Nr 6, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun


Endast ett svagt smällande ljud hörs när 20 schackspelare deltar i ett öppet klubbmästerskap. De flesta spelarna är från Sollentuna Schackklubb, men några har kommit från Skara och Västerås.

Schackmästare i Tintomarasalen

Om ett par helger spelar Sveriges bästa schacklag från Sollentuna Schackklubb i Österrike i Europacupen för lag. Till vardags håller man till på betydligt närmare håll, i Tintomarasalen under biblioteket vid Aniaraplatsen.

Det är nästan helt tyst. Då och då hörs ett svagt smällande ljud från en schackklocka som slås av för att markera att ett drag är gjort. 20 spelare, där de yngsta inte är mer än drygt tio år och den äldsta är över 70 år, sitter och funderar koncentrerat. Varje parti kan ta upp till fyra, fem timmar och då och då reser sig någon spelare för att ta ett par steg, hämta kaffe eller för att gå på toaletten.

Det är en onsdagskväll i början av september och platsen är Tintomarasalen. De 20 spelarna spelar i ett öppet klubbmästerskap i Sollentuna dit även spelare från andra klubbar är välkomna. Några har kommit hit ända från Skara och Västerås men annars är de flesta från Sollentuna Schackklubb.

Fem SM-guld
Sollentuna Schackklubb vann i år sitt femte SM-guld i lag och sedan 1994 har klubben klättrat från den lägsta divisionen ända upp till elitserien. En av de spelare som varit med ända sedan Sollentuna Schackklubb började bli framgångsrik är Luis Couso. Den här kvällen spelar han i det öppna klubbmästerskapet.
– Jag lärde mig spela schack när jag läste antropologi i Sankt Petersburg som då hette Leningrad. Jag spelade i klubben Bure Vestnik, en av världens främsta schackklubbar som fostrat många av dagens bästa ryska spelare, säger Luis.

1991 begärde Luis asyl i Sverige och samma år upptäckte Lennart Brorson, den dåvarande ordföranden i Sollentuna Schackklubb, Luis när han spelade schack i Kungsträdgården. Från öststaterna kom sedan flera spelare. Den ryske stormästaren Evgenij Agrest kom till klubben 1994 och tack vare honom sökte sig andra duktiga ryska spelare som bodde i Sverige till Sollentuna Schackklubb.

Jan-Peter Palmblad blev ordförande för schackklubben i år och är tävlingsledare i kvällens klubbmästerskap.
– En av de saker som skiljer oss från många andra schackklubbar är att vi satsar stort på ungdomsverksamheten. Just nu har vi till exempel träning för unga i Norrvikens skola och i Vaxmora skola. Sedan har vi en träningstid i Kista varje torsdagkväll.

Mentorsystem för juniorer
Klubben har också infört ett mentorsystem som innebär att ett par juniorer eller i några fall en enskild junior får en mentor som hjälper till med träning och även är med när de tävlar. En av Sveriges främsta juniorer är femtonåriga Inna Agrest och flera andra juniorer tillhör landets bästa.

Ett par juniorer spelar med i kvällens klubbmästerskap och de sitter lika tysta och koncentrerade som sin vuxna motspelare. Och nåde den som glömt stänga av mobiltelefonen. Ringer den under ett parti riskerar man att förlora.

 

Sollentuna Schackklubb

Sollentuna Schackklubb bildades 1954. Men det dröjde till säsongen 1997-98 innan klubben debuterade i Elitserien. De tog silver den gången. I år tog klubben sin femte guldmedalj sedan debutåret i elitserien och till det kan läggas ytterligare två silvermedaljer de senaste åren.

Medlemsantalet är närmare 850 och av dem är över 700 juniorer.

Det var under Lennart Brorsons 25-åriga ordförandeskap som klubben både gick från den lägsta divisionen till elitserien och samtidigt började satsa stort på ungdomsverksamhet.

Från och med i år heter klubbens ordförande Jan-Peter Palmblad, en 32-åring som spelat 26 år i klubben.

Klubblokal är Tintomarasalen i Sollentuna bibliotek och onsdagar klockan 19 är det klubbkväll.

Den som vill kontakta klubben eller bara få mer information kan gå in på
www.sollentunaschack.com.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61