Nr 2, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Fördubblad utlåning av ungdomsböcker

Att ungdomar läser allt mindre, har det talats om en hel del det gångna året. I Edsberg går trenden åt andra hållet. Här läser ungdomar allt mer. 2005 lånades dubbelt så många ungdomsböcker som året innan på Edsbergs bibliotek.
– Det handlar om en medveten och konsekvent satsning på inköp och skyltning av böcker som intresserar ungdomar idag, säger Bibbi Ahlberg, chef för Edsbergs bibliotek.
En snygg hylla med en central placering i biblioteket och med böckernas framsida utåt är grunden. Att sedan välja rätt böcker handlar om erfarenhet och fingertoppskänsla.
– Det är böcker som handlar om att vara ung idag som är mest populära. Böcker som tar upp vanliga frågor som ungdomar funderar över, gärna kombinerat med en snygg framsida, berättar Rita Kangas, skolbibliotekarie, som ansvarar för skyltningen.
öcker som skildrar gripande levnadsöden är också populära. Bland böckerna på ungdomshyllan idag finns t.ex. ”Du och jag och din kille” av Johan Unenge, ”Jag ska ha barn” av Hans Peterson och ”Pojken som kallades Det” av Dave Pelzer.
Ungdomarna ber sällan om boktips- de vill inte skylta med vad de läser. Rita Kangas brukar därför stoppa in skriftliga boktips i böckerna.
Det var våren 2004 man startade satsningen på att skylta ungdomsböckerna. Att resultatet skulle visa sig så tydligt var man dock inte riktigt beredd på.
– Vi har sett att ungdomarna har rört sig mer här och stannat längre, men statistiken blev ett tydligt kvitto, säger Bibbi Ahlberg.


Notiser
Föreningsbidrag
Läsa för livet i tre terminer
Ombyggnationer på Nytorps sjukhem
Folkölsförbud för två butiker
Miljö och hälsa efterlyser kommungemensamma insatser mot gäss
Grattis Norrviken - 100 år
Ingen hyreshöjning 2006
Advokatjour på Sollentuna bibliotek
Överfallslarm för SOLOMs hemtjänstpersonal
Webbaserat kösystem även för fritids
Fördubblad utlåning av ungdomsböcker
Internetcafé för pensionärer
Presentation av drogvaneundersökningen
Är du tonårsförälder?
Helenelund nominerad till bästa matglädjeskola

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61