Nr 2, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Iprenmannen jobbar i Silverdal

Pfizers nya kontor i Silverdal är invigt och nu vill företaget etablera sig i sin nya kommun.
– Vi vill bli mer synliga i samhället och kända för vad vi står för, säger Kjell Legernaes, ansvarig för företagets samhällskontakter.


Entrén till Pfizers nya huvudkontor.
 

Kjell Legernaes och Ingrid Jansson trivs med sin nya arbetsplats i Silverdal. 

 


Kuddrummet Tankebubblan.
 

Ingrid Hasselberg svarar på frågor från allmänheten och sjukvårdspersonal.
 

Första spadtaget till det nya kontoret togs 2004 och i januari i år invigdes det. Innan dess hade Pfizer sina lokaler i Täby, där det med tiden blev alldeles för trångt.
Sollentuna var ett bra alternativ och just miljön och tanken med Silverdal, att det ska vara ett område inriktat på forskning och vetenskap lockade.
Innan bygget började fick personalen vara med och säga sitt om hur huset skulle se ut. Lokalerna är luftiga, dekorerade i grönt och orange. På nedre våningen finns en kaffeautomat och hit får de anställda ta sig för att få en kaffeslurk.
– Det är ett bra sätt att träffa folk från andra avdelningar och få höra vad som är på gång, säger Kjell Legernaes.

Rum efter kroppsdelar
Från mitten av bottenvåningen och upp i det fyra våningar höga huset sträcker sig en bred och slingrande trätrappa. På våningsplanen varierar man mellan kontorslandskap och enskilda rum med glasvägg. I huset finns flera smårum för spontana möten och reflektion. På nedersta våningen finns moderna konferensutrymmen för olika behov. De mindre rummen är namngivna efter kroppsdelar, från Storhjärnan till Foten. Här finns också en motionssal och gym.

Ingen tillverkning i Silverdal
I Silverdal ligger Pfizers svenska marknadsbolag och här jobbar cirka 400 personer. De svarar för all information kring företagets läkemedel och behandlingsområden, vilket omfattar många olika typer av insatser och arbetsuppgifter. Det kan handla om att påverka lagstiftare eller andra beslutsfattare, göra logistiken för transporten av läkemedel som tillverkas i andra länder, att planera för Iprenmannens nästa film, sprida kunskap om olika sjukdomstillstånd, säkerställa att varje läkemedel är säkert och har rätt dokumentation eller att göra vissa kliniska undersökningar. För att bara ta några exempel.
I huset finns också den medicinska informationsservicen, dit både allmänhet, vårdpersonal och läkare kan höra av sig för att ställa frågor om allt som har med Pfizers läkemedel att göra.
Det tio personer stora teamet får ungefär 100 samtal om dagen, vilket blir mellan 20 000 och 25 000 om året. Frågorna kan vara allt från mycket enkla till mycket svåra och komplicerade.
– Vi är till för att bli nerringda och det går snabbt att komma fram. Men den som vill kan också söka information på vår hemsida, säger Håkan Emilsson, medicinsk informationschef.

Positiv kraft i samhället
Pfizers ideologi går ut på att företaget vill verka för att människor ska kunna leva ett längre, friskare och bättre liv och vill uppfattas som en positiv kraft i samhället. Efter flytten till Sollentuna har man planer på att utveckla de här tankarna även i närområdet. Granne med Pfizer ligger Utbildning Silverdal, den nya skola som kommer att öppna till höstterminen. Pfizer sitter med i en referensgrupp för skolan och planerar för visst samarbete i framtiden, till exempel kan företaget tänka sig att få besök av eleverna eller att hålla föreläsningar i skolan. En annan, mer tillfällig chans att synas i Sollentuna, är till exempel att delta i och kring Rösjöloppet, där företaget hoppas att många anställda ska vilja vara med och springa. Pfizer stöder också Tre planer, projektet för konstgräs på Helenelunds IP.
– Vi vill nå ut till invånarna och har fått många förfrågningar. I maj ska vi till exempel ha ett frukostmöte med företagarföreningen. Det ska bli jättespännande, säger Kjell Legernaes.

Pfizerfakta
Läkemedelsföretaget, som är ett av världens 10 största företag, grundades i mitten av 1840-talet i USA och kom till Sverige 1954. 2003 gick företaget samman med svenska Pharmacia. Företaget omsätter 52 miljarder dollar om året. En fjärdedel av omsättningen återinvesteras i forskning. 115 000 anställda arbetar i 180 olika länder. I Sverige finns 2700 medarbetare. Pfizer finns på flera ställen i Sverige. I Helsingborg ligger företagets globala centrum för forskning om rökavvänjning.

Några av de sjukdomar som ingår i företagets behandlingsområden är till exempel läkemedel mot högt kolesterol, impotens, olika former av cancer, Alzheimers samt infektionssjukdomar. Kända receptfria läkemedel som tillverkas av företaget är Ipren, Bafucin, Nicorette, Pepcid och Listerine. Pfizer uttalas fajser.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61