Nr 5, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Stor succé för friidrotts-SM!

Sommarens sporthändelse i Sollentuna var SM i friidrott på Sollentunavallen i mitten av juli. Det blev en tävlingshögtid som hade allt: Spänning, världsrekordförsök och stor publik.

Strax efter klockan tre på söndagseftermiddagen den 16 juli ligger ribban 210 centimeter över marken. En centimeter över gällande världsrekord. Sollentunadottern Kajsa Bergqvist har ett försök kvar och publiken håller andan. Caroline Klüft som kastar spjut ett par meter bredvid höjdhoppsställningen bryter tystnaden med några peppande ord:

– Kom igen Kajsa, du klarar det.

Kajsa börjar springa, tar de sista stegen, hoppar upp. Ett förväntansfullt ja hörs från publiken. Men jaet övergår snabbt i ett besviket nej. Kajsa river.

Åke Hörnqvist som kommit från Älta i Nacka för att se värdsstjärnorna är ändå en nöjd man.

Infriade förväntningar
– Jag har aldrig varit på ett friidrotts-SM förut, men det här infriade alla mina förväntningar. Det är mycket folk här, några av världens bästa friidrottare tävlar och solen skiner, sa Åke Hörnqvist.

De sista tävlingstimmarna på söndagen pågår det finaler samtidigt på flera ställen på idrottsplatsen, damernas final i både höjdhopp och spjut liksom herrarnas finaler i längdhopp och stav. Då och då avgörs dessutom en final i någon löpningsgren.

Den ena prisutdelningen avlöser den andra och de ackompanjeras av ett dunkande från högtalarna. När förstapristagaren stiger upp på pallen ersätts dunkandet av en fanfar.

Kreativt ljud
Användandet av ljud är kreativt under hela SM. När en slägga kommer farande genom luften hörs ett tjut från högtalarna och när den landar hörs en krevad. När trestegshopparen Christian Olsson deltar i sin första SM-tävling i längdhopp är ljudeffekten när han hoppar ett ”boooing” som från en hoptryckt fjäder som släpps fri i en tecknad film.

Löparna slipper inte heller ifrån ljudanläggningen. När flickorna ska starta hörs en kvinnoröst med sammetslen röst säga ”Let’s go girls” och när de tjuvstartar kommer ett bromsljud farande över hela idrottsplatsen. Killarna får lyssna till en torr, militärisk röst som säger ”stand by for action”, orden låter samplade från en instruktionsfilm från den amerikanska armén.

Är det inte speakerröst eller ljudeffekter från högtalarna så är det musik. Men den enda livemusiken står ett tiotal Hässelby-supportrar för. I en grässluttning står och sitter de och slår på oljefat och trummor. De spelar hellre än bra, men de utgör ändå ett uppiggande inslag i denna högteknologiska folkfest.En gigantisk bildskärm vid ena kortsidan gör att det går att se tävlingarna i närbild. Det blir lite märkligt varje gång löparna går i mål och läktarpubliken sitter vänd åt motsatt håll för att kunna se målgången på bildskärmen. 

Mycket folk
När väl Kajsa Bergqvist hoppat sitt sista hopp börjar publiken troppa av. Funktionären Peter Moberg som stått och kontrollerat biljetter vid den västra entrén i tre dagar konstaterar att det varit mycket folk hela tiden men framförallt nu på söndagen.

– En sådan här vacker sommardag brukar det vara fullt med folk som solar på klipporna längs Edsviken. Idag har de varit här på Sollentunavallen i stället, säger Peter Moberg. 

Turebergs sportchef nöjd med SM
Thomas Waldetoft, sportchef för Turebergs FK, är mycket nöjd när han blickar tillbaka på SM i Sollentuna.

–  Det var en fantastiskt tävling som gick exceptionellt bra! Avslutningen var som vilken världsgala som helst, säger han.

Turebergs FK fick som arrangörsklubb förmånen att ställa upp med upp till 20 friidrottare i tävlingen. Thomas Waldetoft är både nöjd och mindre nöjd med klubbens prestationer.

– Det var både stolpe in och stolpe ut, men vi är inne i en generationsväxling just nu så det kommer nog att se ut så en tid framöver. Det bästa resultatet var naturligtvis Kajsa Bergqvists 2.04.

Cirka 7500 åskådare besöket Sollentunavallen under de tre dagar som tävlingen varade. Flest besökare, cirka 4000, var det på söndagen.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61