Nr 2, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

En dag med mattanten

Kerstin Zackrisson Samsson är kostekonom och sedan våren 2000 chef för Måltidsservice, som lagar och distribuerar mat till de flesta av kommunens skolor och förskolor. Sollentunajournalen får följa henne en dag på arbetet. Hon är ständigt på språng mellan de olika köken, men samtidigt väldigt lugn och inkännande och har stor förmåga att lyssna. Det visar sig att hon också är noga med mathygienen och lever med övertygelsen att näringsrik och hälsosam mat är vad barnen ska ha.


Kerstin Zackrisson Samsson, chef för Måltidsservice i Sollentuna, tycker att det är viktigt att känna alla sina anställda. I Häggviksskolans kök äter hon fiberpannkaka med personalen.

04.30 Kerstin Zackrisson Samsson kliver ur sängen. Morgonen börjar tidigt. Hon och hennes kolleger runt om i köken brukar vara på plats mellan klockan sex och sju. Hon klär sig i svarta byxor och vit polotröja i silke. Hon äter frukost bestående av Branflakes med banan, nötter och lättmjölk och dricker ett stort glas kaffe medan hon läser morgontidningen. Sedan åker hon buss till Turebergshuset.
6.45 Tar hissen till våning sju där hon har sitt arbetsrum, sin ”lilla holk”. Här sitter hon inte så mycket. Mest är hon ute på de olika verksamheterna.Hon läser sina inkomna mejl och tar fram siffror till två av de möten hon ska ha idag.
8.30 Beviljar ledighet till en av sina anställda som just blivit pappa och blir sedan hämtad med bil av Anne Petersson, chef för Häggviks produktionskök, för ett möte på Skälbyskolan. Kerstin själv har inte körkort.
9.00 Rektorn för Skälbyskolan, Mia Greuz Åkerman, tar emot och bjuder på kaffe med mariekex och ost. Det pratas om STOPP, Karolinska Universitetssjukhusets projekt med syfte att undvika barnfetma och dess följdsjukdomar. Skälbyskolan och Gröndalsskolan i Sollentuna är två av fem testskolor. Barnen här har under fyra års tid successivt börjat röra på sig mer samtidigt som de blivit introducerade för mat och mellanmål med mindre socker och fett och större variation av grönsaker, baljväxter och frukt. Någon semla blev det till exempel inte på fettisdagen.
– Vi överlämnar sådant mys till föräldrarna, berättar Mia Greutz Åkerman.

Nyttigare kost för barnen
Hon är mycket engagerad i projektet, som redan givit resultat. Barnen har vant sig vid en nyttigare och mer varierad kost. Samtidigt har den skenande viktuppgången planat ut på testskolorna, medan den fortsätter att öka på kontrollskolorna där man serverar samma mat som tidigare och inte gör några extra motionsinsatser.
STOPP-projektet har färgat av sig på hela Måltidsservice. Kerstin Zackrisson Samsson återkommer flera gånger under dagen till vikten av god och hälsosam mat. Hon är mycket intresserad av kostens sammansättning och näringslära och har stor kunskap inom området.
Mötet var egentligen bokat för att gå igenom den senaste fakturan, men av erfarenhet vet Kerstin att det alltid dyker upp andra saker också. Hon tycker det är viktigt att ta sig den tid det tar att åka ut och besöka skolor och förskolor. Skälbyskolan besöker hon för första gången, så det blir lite rundvisning också. Skolan är från 50-talet och har bevarat mycket av sin ursprungliga arkitektur och charm. Rektorn passar samtidigt på att beställa fler sorters sallad, mer bönor och mer mjukt bröd, skolans tandlösa sexåringar har svårt med det hårda brödet. Hon vill också gärna ha soppa till dagens pannkakor, vilket Anne Petersson ordnar direkt genom ett samtal till köket på Helenelundsskolan.
10.47 Bilskjuts till Utbildning Silverdal. Lite krångel för att hitta in till kontoret, som ligger i samma byggnad som den tidigare Restaurang Silverdal, via en promenad i snömassorna över den intilliggande förskolans gård.

Många möten
10.08 Mötet med rektorn Nuno Lopes kan börja. Han vill diskutera matleveranser till de 35 förskolebarn som kommer att börja här i vår. Till hösten kan det också bli leveranser till de skol–elever som ska gå i skolan i samma hus. Han funderar på att på sikt kanske ha egen matlagning i huset och undrar om Måltidsservice är intresserade av att arbeta på entreprenad. Han är mån om att förmedla sina tankar och visioner med utbildningscentret och Kerstin Zackrisson Samsson tar sig tid att lyssna. Bland annat menar han att föräldraenkäter runtom i landet visar att skolmaten är det som är viktigast för att föräldrar ska vara nöjda med sina barns skola. Därför vill han satsa på god och hälsosam mat med hög kvalitet, som också ser aptitretande ut.
– Det är så roligt att höra dig, säger Kerstin leende till honom. Du har samma inställning som jag.
12.48 Utsvulten väntan på bussen till Turebergshuset, där Anne Petersson hämtar upp igen. Hon har också hämtat upp Kerstins dokumentmapp, som glömts kvar på Skälbyskolan.
– Vi brukar hjälpa varandra inom Måltidsservice, kommenterar Kerstin och ler. Det är viktigt tycker jag. Jag jobbar med många bra människor, men så har jag också tagit med dem från tidigare ställen där jag arbetat.
13.32 Fiberpannkakslunch på Häggviksskolan tillsammans med personalen, en styrka på åtta till tio personer. Kerstin pratar och skojar med alla. Hon tycker det är viktigt att lära känna alla sina anställda.
13.53 Biltur med Anne Petersson till Stallets skola och förskola i Rotebro.

Kaffe och pepparkakor
14.00 Möte och kaffe med pepparkakor med Stallets rektor, Anna-Karin Engman, som liksom Skälbyskolans rektor har frågor kring den senaste fakturan och kring vad som ingår i avtalet. Hon är lite missnöjd med några punkter och efter att ha gått igenom dem görs en plan över hur samarbetet kan ändras för att passa Stallets önskemål bättre.
15.34 Biltur tillbaka till kontoret i Turebergshuset. Förberedelser inför morgondagens löneförhandlingar.
16.57 Läser och svarar på mejl.
– Jag har lovat att svara på mina mejl inom 72 timmar, berättar Kerstin.
Ibland får hon många mejl, eftersom hon både på skolorna och via kommunens webbplats bjuder in till att lämna synpunkter om skolmaten. Man kan lämna önskemål om skolmat, ge förslag på förbättringar, lämna klagomål, berätta vad som är bra och vad som kan bli bättre.
17.30 Lämnar kontoret och tar bussen hem.

Vad är Måltidsservice?
Måltidsservice består av tre storkök på Helenelundsskolan, Häggviksskolan och Edsbergsskolan där maten lagas, samt av 21 kök på skolor och förskolor i kommunen dit maten körs ut. En del mottagningskök gör salladsbuffé, ris, pasta, potatis och mellanmål själva, andra serveringskök får allt klart att servera.
Helenelundsköket tillagar 3 700 portioner per dag, Häggvik 2 700 och Edsberg 600. Tillsammans lagar de 1 295 000 portioner per år.


Om Kerstin Zackrisson Samsson
Född: 1948
Familj: Maken Tommy, som hon gifte sig med för två år sedan. ”Tredje gången gillt! De säger ju att man måste pröva sig fram, eller hur?!” Tre utflugna barn: Kathrine, 40 år och lärare, Malin, 35 år och dietkock samt adoptivsonen Roger, 38 år och egen företagare i Norge. Sex barnbarn: ”Cassandra och småkillarna”.
Bor i en liten bostadsrättsförening som hon och hennes man bildade tillsammans med ett par andra grannar i Danderyd.
Tycker om att åka husbil i Europa, att vara med katten Lurvas, ”vår bebis”, laga mat, vara med nära och kära, gå på teater, lyssna på musik och titta på tecknade filmer och läsa, gärna facklitteratur.
Har tidigare arbetat som kökschef på S:t Eriks gymnasium, egen företagare tillsammans med en kollega, kostchef på Danderyds sjukhus samt kostkonsulent i Haninge kommun. Innan dess ”arbetade jag i storkök som diskare, kock, serveringsbiträde, jag tror jag har gjort allt av sysslor inom denna bransch.”.

Gunilla Samfors, kökschef Helenelund, om Kerstin Zackrisson Samsson:
– Hon är en väldigt glad, rak och bestämd människa. Det är roligt att jobba med henne. Vi tänker ganska lika, har ungefär samma tankegångar för verksamheten. Hon är lätt att umgås med både i arbetet och privat. Det är inget konstlat – bara naturligt och jordnära. Vi arbetade tillsammans redan i köket på Danderyds sjukhus, hon rekryterade mig hit.
 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61