Nr 5, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Rösjöbadet 60 år

I 60 år har Rösjöbadet varit Sollentunas playa. Badet kostade en halv miljon kronor att bygga 1946 med bryggor, sandstrand, hopptorn, expedition och omklädningslador.

När avloppsvattnet rann direkt ut i Edsviken och gjorde det fullkomligt livsfarligt att bada där åkte man till Rösjön istället. Det var långt före reningen av Edsviken. Heta somrar var det tusentals människor på sandremsan nere vid vattnet och på gräskullarna runt omkring.
Rösjöbadet invigdes 1946, med sand-strand, bryggor, hopptorn, strandservering, hus för ombyten och kontor och alla arrangemangen som behövdes för att driva en säker och godkänd simskola.
Varje dag på sommaren gick det buss med barn från Helenelund via Tureberg och Häggvik till Rösjöbadet som där togs om hand av simlärarna.
Tusentals är de sollentunabor som gått i simskola i Rösjöbadet. För bara en generation sedan var det välordnat med badvakter och hornhögtalare som ropade ut: ”Spring inte på bryggorna”, eller ”Grodorna till lilla bassängen”. Då samlades huttrande småungar i grupp kring simläraren och så var det bara att hoppa i och lära benspark och armtag.
Så gick det att ta simmärken också, inte bara simborgarmärket utan allt från järnmärket (50 meter bröstsim) till guldmagistern med emalj som var det finaste.
För de finare märkena fick man hoppa från tornet som då var en mäktig träkonstruktion på norra bryggänden. Högst upp för magistern och från tremeterssvikten för kandidaten. Från kandidatmärket och uppåt gjordes längdsimproven med simning runt ön ute i Rösjön och med följebåt. Fyra varv frisim, två varv ryggsim och ett varv klädsim med avtagning av kläderna i vattnet innan man fick gå upp.

Rösjönymfetter och kräftor
När det blev inne med topless på 60-talet ”premiärtoplessades” det i Rösjön och kvällstidningarna hade helsidor med barbröstade rösjönymfetter.
Ungefär på den tiden var Rösjön också en kräftsjö. Det var före pestens tid och kommunens fritidsförvaltning lottade varje år ut kräftfiske till sollentunabor som ställt sig i kö. Det var rejäla fångster som kunde håvas in, men framförallt var det en gemenskap under kräftnätterna när folk övernattade på stranden i sovsäckar och i väntan på att kräftorna skulle krypa in i burarna.

”Persiska viken”
Sollentuna har förändrats, men Rösjöbadet består. Vid invigningen bodde det ungefär 15 000 människor i köpingen. I dag bor det cirka 60 000 människor i kommunen. I folkmun har Rösjön nu döpts om till ”Persiska viken” sedan iranska och arabiska delikatesser tillagas på medhavda grillar om eftermiddagarna och sprider en angenäm doft över hela området.

Danska kommunalmän
Den 28 juli 1946 skrev Dagens Nyheter att det nu bara är en del av det stora fritidsområdet som utarbetats och att Rösjöbadet inte bara mottagits väl av sollentunaborna utan också med förtjusning av tillresta gäster från andra kommuner. ”Om söndagarna har Rösjöbadet flera tusen besökare.” Anledningen till att Dagens Nyheter skrev om Rösjöbadet var att Sollentuna köping då hade besök av danska kommunalmän som var här och tittade:
”De danska kommunalmännen hade bara de amplaste lovord och sa sig inte ha en motsvarighet hemma i Danmark.”

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61