Nr 5, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Envis elektriker startade klädföretag

Matti Viio är den före detta elektrikern som retade upp sig på dåliga arbetskläder och på 70-talet grundade Snickers Workwear. I dag arbetar 50 personer på huvudkontoret i Sollentuna och kläderna exporteras till många länder i världen.

Dåtidens blåställ hade spännen som gled, för smala hängslen som skavde och fickor som dels klämde verktyg, dels var för få. Matti Viio tänkte mer och mer på problemet och försökte påverka de etablerade tillverkarna, utan framgång. Droppen var en tidningsartikel i DN 1972 där det hävdades att arbetskläder var bra som de var så att det inte behövdes några större förbättringar.

Matti började själv designa. Utanpåhängande så kallade hölsterfickor var en av hans idéer.

– Jag fick arbetskläder på hjärnan, jag tröttade nog ut familjen, medger han.

Redan från början ville Matti att kläderna inte bara skulle vara praktiska utan trevliga att titta på också.

– Kläderna ska vara så bra och tilltalande att man vill använda dem på sin fritid.

Men vägen var lång och det var motigt i början.

Sålde från bilen
Utan egentligt startkapital och kunnande om konfektionsbranschen behövde han en samarbetspartner.

Det här hände mitt under tekokrisen. Det fanns massor med ledig kapacitet men det var inte många som insåg behovet och trodde på affärsidén.

Distributionen var ett problem i början. Han hade lyckats få en provkollektion uppsydd och åkte runt till byggen, talade sig varm för produkterna och sålde dem till jobbarna direkt från bilen.

Under resans gång åkte Matti på flera smällar. En textilfabrikör i Herrljunga var beredd att sätta igång tillverkning men strax innan produktionen skulle starta började han tvivla på idén och drog sig ur. Detta utan att ens meddela Matti, som fick veta det senare via banken.

Men Matti hade tur ibland också. En tjänsteman på AMS engagerade sig personligen starkt för Mattis idé. I praktiken lånade tjänstemannen honom privata pengar.

Tur hade Matti också när han 1975 träffade Bengt Eriksson som hade blick för hur marknadsföringen skulle skötas, Matti borde fokusera på sitt eget engagemang.

Det ledde till helsidesannonser i Expressen med överskriften ”Elektrikern som blev förbannad och gjorde sina egna yrkeskläder.” Kampanjen gav en enorm respons och innebar en vändning för företaget. Idégivaren Bengt Eriksson är fortfarande konsult i marknadsfrågor.

1976 blev Matti sollentunabo och etablerade samtidigt sin verksamhet här. Första adressen i Sollentuna var Skyttevägen i Edsberg och senare Bäckvägen, där också lokalerna blev för små för det snabbt expanderande företaget. Det nuvarande huvudkontoret  på Djupdalsvägen ritades av arkitektfirman FFNS och invigdes 1988.

Redan omkring 1980 började man med export till några få marknader. I Europa marknadsförs kläderna under varumärket Snickers, utanför Europa heter man Skillers, bland annat för att undvika förväxling med en viss godsak.

Idag finns omkring 350 modeller i sortimentet. Man har också stora kunder till vilka Snickers har tagit fram egna kollektioner.

Skonat knän
– Vi är hela tiden utsatta för kopiering, säger Matti. Men vårt varumärke är starkt och vi möter piraterna med att alltid ha och kvalitet och genomtänkt design.

Justerbara knäskydd är en av Snickers innovationer på senare år. De har skonat många knän från utslitning.

Matti är fortfarande styrelseordförande men har lämnat över den operativa ledningen till andra.

Produktionen sker idag i Lettland och Vietnam men designen görs i Sollentuna. Snickers har genom åren sponsrat många evenemang inom bland annat ungdomsidrotten i Sollentuna. I Lettland är man delaktig i Stiftelsen Livslust som driver en yrkesskola för föräldralösa barn och ungdomar.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61