.

Ulf har en beundransvärd förmåga att snabbt skifta från ett ämne till ett annat och menar själv att det är just det som är tjusningen med hans arbete. Han tycker att det är spännande att vara delaktig i så mycket.

13.00 Möte med chefscontroller Håkan Wikman och informationschef Madeleine Widerström, som briefar om en rapport kring NESST-projektet inför ett möte på fredag. NESST är ett samarbete mellan fem kommuner vars syfte är att utbyta information och lära sig av varandra.

Kommundirektörsföreningen
13.39 Mötet avslutas. Ulf ringer ett samtal för Kommundirektörsföreningen, för att ordna med bokning av hotellrum för deltagarna i samband med en konferens.

14.02 Möte med Kjell Lauri, chef för kultur- och fritidskontoret, för att få information om planerna kring Ungdomens Hus. Ulf kommenterar att han har kvalificerad personal. Han vet att saker blir gjorda.

14.47 Dricker en kopp te med kollegerna och småpratar lite.

15.02 Kollar och besvarar mail och inkommande post.

16.30 Träff på Kommunförbundet Stockholms län för planering av en vårresa till Madrid och fastställande av programmet för våren med Stockholms övriga kommundirektörer och stadsdirektörer.

Jobbar ofta kvällar
Ofta är det kvällsmöten. Han går normalt inte hem före klockan 18.30. Väl hemma springer han gärna en sväng om han hinner, äter och umgås en stund med sin fru Birgitta. Det blir inte så mycket tid till det, någon timme om kvällen bara.
– Men jag jobbar mindre men effektivare än förr, då var det bara jobb under veckorna, kommenterar han.

22.30 Kollar sina mail igen, för att se att det inte är något akut inför morgondagen.

23.30 Sängdags!

Om Ulf Bergh
Född: 1947

Familj: Frun Birgitta och tre vuxna och utflugna barn; Andreas, Linnea och Carl-Petter, samt tre barnbarn: Enigma, 7 år, Ulf Elliot, 2 år och Texas 1 år.

Bor i Älta, Nacka ”"Nära Hellasgården. Det är bara att spänna på skidorna och åka!"

Tycker om att segla, läsa och resa, gärna med ryggsäck utan att boka något innan. Familjen luffade mellan de grekiska öarna i somras och var till Thailand i påskas. Till våren har han flera veckoslutsresor inplanerade, bland annat en till Rom med frun Birgitta och en till Barcelona för att titta på fotboll med äldsta brodern – "Det är en 60-årspresent till honom".

Har tidigare varit stadsdelsdirektör på Norrmalm och i Älvsjö, utvecklingschef i Flens kommun, utvecklingschef i Nacka kommun samt rektor och lärare i Nacka kommun – nämnt i omvänd kronologisk ordning. "Jag har haft tur och alltid trivts med mina arbetsplatser. Det låter kanske skrytigt, men jag har blivit headhuntad till alla jobb utom ett."

Uppdrag utöver kommundirektörstjänsten är vice ordförande i Kommundirektörsföreningen i Sverige samt aktiviteter i planeringsgruppen inom Kommunförbundet Stockholms län och i Sveriges kommuner och landsting.

Sekreteraren Pernilla Miljeteig om Ulf Bergh:
– Alla tycker att det är lättsamt med Ulf. Det är aldrig några problem. Han bryr sig inte om att peta i småsaker. Han gör rätt saker. Han har alltid dörren öppen om han inte sitter i möte. Ingen fråga är för dum för att ställa - stort som smått. Det är högt till tak kan man säga. Och så är han mån om att visa upp sig ute i verksamheten.
– Han arbetar mycket men försöker ta ledigt, och uppmuntrar oss som personal att ta ledigt när det är lugnare perioder också.
– Att vara sekreterare till kommundirektören är en liten del i mitt arbete. Jag bokar hans kalender, ordnar konferenser, fakturor, presenter till födelsedagar här på kommunen och svarar i telefonen.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61