Nr 6, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun


Planarkitekt Radmila Kovacevic har sitt skrivbord i ett öppet kontorslandskap
som hon själv varit med om att planera.

Radmila ritar framtidens Sollentuna

Radmila Kovacevic med smeknamnet Rada, är sedan åtta år en av kommunens planarkitekter med ansvar för att planera kommunens arkitektur och stadsrum. Enligt henne själv är hon hyperaktiv och har svårt att skilja mellan jobb och fritid. Arkitektur, färg och form är hennes liv. Det projekt som upptar den mesta av hennes tid sedan drygt ett år tillbaka och minst ett år framåt är Väsjöområdet, där en ny kommundel planeras. Detaljplaneförslaget är nu ute på samråd, då alla som är med i planprocessen kan komma in med frågor och synpunkter. För Rada innebär det många telefonsamtal och e-postmeddelanden, samtidigt som huvuddelen i hennes arbete är att skissa och hitta nya idéer.

Radmila Kovacevics dag börjar vid 6.00. Hon går upp, duschar, fixar färskpressad jos och en macka – laktos- och glutenfri: ”Jag dör inte precis om jag äter det, men är intolerant och undviker det.”

6.30 Sminkar sig och klär sig i svarta jeans, vit tröja, en svart, midjekort kavaj med smala, vita ränder och ett par svarta, högklackade, spetsiga boots. ”Jag klär mig enkelt, oftast i svart, det finns ju ändå en viss klädkod bland till exempel byggherrarna som jag träffar. Men det blir något färgutbrott då och då – för att göra folk lite chockade (skratt).”

Äter frukost och läser DN.

7.30 Kliver på bussen som tar cirka 40 minuter från hyreslägenheten i Rissne till kommunhuset i Sollentuna. ”Men två dagar i veckan tränar jag styrketräning på SATS klockan sju och är på jobbet först vid nio.”

8.10 Hissen upp till plan 11 och det öppna kontorslandskapet där plan- och fastighetskontoret sitter med en fantastisk utsikt över Edsviken, Sollentuna Centrum och Helenelund. Kontoret har Rada varit med och planerat och ritat. Det går i vitt med starka färginslag på mattor och fåtöljer i plommonlila och ärtgrönt. Det känns väldigt fräscht och luftigt.

Rada hälsar glatt på alla när hon kliver in. ”Det är viktigt med den sociala sidan, att jag trivs och att andra trivs.”

8.30 Går igenom sin e-post och kalender, för att se vad som ska hända under dagen.

9.30 Gemensam fika för hela plan 11 i fikarummet. Rada är en av dem som gärna pratar och öppnar till samtal. ”Jag försöker vara med, men ibland har jag möte eller för mycket att göra.” Hon dricker en kopp grönt te. ”Kaffe tar jag bara när jag kommer hem.”

9.45 Rada sätter sig vid skrivbordet igen. ”Jag sitter mycket och pratar en del i telefon, men springer också mycket i korridorerna och stämmer av, frågar och uppdaterar mig. Jag samarbetar ju med alla som är med i planprocessen: fastighetsägare, byggherrar, politiker, olika remissinstanser och föreningar. Man kan säga att jag är en samordnare som ser till att alla möts eller hörs som är med i processen.”

I det arbetet ingår att redovisa pågående detaljplaner i plan- och fastighetsutskottet. Dessutom organiserar och håller Rada i samrådsmötena, träffar och informerar alla som vill delta i diskussionen kring en detaljplan och informerar olika nämnder vid behov.

10.00 Möte med en privat fastighetsägare inom Väsjöområdet som har ett stycke mark inom det område som ska exploateras. Kvinnan funderar på att stycka av, bygga hus och sedan sälja av. Hon undrar vilken typ av hus den nya detaljplanen tillåter och vilken minsta godkända tomtstorlek är.

11.11 Byter till bekvämare vita, låga promenadskor för att ta en promenad och fotografera ett område i anslutning till Södra Häggvik och infarten till Stinsen, som är i ett tidigt skede i planeringsprocessen. Rada och hennes kolleger har just börjat fundera på hur man kan förbättra området. ”Det är viktigt att titta på helheten; hur bostadsbebyggelse, grönområden och industri kan samspela.”

12.05 Lunch på Sushi med mera i Sollentuna Centrum. ”Jag går alltid ut och äter. Det blir oftast ganska sund mat. Jag har turen att tycka bäst om det.”

13.01 Åter på kontoret, för att kolla e-post och ringa några samtal, bland annat till en person som bor i närheten av Väsjöområdet och som undrar om och hur trafiken kommer att påverkas i och med de nya planerna.

Vägverket ringer angående ett dokument kring en trafikutredning som görs kring Väsjöområdet.

13.48 Tittar på 3D-modellen av Väsjöområdet som hon är med och utvecklar. Det är en imponerande modell som man kan ta sig in i och se de olika delarna från olika håll. Den gör det lätt att förstå hur området ser ut och hur den planerade bebyggelsen kan komma att bli.

14.34 Möte med Arkitektkopia, som hjälper Rada och hennes kolleger att trycka upp och skicka ut alla dokument kring Väsjöområdet. Det är lag på att alla fastighetsägare inom området, alla sakägare och alla politiker ska få ritningar, utredningar, rapporter och inkomna synpunkter. Rada levererar underlag och uppdateringar som behövs i arbetet. Hon ser också till att ta in olika kompetenser och beställa de utredningar som krävs.

16.16 Läser e-post och ringer lite samtal som kommit in medan Rada varit i möte. Hon småpratar lite med kollegerna.

18.10 Packar ihop och gör sig klar för att ta bussen hem.

Hon stannar gärna på jobbet tills allt är klart ”Har jag påbörjat en ritning vill jag göra färdigt den.” Några gånger i månaden är det dessutom jobbaktiviteter på kvällar och helger. Nu senast var det en lördag i samband med Sollentunafestivalen i Stinsen, där kommunen hade en utställning om det nya Turebergs allé, området kring Stinsen och Väsjön. Efter det var hon till Bostadsrättsföreningen Solhjulet i Edsberg, för att svara på deras frågor kring Väsjöprojektet.

19.00 Kliver in genom dörren hemma. Hon äter, tittar på tv och lyssnar på musik med familjen. Musiken, konsten och sporten är gemensamma intressen. Varje kväll får hon och maken underhållning till kaffet när sonen spelar piano. Och om fredagarna spelar de tennis allihop.

22.30 Förbereder sig för sängen och en stund med en god bok. ”Det blir mycket arkitektur men också romaner emellanåt.”

23.30 Släcker lampan och säger god natt!

Om Radmila Kovacevic
Född: 1964 i Sarajevo.
Familj: Maken Slavko och sonen Stefan, snart 14 år.
Bor i en hyreslägenhet i Rissne.
Tycker om att lyssna på musik; jazz, techno m.m. Själv spelar hon gitarr på gehör. Sällskap är viktigt. ”Jag är öppen för nya människor, det är viktigt för att hela tiden utvecklas vidare.”
Hon tränar regelbundet, dels styrketräning och löpning, dels tennis och yoga.
På lördagarna gillar hon att åka till stan och fika, shoppa och kolla om det kommit ut något nytt när det gäller inredning, färg och form.
Har tidigare arbetat som arkitekt på arkitektkontoret Claes Kock. Har dubbla examina i arkitektur, från Sarajevo och från KTH i Stockholm.
Gästföreläser emellanåt på KTH.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61