Nr 2, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Allt fler unga väljer bowling

Fyra bowlingklubbar är aktiva i Sollentuna. Turebergs IF satsar på ungdomsverksamhet. Med gott resultat.

Fyra bowlingklubbar är aktiva i Sollentuna. Turebergs IF satsar på ungdomsverksamhet. Med gott resultat.
 

Det är torsdagseftermiddag och Turebergs IF:s ungdomar tränar i bowlinghallen i undervåningen på Sollentuna Sim- och sporthall. Det är inte bara ett stort antal killar, utan många flickor har också kommit hit för att träna. Det är en medveten strategi från klubbens sida att försöka locka fler tjejer till bowlingsporten.
Bengt Aller är ansvarig för ungdomsverksamheten och sitter vid ett bord och prickar av de som kommer. Var och en betalar 20 kronor för ett träningspass.
– Det är billigt jämfört med vad det egentligen kostar att bowla en timme, säger Bengt Aller.

Ungdomar subventioneras
Både klubben och de som driver bowlinghallen subventionerar ungdomsträningen. För nybörjare är det träning mellan 16 och 17 och för juniorer från 17 till 18 på torsdagar och dessutom träning på söndagar.
– De yngsta nybörjarna är åtta år gamla. De får lära sig lite grunder och om de efter en tre, fyra träningar vill fortsätta, får de gå med i klubben, säger Bengt Aller.
Vad är det en bowlare tränar?
– Ansats, pendelrörelse med den arm som håller i klotet, att släppa klotet rätt, att vara rätt placerad i förhållande till käglorna, timing och hur klotet skruvas är några av de moment som måste präntas in, berättar Bengt.
– Det tar en jäkla massa år innan man blir en bra bowlare. Den saken är klar, säger Bengt Aller.

Mängder av duktiga bowlare
Sverige har genom tiderna lyckats fostra mängder av duktiga bowlare. Enligt Isa Kilsbo på Svenska Bowlingförbundets kansli är Sverige världens mest framgångsrika bowlingnation näst efter USA.
– Internationellt sett går det för närvarande mycket bra för de svenska herrarna, men inte fullt lika bra för damerna, säger Isa Kilsbo om dagsläget.

Tvåhandsfattning vanligare
Något som är mindre känt utanför bowlingkretsar är att flera av världens bästa spelare numer kastar bowlingklotet med två händer. Finländaren Osku Palermaa började med den tekniken för mer än tio år sedan och han har fått många efterföljare.
I Tureberg finns det också spelare som har gått över till tvåhandstekniken. Nittonårige Andreas Holm är en av dessa och han har fått idén att tillägna sig tekniken via TV, från måndagarnas Viasatsända bowlingtävlingar.
– Jag tycker att det blir mer skruv så här och det är fler och fler som börjar bowla med tvåhandsfattning, säger Andreas Holm.
Det ser verkligen lite märkligt ut när Andreas hivar iväg klotet med bägge händerna, men det verkar som tekniken funkar bra för honom.
– Jag vann senaste DM i Stockholm med riktigt fina siffror så jag är rätt nöjd med spelstilen, säger Andreas Holm.
DM-tävlingen dominerades rejält av Turebergs juniorspelare. På herrsidan kom de 1, 2, 5 och 8 och på damsidan 3, 5, 6 och 7. Ungdomssatsningen ser ut att löna sig för klubben och flera unga spelare är på väg in i A-laget. Andreas Holm spelar redan där.
– Bowling håller på att bli inne igen. Det är inte en gubbsport längre, säger Per Olov Orestav, sekreterare i klubben.
På vägen ut ur bowlinghallen läser jag om kommande tävlingar på anslagstavlan i bowlinghallen: Djungelskotten, Birstamaran, Klockslaget i Sundbyberg, Diamantfighten och Bollnäsmixen. Namnen på tävlingarna påminner mig om hur främmande tävlingsbowlingsvärlden ändå är för en barnkalasspelare som jag själv.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61